Bo moral lastnik Večera Uroš Hakl za zapahe?

Direktor medijske hise Vecer Uros Hakl (foto:STAfoto)

Odkar so leta 2011 kriminalisti iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi suma zlorabe proračunskega denarja za Pomurje potrkali na vrata bližnjega sodelavca nekdanjega predsednika stranke SD in tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja, državnega sekretarja in vidnega člana SD Andreja Horvata, je bila v lanskem letu le vložena obtožnica. Informacija o tem je pricurljala iz specializiranega državnega tožilstva, ko smo poizvedovali glede dogajanja s postopki, v katerih je vpleten solastnik dnevnika Večer Uroš Hakl. Ko smo nedavno povprašali, koliko kazenskih postopkov tožilstvo vodi zoper Hakla, so nam le odgovorili, da nam zaradi varstva osebnih podatkov in interesov morebitnih kazenskih postopkov ne morejo posredovati teh podatkov. 

Spomnimo. Nekateri pomurski in prekmurski tajkunski baroni so se z Zakonom o razvojni podpori pomurski regiji iz januarja 2010, v času Pahorjeve vlade, še dodatno okrepili. Pahorjeva vlada je namreč s pomurskim zakonom temu delu sicer obubožane države namenila 272 milijonov evrov neposredne državne pomoči, namenjene za spodbujanje konkurenčnosti in zaposlovanja, kjer je država povrnila kar 70 odstotkov stroškov za novo zaposlenega. Nadalje je bila za 70 odstotkov znižana davčna osnova za plačilo davka iz dobička, denar je šel še za medpodjetniško izobraževanje, vzpostavitev regionalnega gospodarskega središča, kmetijstvo, gozdarstvo in živilsko-predelovalno industrijo ter oskrbo s pitno vodo.

Zvrstila se je vrsta hišnih preiskav
Očitno je, da je bilo na voljo dovolj denarja, 272 milijonov evrov je na primer protivrednost okrog 1.800 stanovanjskih hiš ali okrog 20 letnih proračunov povprečne slovenske občine. Šlo je za tudi odličen zastonjkarski vir, poleg tega, da so za svoje megalomanske načrte denar pobirali še iz bank, ki jih zdaj saniramo vsi davkoplačevalci. Andrej Horvat iz Židanove SD je imel kot državni sekretar in vodja regionalne vladne pisarne v Murski Soboti odlično vlogo pri delitvi denarja. Pahor, ki je tedaj opravljal delo predsednika vlade, ga je kaj kmalu umaknil z mesta vodje projektne pisarne. Razlog za to je predstavljalo pismo Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Horvata zelo obremenjevalo. Na podlagi dostopnih podatkov mu je bila očitana velika mera klientelizma, osebne prijateljske zveze pa naj bi bile pokrite tudi s skorumpiranostjo pri delitvi finančne državne pomoči. Oktobra 2011 so se zvrstile hišne preiskave na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana, kriminalisti so med drugim preiskovali tudi Horvatovo pisarno v vladni službi za lokalno samoupravo.

Kazensko ovadbo NPU podal leta 2013
NPU je aprila 2013 podal kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo RS zoper šest fizičnih oseb. Med ovadenimi sta se po poročanjih znašla tudi Andrej Horvat in Uroš Hakl. Slednji, ki je danes solastnik Večera, je bil takrat še zaposlen v Pristopu. Dnevnik in Delo sta leta 2015 poročala, da je bila sodna preiskava uvedena zoper sedem oseb. Med imeni so poleg Horvata in Hakla izpostavljali še Haklovega bivšega šefa, takrat solastnika agencije Pristop Andreja Drapala, direktorja podjetja Oikosa Jurija Kobala, direktorja socialnega podjetja Pribinovina Gorana Miloševića in nekdanjega namestnika direktorja vladne službe za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Igorja Strmšnika. Medijska SD druščina je postala tarča preiskav zaradi suma, da so v letih, ko se je Pomurje socialno zlomilo pod težo propada Mure, prek prijateljskih navez z razdeljevanjem poslov oziroma denarja proračun oškodovali za več kot milijon evrov. Mimogrede, Kazenski zakonik za tovrstna dejanja predvideva do osem let zaporne kazni.

