Če je bil Janković mlajši na osebni stečaj pripravljen, bi lahko v roku petih let spet užival v svojih milijonih medtem, ko bi mu sodišče odpisalo 25 milijonov dolga

Jabolko ne pade daleč od drevesa (foto: Twiter)

Kljub Jankovićevem nasmejanem nastopu, ko je marca potekal narok za začetek postopka njegovega osebnega stečaja, ki je takrat na sodišče prišel prešerne volje in dejal, da pričakuje, da bo lahko preprečil stečaj, saj ima dovolj argumentov, da bo stečaj lahko tudi izpodbil, se mu tokrat ni uspelo rešiti. V ponedeljek je namreč okrožno sodišče v Ljubljani začelo postopek osebnega stečaja Damjana Jankovića, enega od dveh solastnikov Electe. Upniki pa imajo do 23. julija čas za prijavo terjatev in ločitvenih ter izločitvenih pravic.

Se še spomnite, kako so Electi Inženiring, družinskemu podjetju družine Janković, ki je bilo več let na robu bankrota, odpisali kar 16 milijonov evrov obveznosti, medtem ko nekatere izselijo zaradi minimalnih zneskov neporavnanih obveznosti? Družinsko podjetje Jankovića Electa Inženiring je v začetku lanskega septembra ponovno zadihala, saj so njeni največji upniki potrdili poenostavljeno prisilno poravnavo, ki jo je predlagal direktor Damijan Janković, in je predvidela 90-odstotni odpis dolgov. S tem se je Electa rešila več kot 16 milijonov evrov obveznosti, malo manj kot dva milijona evrov pa bo morala vrniti šele konec leta 2020.

Postopek za njegov osebni stečaj je sedaj zahtevala Heta, slaba banka nekdanje avstrijske Hypo banke, katerega terja, po poročanju Financ, za dobra dva milijona evrov, in sicer od osebnih poroštev za posojila Electi in Baza Dante, njegova podjetja skupaj pa naj bi upnikom bila dolžna skoraj 25 milijonov evrov.

Če sodišče ugotovi, da je posloval “pošteno” mu bodo dolg izbrisali
Uradni postopek stečaja je takšen, da ga vodi stečajni upravitelj (v tem primeru je določena Sara Pušenjak) ob nadzoru sodišča. Ta unovči celotne premoženje stečajnega dolžnika (Jankovića) in iz pridobljenega zneska poplača v vrstnem redu, kot ga določa zakonodaja, upnikom prezadolženega dolžnika.  O postopkih osebnega stečaja smo tudi vprašali zaslužnega profesorja gospodarskega in finančnega prava Šimeta Ivanjka, ki je dejal, da stečajni upravitelj popiše premoženje, ki ga Janković ima in se to proda in poplača upnikom, (razen eksistencialnega premoženja), tisto pa, ki ostane neplačano pa lahko, ni pa obvezno, sodišče oprosti te obveznosti” in dodal, da odpust dolga ni pravica ampak je to ena izmed možnosti. “Za tistega, za katerega se ugotovi, da je bil pošten, a je vseeno prišel v to situacijo, se odredi odpust dolga. V nasprotnem primeru odpusta ni.” Ali ga bo sodišče oprostilo dolgov, glede na to, da je sin ljubljanskega župana, katera poznanstva segajo v nedogled, bomo priča v naslednjih letih. Glede na to, da je znano, da je slovensko sodstvo pristransko, se ne bomo čudili, če ga bomo v roku petih let videli v novi vili in novem avtu, medtem, ko je ta denar dejansko od tistih, katerim dolguje.

Se je Janković pred stečajem zaščitil in “se rešil” premoženja?
Ivanjko je še dejal, da “sodišče določi največ 5 letni rok, ko bo Janković pod nadzorom skrbnika, ki ima vsa pooblastila, da raziskuje vsa pravna opravila, ki jih je storil v preteklih letih. Tega upnik ne more, ker ne more posegati v premoženjsko stanje niti dobiti nobene informacije.” Če je Janković stečaj predvideval (kar verjetno je), je verjetno “pospravil” svoje premoženje na varno, a je to moral storiti pred tremi ali petimi leti. “Vsak prepis je izpodbojen v roku treh, petih let. Odvisno kako odredi sodišče. Prepis in prodaja v času izpodbijanja je zelo nevaren. Če pa so potekli roki pa jih ni mogoče izpodbijati.” Torej če je Janković zavaroval svoje premoženje in ga bodisi prepisal ali kako drugače “pospravil” še pred omenjenim rokom, bo v roku petih let spet lahko barantal z milijoni. Glede na to, da je obkrožen s pravniki in odvetniki, v to ne dvomimo, da je razmišljal “v naprej”.

