fbpx

Kristjanofobni nestrpnež poškodoval kipa blažene Device Marije in Janeza Evangelista na Kalvariji v Radljah ob Dravi

Fotografija še celih kipov na Kalvariji (vir: twitter)

Neznani nestrpnež je v začetku leta poškodoval kipa blažene Device Marije in Janeza Evangelista na griču Kalvarija na zahodni strani Radelj ob Dravi. Policija še vedno išče krivca, ki se je uničevanja dveh kipov lotil sistematično. Gre za izrecno izkazovanje nestrpnosti do katoliške vere.

Policija je bila o poškodovanju kipov obveščena že februarja letos, a do zdaj neznanca, ki je s s kamnom poškodoval kipa blažene Device Marije in Janeza Evangelista, visoka 1,8 metra, po poročanju STA še niso našli. Nestrpnež je obema kipoma odlomil glavo, kipu blažene Device Marije pa še obe roki.

Radeljski policisti naj bi zadevo obravnavali kot “sum storitve kaznivega dejanja poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote”, toda ob tem policija, kot kaže, pozablja, da je to napad na največjo versko ločino v Sloveniji in glede na sam tip poškodb zločin, storjen iz sovraštva proti religiji. Edino primerno bi bilo, da se tako tudi obravnava.

Kamnite plastike je leta 1724 po naročilu nun iz bližnjega dominikanskega samostana izdelal kipar Janez Jakob Schoy. Kipi simbolizirajo postaje Jezusovega križevega pota.

Ivan Šokić