Urednik Večera Matija Stepišnik in lastnik Večera Uroš Hakl. Foto: mediaspeed

Haklovi so del prekmurske hobotnice
Družina Hakl predstavlja del prekmurske hobotnice, njene lovke pa sežejo vse do politike na državni ravni. Medtem, ko se sin Uroš ukvarja z mediji, ostaja oče Boris del močne gospodarsko-politične elite. O tem dobro priča revizijsko poročilo Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke o pravilnosti poslovanja v letih 2011 in 2012, iz katerega je mogoče razbrati, da je podjetje Hakl IT s sedežem v Murski Soboti dobilo razpis za razvoj in vzdrževanje informacijskega sistema v vrednosti 140.340 evrov. Spomnimo. Denar so pospravili, kar 75 odstotkov obveznosti iz pogodbe pa na agenciji niso opravili, je bilo navedeno v poročilu.

Revizijsko poročilo agencije za zdravila namreč poroča, da bi morali ponudniki na razpisu predložiti reference, ki dokazujejo, da je ponudnik že vzpostavil delujoč informacijski sistem, iz poročila pa izhaja, da podjetje Hakl IT ni izkazalo tovrstnih referenc, zaradi česar so podjetje označili za neprimerno. Revizijsko poročilo je sicer ugotovilo še kup drugih nepravilnosti. Poleg tega, da Hakl IT ni izpolnil zahtev iz zakona o javnem naročanju, je revizijsko poročilo razkrilo, da posel iz pogodbe ni bil opravljen v dogovorjenem obsegu. Avgusta 2013 sta agencija in podjetje Hakl IT sklenila sporazum o prenehanju veljavnosti okvirnega sporazuma, v katerem stranki soglašata, da je bilo že izvedeno plačilo v višini 103.680 evrov ustrezno za delno izpolnitev pogodbenih obveznosti, agencija pa je nato septembra 2013 naknadno ugotovila, da 75 odstotkov plačanega informacijskega sistema ni uporabnega. Pred leti so Finance poročale, da je Hakl IT dobil donosen posel z Lekarno Ljubljana brez javnega razpisa. Javno podjetje Lekarna Ljubljana je takrat še vodil razvpiti Jankovićev deček Marko Jaklič, Haklovo podjetje pa je bilo izbrano na podlagi pogajanj, saj naj bi imelo takrat izključne pravice za programsko opremo.

Uroš Hakl je skupaj s Sašem Todorovićem kupil časnik Večer za milijon evrov. V lasti ima 40 odstotkov Večera, skupaj z očetom Borisom, lastnikom podjetja Hakl & Hakl d.o.o., ki ima v lasti 19,9 odstotkov Večera in je lastnik Zavoda PISK, Maribor in Podjetja za informiranje Murska Sobota d.o.o. Polanič obvladuje vrsto podjetij, preko družine Hakl pa obvladuje tudi medije v severovzhodni Sloveniji. Poleg tega je Uroš Hakl preko Večera kupil blagovne znamke propadlega podjetja Delo Revije. Večer je tako pridobil blagovne znamke kot so Jana, Lady, Obrazi, Stop, Smrklja, Naša žena, Kih, Radar, Eva, Rože in vrt ter znani prireditvi Viktorji in Slovenka leta.

Hana Murn

 • VERZIFIKATOR

  Mirko Hakelj

  KAJ PRIDE ZA VEČEROM

  Pod večer, ko tema se poraja,
  čas je za nečedne posle pravi,
  saj tedaj nekako se ustavi,
  mrhovinar se prebuja, vstaja.

  Mu na delo je ta čas oditi,
  plen se mu ponuja, je na dlani,
  mrhovinarji zvečer so zbrani,
  skupaj se odpravljajo loviti.

  Vsi vedo, da žal večer ni večen,
  noč se namreč naglo približuje,
  bo za mrhovinarje vse huje,
  nočni čas je zanje prav nesrečen.

  Ni ulova, hrane, ni izplena,
  se zato zvečer jim je truditi,
  čimveč si prigrabsti, naloviti,
  tega pač zaveda se hijena.