Foto: STA

Za nakup Electe črpal milijone iz drugih družinskih podjetij…
Glavno premoženje Damijana Jankovića je 50-odstotni delež v Electi Holdingu, ki je zastavljen pri Zoranu Jankoviću za posojila. Kot je znano, je ljubljanski župan že pred leti prodal podjetje sinovoma, vendar zanj ni prejel denarja, vračala sta mu postopno tako, da sta bremenila druga dva Electina podjetja. Na svoj osebni račun je Zoran Janković po ugotovitvah Finančne uprave (Furs) dobil najmanj tri milijone evrov, poroča Siol.net.

za njegovo reševanje pa opeharil upnike
Kot smo že poročali pred kratkim, je Janković mlajši prejšnji mesec predlagal poenostavljeno prisilno poravnavo s katero bi opeharil upnike. Družini Janković oziroma podjetju Electa Inženiring so do sedaj odpisali že 16 milijonov evrov dolgov. Temu pa se je najbolj upirala Heta, ki je vložila pritožbi zoper poenostavljeno prisilno poravnavo Electe Holdinga in Electe Naložb. Gre za enega od večjih porazov Damijana Jankovića v njegovem boju z Avstrijci.

Doletela ga je omejena poslovna sposobnost
Iz objave na spletni strani Ajpesa je razvidno, da se je z začetkom postopka osebnega stečaja omejila tudi Jankovićeva poslovna sposobnost.
 • brez soglasja sodišča Janković ne more (veljavno) najeti kredita ali dati poroštva
 • ne more odpreti novega transakcijskega ali drugega računa ter se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam
 • samostojno ne more (veljavno) sklepati pogodb (na primer prodajne pogodbe)
 • ali opravljati drugih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem

A. G.

 • Vrhovni sodnik

  Se pa lahko pohvali tko, kot ta star, vse kar ima je na kradu, edin šolo in izpit za avto je kupil.

  • Prihajam Slovenija

   Ha,ha,ha, dobra , + 10.

  • resnicaboli

   Nekaj mu je ata kupil.

  • SIMON ROZIC

   Vrhovni sodnik: najboljši !

 • realnost

  Ja ne, skoz delajo (beri kradejo) za svoj žep in drobtinice še za rajo padejo.. Butale do kdaj še??? Resnično norost je neomejena.

 • resnicaboli

  Seveda je bil pripravljen saj je pravi so mu že naprej povedali da se pripravi mislim da upniki ne bodo dobili nič.

 • VERRZIFIKATOR

  Janko Damjanič ml.

  NIČESAR BREZ SOGLASJA

  Brez soglasja ni pri njem mogoče
  že od nekdaj prav nič narediti,
  ga soglasno treba je voditi
  čez ovire in ožine vroče.

  Oče je soglašal že v začetku,
  da po njem se vrgel bo v celoti,
  reševati ga bo moral sproti,
  kot je običaj pri ponaredku.

  Brez soglasja ne bi hazardiral,
  saj osnovni bi mu manjkal vložek,
  že v osnovi je soglašal krožek
  s tem, da je fiktivno maturiral.

  Brez soglasja zdaj računa nima,
  nične vse pogodbe so njegove,
  oče zanj nabiral bo glasove,
  že vnaprej soglasno se mu kima.

  Takšna je resnica nevesela,
  je o tem takoj soglasno mnenje,
  od začetka skozi vse življenje,
  da umetno vzdrževan je scela.

  Ko pa enkrat več ne bo soglasno,
  da izvirnik je ta ponaredek,
  bo za njim ostal le piš, izcedek,
  treba ni soglasja, vse je jasno.

 • WatsonForus

  jaka muda, Župankoviči bi morali že par let greti zaporniške celice , če bi bila SLO Vukojebina pravna država.

 • Novakec1

  Nič bat, bo očka zrihtu.

 • Anton

  Sinko (beri:Damijan) daj bodi tiho in v kot sedet da ti očka zrihta zadevo

  sarkazem press

  • SIMON ROZIC

   Tisto pravljico poznate? Damjan kliče očka, očka kliče Kučana, Kučan
   kliče Cerarja, Cerar kliče banko : vlečejo, vlečejo, a svojih lopovskih
   razširjenih žepov si nikakor ne morejo dokončno napolnit !!!

 • totex39

  Jankovići so izredno prebrisani, se vidi da imajo balkanske gene, ki lahko z lopovščino in lažnivostjo vse dosežejo.

