Lastnik Dinersa Tomaž Lovše priznal krivdo in dejal: “Zbogom in srečno Slovenija”

Tomaž Lovše Foto: STA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil danes sklican predobravnavni narok za nekdanjega nosilca franšize Diners Tomaža Lovšeta, ki je po mnenju tožilstva Diners oškodoval za več milijonov evrov. Lovše je za odhod iz pripora plačal rekordno varščino, poravnal pa je tudi večino škode. Na predobravnavnem naroku je krivdo tudi priznal in bil obsojen na 18-mesečno pogojno kazen ter denarno kazen 250 tisoč evrov.

Lovše bo po dogovoru kot prisojeno denarno kazen sodišča plačal 200.000 evrov, 50.000 evrov pa je na lastno pobudo že nakazal v dobrodelne namene ljubljanski porodnišnici. Lovše po kocu izreka ni podrobneje komentiral sodbe in dogovora, dejal je le, da je zgodba s tem zaključena. “Zbogom in srečno Slovenija,” je še dodal. Po besedah tožilca je pomembno dejstvo, da je bila po storjenem kaznivem dejanju zlorabe položaja škoda sanirana, premoženjska korist pa se je spremenila v civilno terjatev do Lovšeta.

Sodnik Srečko Škerbec je na današnjem izreku sodbe pojasnil, da sodišče pri dogovoru s tožilstvom lahko samo preverja, ali je dogovorjena kazen v skladu z določili kazenskega zakonika. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, možna pa je tudi le pogojna kazen. “Glede na to, da so se vse stranke dogovorile za pogojno obsodbo, pa je sodišče lahko le sledilo temu dogovoru,” je pojasnil.

Ni prispeval k milijardni bančni luknji
“S sanacijo škode, kar je pri nas izredno redek primer, si je Lovše odprl pot k priznanju krivde,” je poudaril Kozina. Lovše se je po njegovih besedah držal dogovora pri položitvi varščine – ta je dosegla milijon evrov –, ni se izogibal postopkom in se je tudi vrnil iz ZDA.

Lovše je dejal, da je sklenitev dogovora s tožilstvom zanj in za njegovo družino manjše zlo, kot pa da bi se kazenski postopek vlekel še 10 let. Izgubil je svoje premoženje, vendar meni, da je pomembno, da je zdrav in gre tako novim izzivom naproti. Dodal je še, da ne on ne nobena od njegovih družb ni prispevala k milijardni bančni luknji.

Glede dosojene kazni pa je odvetnik Stojan Zdolšek dodal, da za Lovšetom ni ostala škoda, saj je saniral vse obveznosti, ki so ostale za Dinersom. “Mislim, da je izid tega postopka sprejemljiv za obe strani. Gre za opozorilno sankcijo, ki je za Lovšeta sprejemljiva, saj lahko nadaljuje s poslovnim življenjem,” je dejal Zdolšek.

Protipravno je odvzel najmanj devet milijonov evrov
Nepravilnosti v Dinersu so v javnost prišle pred dvema letoma in pol, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada Lovšetu odvzeli prostost. Avgusta 2013 so v odmevnih hišnih preiskavah iskali dokaze za finančno oškodovanje družbe, in sicer naj bi bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini najmanj devetih milijonov evrov.

Plačal je rekordno varščino
Poleg Lovšeta so takrat pridržali še tedanja zakonita zastopnika Dinersa – Saša Pušnika in Antona Horvatiča, ki pa sta bila nato iz pripora izpuščena. Lovšeta so po treh mesecih in ob plačilu milijonske varščine jeseni tistega leta, ko se je tožilec Jože Kozina odpovedal pritožbi zoper njegovo izpustitev, iz pripora izpustili.

Pripor so mu odredili zaradi begosumnosti, ki jo je sodišče utemeljevalo z njegovim stalnim bivališčem v tujini, z njegovim občasnim nahajanjem na Floridi, z dejstvi, da ima njegova žena tuj vizum, otroci pa tuje državljanstvo in v tujini plačano šolnino.

Večino škode je popravil
Kozina je po plačilu varščine ocenil, da je to ena prvih kazenskih zadev v njegovi karieri, kjer je bila škoda deloma odpravljena že v predkazenskem postopku oz. v preiskavi, saj je Lovše sklenil sporazum z družbo Diners International.

M. P., STA