  Vsepovsod zdaj hakeljce nastavlja,
  s haklji si pri ropanju pomaga,
  ve, da pride noč in da omaga,
  brez skrbi, večer se že poslavlja.

  Še tako če ga za rep lovijo
  in držijo s silo ga nad vodo,
  vsi nemočni v boju so z usodo,
  pride čas, plačilo ko dobijo.

 • v roku 1 meseca bo celoten haklc&haklc d.o.o. pod bremenom nelikvidnosti in gospodarske recesije objavil stečaj….shranite si tole mojo objavo in če bo nova24tv v roku 30 dni še finančno-operativna, da bo objavljala novice, boste lahko primerjali realnost in mojo napoved

  • mici

   Se strinjam, sodišče jim in bo v najkrajšem možnem času potrdilo stečaj. Taki so v Sloveniji zaščiteni kot medvedji, nič jim ne more do živega. Za svoje premoženje so pa verjetno tudi že poskrbeli, nič bat. Ena dobra stran pa je, bo pa eno levičarsko trobilo manj vsaj začasno.

   • mislim da ne razumeš, do kakšnega obsega se bo monetarni in politični sistem sesul zaradi sars covid-19….ti sam par linej iz zadnjih 48ur prilepim:

    Koronavirus podatki, število skupnih odkritih okužb, zamaknjene od 9.3.2020 za 21 dni nazaj. Nemčija je 9 dni za Italijo, Francija je 9 dni za Italijo, Španija je 10.5 dni za Italijo, ZDA 11.5 dni za Italijo, Švica 13 dni za Italijo, VB 13.5 dni za Italijo. Šteto od 9.3.2020. Graf si lahko ogledate na tej povezavi. (10.3.2020 19:34 CET)
    Macron poziva k mirnosti potem, ko se je z SARS CoVid-19 okužil minister za kulturo Franck Riester. Macron je danes posvaril Francijo, da je to samo začetek zdravstvene epidemije, ko se je SARS CoVid-19 izbruh priplazil bižje do srca francoske politične moči. Celoten prispevek si lahko v angleškem jeziku preberete na tej povezavi. (10.3.2020 18:56 CET)
    Videoposnetek (cca.48sec, angleški jezik, angleški podnapisi): Kako deluje koronavirus SARS CoVid-19,kaj so simptomi in vektor okužbe. Videoposnetek si lahko ogledate na tej povezavi. (10.3.2020 18:51 CET)
    Videoposnetek (cca.55sec, italjanski jezik, brez podnapisov): Posnetek italjanske policije, ki napade družinske člane zapornikov pred zaporom v Milanu. Ker je država v karanteni in se širi koronavirus, so izbruhnili nemiri v 27 zaporih zaradi represije in omejitev stikov med zaporniki in njihovimi družinami. Videoposnetek si lahko ogledate na tej povezavi. (10.3.2020 18:48 CET)
    Evropska Unija suspendirala parlament za nedoločen čas. (10.3.2020 18:38 CET)
    V Italiji je trenutno 10.149,00 odkritih okužb z SARS CoVid-19, 631 smrtnih žrtev, 877 oseb v resnem stanju. Po teh podatkih je stopnja smrtnosti v Italiji 6.2%. Celoten prispevek si lahko v italjanskem jeziku preberete na tej povezavi. (10.3.2020 13:58 CET)
    Španija suspendirala parlament, ker so pri enem od zakonodajalcev odkrili okužbo z SARS CoVid-19. (10.3.2020 18:31 CET)
    V Sloveniji tenutno odkritih 31 primerov okužb z SARS CoVid-19. (10.3.2020 14:22 CET)
    Vir: Alternative Media Blog AMBasador21

 • janko

  Rdečuhi pač nimajo meja, ne priznavajo zakonitosti narave, ne večne postave, ne vesti. Kamenkoti oziroma nepismeni iz tretjega sveta…

 • RATATA

  Hobotnice prihvatizirale osamosvojeno socjalistićku Respubliku Sloveniju!

  • Joc 52

   hobotnica se imenuje udbomafija s kurčanom na čelu

   • RATATA

    Vsaj dve hobotnici sta!
    Kominternovska in komsomolska!

