fbpx

Kriminalisti preiskujejo bančno sanacijo iz leta 2013

Foto: STA

Na štirih lokacijah v Ljubljani potekajo danes kriminalistične preiskave v zvezi s sanacijo bank, ki je potekala konec leta 2013, so sporočili s policije. V Banki Slovenije so prisotnost kriminalistov že potrdili, po poročanju medijev pa preiskava poteka tudi v NLB ter v revizijskih hišah Ernst & Young in Deloitte.

Kot so sporočili s policije, so aktivnosti preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, česar so osumljene štiri fizične osebe. Nobeni od osumljenih oseb ni bila odvzeta prostost, ker za to ni zakonskih razlogov.

Med preiskovanci so tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in viceguvernerja Mejra Festić, Stanka Zadravec Caprirolo ter Tomaž Čemažar. Več informacij o nadzoru bančnega sistema bo znanih pozneje. Kriminalisti so obiskali še NLB ter revizijsko hišo Ernst & Young, po neuradnih informacijah Financ pa tudi Deloitte Slovenija.

Po navedbah policije iz dosedanjih ugotovitev preiskave izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da so uradne osebe, ki so v okviru sanacije bank leta 2013 ugotovile domnevno negativen kapital v eni od saniranih bank, neupravičeno izrekle izredni ukrep prenehanja kvalificiranih obveznosti banke ter pri tem storile kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Zaradi takšnega ravnanja je banka po navedbah policije pridobila veliko premoženjsko korist v znesku 257 milijonov evrov, ker so ji s tem prenehale obveznosti do njenih upnikov, imetnikov podrejenih obveznic in podrejenega dolga. V okviru bančne sanacije je bilo v NLB izbrisanih za 257 milijonov evrov podrejenih obveznosti. Na podlagi pisnih prijav je predkazenski postopek Nacionalni preiskovalni urad začel v decembru 2014, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev Specializiranega državnega tožilstva.

Zaradi milijardne sanacije bank v NLB, Novi Kreditni banki Maribor in Abanki, pa tudi v pozneje likvidiranih Factor banki in Probanki, ki je na podlagi rezultatov pregledov bank in obremenitvenih testov vključevala tudi izbris imetnikov podrejenih obveznic in razlastitev delničarjev, so predstavniki malih delničarjev in nekateri imetniki podrejenih obveznic javno izražali očitke na račun Banke Slovenije ter vložili prijave in ovadbe.

M. P., STA