fbpx

“Kultura” pa taka! Po vandalizmu nad stavbo ministrstva za kulturo so se neznanci znesli še nad hišo ministra Simonitija!

Neznanci so posvinjali fasado Ministrstva za kulturo. (Foto: Twitter, Vlada RS)

“Ne čudite se. Te njihove “umetniške” dosežke na Ministrstvu za kulturo RS plačujete z davkoplačevalskim denarjem. Kdo ne bi malo razgrajal, če je za to plačan. Ali pa mogoče kdo verjame, da za tem vandalizmom stoji kak delavec, kmet, podjetnik ali upokojenec, ki mora takšne dosežke plačevati?”, se je predsednik vlade Janez Janša vprašal ob vandalizmu neznancev, ki so ponoči posvinjali poslopje ministrstva za kulturo. Očitno pa se vse skupaj ni končalo tukaj. Nedavno je namreč Mitja Iršič iz Službe za odnose z javnostmi na ministrstvu sporočil, da so podobno barvo kot pred ministrtvo vrgli še v steno pred hišo ministra dr. Vaska Simonitija. “Situacija je resna. Ponavlja se leto 2012, ko so podivjane tolpe hodile ljudem na dom,” opozarja. 

Z ministrstva za kulturo so danes sporočili, da so ponoči neznanci davkoplačevalcem povzročili za več tisoč evrov škode s popolnim uničenjem fasade stavbe ministrstva. Kot ob tem so še navedli, da gre le za enega izmed napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden. Včeraj so neznanci sicer postregli z obrazi ultralevičarskega aktivista in pevca Zlatka Zlatana Čordića v črno-beli tehniki, katerih usta so polepili z imeni vladnih uslužbencev in uradnikov. Ob tem je Mitja Iršič, čigar ime so med drugim prav tako zlorabili za svojo podlo akcijo, zapisal: Dragi anarhiči! Nič nimam proti, če grozite starim mačkom, kot smo Miro Petek, minister in moja malenkost, saj smo že vsega hudega vajeni, od groženj islamistov, pa do socialistov. A za božjo voljo pustite že uboge uradnike, ki hodijo na šiht pri miru. Kaj so vam oni naredili?!” 

Nedavno je namreč Čordića ministrstvo za kulturo izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. Kot so ob tem pojasnili na pristojnem ministrstvu, gre za rutinski postopek. Glasbenik je sicer leta 2016 poleg s. p., ki ga je že imel odprtega kot samozaposleni v kulturi, odprl še društvo “Svet je lep”, ki ga je izkoriščal za izogibanje letnemu cenzusu, ki ga kulturniki ne smejo preseči, če želijo biti upravičeni do državnega plačevanja prispevkov. Čordić je na transakcijski račun kot samozaposleni izdajal račune samo do višine dohodkovnega cenzusa, to je 20.051,28 evra bruto letno. Vse ostale zaslužke je beležil prek svojega društva.

Ker je Čordića nekdo prijavil, je ministrstvo za kulturo opravilo nadzor in ugotovilo nepravilnosti, zaradi katerih mu je bil status samozaposlenega v kulturi odvzet. Čordić bi namreč moral imeti samo en transakcijski račun, na katerega bi izdajal račune. V izjavi ob vpisu statusa samozaposlenega v kulturi je med drugim navedeno tudi, da je oseba, če pride do sprememb, ki lahko vplivajo na dohodkovni cenzus, te spremembe kulturnemu ministrstvu dolžna sporočiti. Čordić pa tega ni storil. Je pa v zadnjih mesecih in tednih Zlatko jasno pokazal, da kultura ni edino področje, ki mu v življenju posveča veliko pozornosti. Tudi sam namreč spada v kasto prvorazrednih, ki lahko na račun drugih dela škodo in nikoli za ničesar ne odgovarja. Če so njegovi “kolegi” posvinjali poslopje že omenjenega kulturnega ministrstva, pa se je on nedavno lotil verbalnega in fizičnega napada na direktorja NIJZ Milana Kreka, ob čemer je celotno nadlegovanje tudi posnel in ga  objavil na družbenih omrežjih. Je pa v zadnjem času javnost tudi odkrito spodbujal k nenošenju mask, s čimer je sokriv za nagel porast okužb in smrti v Sloveniji.

Iršič je nekaj po 19. uri zvečer preko Twitterja sporočil, da so pravkar podobno barvo kot pred ministrstvo za kulturo vrgli še v steno pred hišo ministra dr. Simonitija. “Situacija je resna. Ponavlja se leto 2012, ko so podivjane tolpe hodile ljudem na dom, je izpostavil in ob tem pozval Policijo, da naj ta zaščiti legitimno izvoljene voditelje. Usoda vladavine prava je v vaših rokah.”

Morda pa je prav sedaj čas, da opravimo neko samorefleksijo glede tega kakšno kulturo si v Sloveniji želimo, ne pa da ostajamo tiho, medtem ko “kulturniki” razkošno živijo na naš račun in obenem celo povzročajo škodo. Je morda čas, da so razne dojilje psov in tovariši, ki se pred kulturnim ministrstvom javno slačijo za naš denar, končno odklopljeni od državne “infuzije”, svoje “umetnine” pa ponudijo na prostem trgu dobrin in storitev, da vidimo kako zelo cenjene so. Poleg tega v zadnjem času postaja tudi vse bolj jasno, da “kultura” služi predvsem kot oblika politične propagande za levico. Naj omenimo le petkove mitinge. Ko je kulturno ministrstvo nedavno želelo prenoviti dotrajano zgradbo na Metelkovi, zaradi česar bi se morali “umetniki” izseliti, je tranzicijska levica oziroma predstavniki poslanskih skupin SAB-a, Levice, LMŠ-ja in SD-ja, nemudoma skočili v zrak in sklicali novinarsko konferenco, na kateri so rohneli proti “izgonu kulture” in “kritične misli” z Metelkove.

Domen Mezeg