 • Andrej

  Vse skupaj se je začelo, o ti smola – ne pod Janševo, ampak pod Pahorjevo vlado, leta 2010. In do danes, po 10 letih, obtožnice še niso vložene. V tem času pa so maherji silno obogateli, na naš račun, seveda. In tako zabrisali in zakomplicirali sledi, da jih bo nemogoče razplesti. Obstaja način, ko enega stisneš in mu kaj obljubiš, če kaj izda, a tega se pri podpornikih F-21 menda ne sme uporabljati.
  Torej? Stisniti F-21. To pa brez lustracije ne bo šlo. Lustracija bo pa kožna samo, če na naslednjih volitvah SDS dobi 65%.

 • ludvig

  ..režimskim tiskanim medijem je odklenkalo, na javno mnenje nimajo več odločujočega vpliva, sedaj so v ospredju družbena omrežja… zadnja leta jih pri življenju ohranja “by pass” državno financiranje globoke države, v naslednjem letu bomo priče propadu klasičnega časopisja, ki ga v Sloveniji obvladuje gradbeni lobi…

 • sloustava

  “ce hocete, da bom se naprej pljuval in lagal o Jansi, mi pomagajte!….zdaj je cas, saj bodo morali na sodiscu in tozilstvu delati po Zakonih “….v vednost: Golobic, Petan, Klub571! Vas U. Hakl

 • Van Der Waals

  vse je potrebno privatizirati! samo kradejo proračunski denar!!!! DAVEK JE NAJSLABŠE PORABLJEN DENAR!!!!

 • Black_hawk

  Ljudi bi bilo treba zapreti ker širijo sovražni govor, cenzurirajo in slikajo fiktivno resničnost.

 • Black_hawk

  Imeti moč v medijih pomeni imeti moč nad ljudmi. Še tako slaba ideja se s pravim prikazom v medijih lahko pokaže kot dobra, npr stranka Levica, čisti polom a s pravim agitpropom pridejo lahko zelo daleč.

 • Peter

  Seveda bo moral. Kot vsi člani F21 in vsi drugi tajkuni in lopovi, saj smo pravna država, de.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDEJO HLAPCI DO DRŽAVNEGA DENARJA .
  Hijene mrcvarijo svinjske krače , kot prekmursko murglosrbski arzenal izdajalcev pod vodstvom generalnega razoroževalca slovenske TO , žveplenega pritlikavca , slovencev denar za okrepitev regionalnega razvoja .
  Mentaliteta udbovskih mladičev , bestialni svinjak grupne dinamike od pohlepa brezkompromisno vodljivih potomcev , kadrov zašolanih na ŠNELKURS ACADEMY OF KUMROVEC , ne da meji na PATOLOGIJO ,
  to patologija 100 % ——— je ———– .

 • Olga101

  Treba bo ovaditi tudi odgovornev v policiji in sodstvu, ki omogočajo nezakonite rabote in brez njih to ne bi bilo izvedljivo! Obtožiti jih je treba korupcije in rušenja pravne države!

 • Artur

  Pod to sedanjo krivosodno mafijo se tem kriminalcem ni za bat ker je vse zlizano in skorumpirano. Do temlja bo treba spucat ta komunajzlski krivosodni Avgijev hlev in ga na novo postavit. Kozlovička je še en fikus od katere ne bo neke koristi v tej smeri.”psi lajajo karavana gre dalje”
  FAKTOR #409: KORUPCIJA NA VRHOVNEM SODIŠČU (Lucija ŠIKOVEC UŠAJ, Miran VIDETIČ)
  https://www.youtube.com/watch?v=BC-nrXlW00Q

 • mona lisa

  Zadnji čas da začnejo lopovi padat.

 • Jožefa Benko

  razmišljati tako, da bi osebek šel v arest , je miselni delikt, zaradi keterega bo tako upajoč šel sedet – logično mar ne

 • Vana

  No, k temu članku nekako spada tole moje vprašanje. Se pod Rožnikom , v bližini gostišča ČAD , res gradi nobel stanovanjska soseska ??
  Tole sem zasledila . . . .
  https://www.ljubljananepremicnine.si/en/novogradnja/vila-argila
  Razno razni goljufi bodo preden odidejo v osebni stečaj, še do konca pokradli, kar so nameravali !!!