Kučanov človek Kocijančič oproščen vseh obtožb. Lovše napovedal pritožbo

Foto: STA

Nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, politik in lobist Janez Kocijančič je bil oproščen vseh obtožb, ki jih je proti njemu sprožil nekdanji predsednik smučarske zveze Tomaž Lovše zaradi dogajanj na 48. kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Južni Koreji leta 2012. Po mnenju sodnice je šlo za grožnje in neprimerne ponudbe, ki so jih potrdile številne priče. Lovšetovi zagovorniki so napovedali pritožbo.

Zgodba, ki je dobila razsežnost medijske afere in je razjezila Lovšeta do te mere, da je zoper Kocijančiča vložil zasebno tožbo, ima svojo zgodovino na kongresu Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji, kjer je za nordijsko prvenstvo kandidirala tudi Slovenija s Planico, a takrat ni bila izbrana, saj je svetovno prvenstvo dobil finski Lahti. Kongresa sta se udeležila delegata Slovenije – Lovše kot predsednik Smučarske zveze Slovenije in Kocijančič kot član predsedstva Mednarodne smučarske zveze. Izguba prvenstva in pa seveda tudi denarja je Lovšeta po poročanju medijev tako vrgla iz tira, da je začel groziti z nenavadnimi izpadi. Vso dogajanje iz kongresa je nato v javnost preko medijev lansiral Kocijančič, kar pa je Lovšeta prizadelo in razžalilo do te mere, da se je odločil za zasebno tožbo.

Sodnica Nina Drozdek Draganić je današnjo razsodbo argumentirala z besedami, da se je sodišče odločilo, da nasproti subjektivni prizadetosti Lovšeta uporabi akt resničnosti in preveri utemeljenost obtožb, ki jih je Janez Kocijančič po kongresu lansiral v medije. Po njenem mnenju je šlo za grožnje, ki jih je potrdil predsednik smučarske zveze Gianfranco Kasper ter številne druge priče. “Subjektivna prizadetost Lovšeta je irelevantna, še posebej, ko obramba izkaže resničnost obtožb,” je povedala v obrazložitvi.

Na današnji obravnavi je sodišče zaslišalo tudi predsednika hrvaške smučarske zveze Vedrana Pavleka in predsednika organizacijskega odbora za Planico Janeza Bukovnika.

Ni se počutil prijetno, ko je videl sporočila
Priča Vedran Pavlek je na tistem famoznem kongresu v Južni Koreji od Lovšeta prejel številna SMS-sporočila. “Ko sem jih prebral, se nisem počutil prijetno,” je dejal na zaslišanju. Vsebino sporočil je Pavlek posredoval tudi predsedniku FIS Kasperju, drugim pa ne, ker ni želel škodovati projektu Planica. Kasper je nato na podlagi vsebine na lastno iniciativo sklical varnostno službo za varovanje prireditve.

Bilo mi je nerodno, da je grozil nekdo iz Slovenije
Janez Bukovnik je sodeloval pri projektu Planica kot njen vodja, v ekipo ga je angažiral prav Tomaž Lovše. Kot je dejal, je predstavitev uspela, kot so si zamislili, vendar so se stvari v Koreji nenadno spremenile. Bukovnik je potrdil, da je Lovše zagrozil, “da v kolikor ne dobijo prvenstva, bo vse zamenjal, vključno s Kocijančičem.” Kot je dejal, ga je na večerji predstavnikov držav Lovše poslal sedeti za drugo mizo. Ko je to spremljal od daleč, je slišal, da je bil Lovše zelo glasen. “Naslednji dan sem srečal Pavleka, ki je bil skoraj v solzah. Ko mi je pokazal SMS-sporočila, sem bil zgrožen.” Takrat se je med delegati nato hitro razvedelo, da je nekdo grozil. “Bilo mi je nerodno, da je grozil nekdo iz Slovenije,” je dejal.

Zasledoval je zasebne koristi
V zaključni besedi je Lovšetova odvetnica dejala, da se je Lovše počutil močno prizadetega in razžaljenega, saj je vedel, da trditve niso resnične. Po njenem je Kasper na zaslišanju dejal, da zadeva zanj ni obstajala in zanj zamenjava s funkcije FIS ne predstavlja hude grožnje. Prav tako je Kasper povedal, da dopušča možnost, da so bila SMS sporočila napačno prevedena. Vse priče so se po trditvah zasebnega tožnika izpovedale tako, da se niso nanašale na fizične grožnje. “Obdolženi Kocijančič je zasledoval zasebne koristi in želel z vsemi sredstvi diskreditirati Tomaža Lovšeta,” so o Kocijančičevih medijskih nastopih povedali po kongresu.

Kocijančič: Ravnal sem v skladu s funkcijo
Po mnenju Kocijančičeve obrambe se postopek sploh ne bi smel začeti, saj dejstva nikakor niso sporna, temveč gre za vprašanje interpretacije. “Gre za zlorabo kazenskega procesnega prava,” je dejal zagovornik Emil Zakonjšek.

Tokrat se je oglasil tudi obdolženi Janez Kocijančič, ki je povedal, da je po kongresu FIS ravnal v skladu z ustavo in njegovo takratno funkcijo. “Vse je bilo potrjeno s strani prič. Bili so pritiski, grožnje in nedostojne ponudbe,” je povedal v zaključni besedi.

M. P.