  • FORT WORTH

   Niso !
   Butasti so, kot noc.
   Se ene financne konstrukcije niso sposobni postavit.
   Cesar se dotaknejo naredijo govno.
   Hrbet jim sciti partijski rezim.
   Za njimi bomo placevali vsi.
   Tak financnik je lahko vsak 4 leta star smrkavec.
   Jankovici so ziv primer yugo ekonomije.
   Dokler so tujci odpisovali kredite je yuga zivela, potem pa nic vec.
   Pri Jankovicih se je zacel zaton, ampak oni tega se ne vejo…

   • Soave

    Tudi prebrisani so. . . . . . oni že vedo kako bodo ” prešli ” Slovenca.

  • Sale

   Priznam da ste venčki hlapci neumni

 • učko

  Udbo-Kučanovska sodišča odpisujejo samo takim režimskim majmunom kot so Jankovići. Janković je pač kralj čefurjev in glupavih Zlovenaca, tako da si tak “privilegiran” status “ZASLUŽI”.

 • luka globus

  celotni familiji vse pobrat in zapret za 10 let, pol pa izgnat …

  • noričan

   in tistim s sestrično v banki, ki zalaga predal za volva z gotovino, tudi vse pobrat. in Zagožnovim, ki so pridelali 837.000 eur s provizijami za patrio

 • branči

  me zanima, kako bi se vi počutili na mestu upnika? mam znanca, ki je šel na drevo, potem, ko je v poslih s hildo izgubul vse svoje premoženje, pa mislim, da ni bil edini! bi mu zbrisal ta pocukrani nasmeh z obraza, pa če bi bila to še edina stvar na svetu!.žalostno, kako oškodovanci upajo na pomoč sodišča, ki bo ponovno oprostile te balkanske lopove, še bolj žalostno od lj volivcev, ki podpirajo te svinjarije

  • FUCK COMMUNISM

   Sej se vozi z mercedesom po Ljubljani… naj ga upniki poiscejo in mu jebejo mater! Ce bi meni to naredil, bi ga sigurno nekje pocakal… KO ti nekdo unici zivljenje, nimas vec cesa zgubit. Zato je treba te barabe zacet ubijat! Skoda, da tist revez, ki se je zaradi Hilde obesil, ni prej vzel na drug svet se nje! Mogoce bi se celo bolje pocutil in ne bi roke nase polozil…

   • Sale

    Prijava hahhaha

    • FUCK COMMUNISM

     Ti kar… pa se svoje abotnosti okol Janse, Urse, Crta, Jakoba, Zlovencih in kako naj vsi pocrkamo prjav, pizda ti materina cefurska. Ce te dobim, ti bom iz ksihta naredil fasiran meso. Peder pokvarjen!

 • Nšo-či

  Če bo stečajni upravitelj ugotovil, da je Jankovičev sin brez premoženja, bi ga upniki morali tožiti poslovme goljufije. Ko je podpisoval poroštveno izjavo je izjavil, da neko premoženje ina in ga ne bo odtujil. Damijan sodi za zapahe! Bomo zapirali samo mamice, ki kradeje hrano in tiste male goljufe, ki to počnejo iz preživetvene logike, goljufi velikih razsežnosti pa se bodo smehljali na ulicah Butal?

 • althar

  Pridno voli kučanove stranke, Slovenec, da te bo ropal vsak polpismeni komunist

 • dob

  Če lahko Crnkovič, lahko tudi Janković.

 • Joško

  Janković mlajši je preveč butast, da bi bil na kaj pripravljen!

 • lado

  SAMI STE KRIVI ,ZDAJ PA LAPATE !!! HOČETE JUŽNJAKE KRETENI ,NAMESTO DA BI ŠLI NAREDITI RED OD SODIŠČ DO POLICIJE ,KI SO SAMI LOPOVI ,ZA PAŠTETO V ZAPOR ,16 milijonov ZBRIŠEJO , PA ŽUPANU SRBINU 30MOLIJONOV ZA STOŽICE ZBRIS !!!!!!! VI NISTE NORMALNI , SE VAM KROHOTA VSA EVROPA ,BALKAN PA SPLOH ,KER IMA TUKAJ KOROMANDIJO !!! SO ZAŠČITENA VRSTA !!!! VI STE IDIOTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

 • kralj matjaž

  Vsak normalen državljan, bo ob teh novicah zastrigel z ušesi in volil ljudi, ki bodo te svinjarije preprečili.

  • Peter

   Hm, en typo maš
   Vsak normalen državljan, BI ob teh novicah zastrigel z ušesi in volil ljudi, ki bodo te svinjarije preprečili.

 • Samo Miklavčič

  Tipičen primer dvojne države!

 • soc

  Jankovića sta popolni barabi, vemo vsi. Moti pa me, da so tule pred kakim tednom številni navdušeno ploskali Snežiču, doktorju davčnih utaj, ki je podobnega kova lump, le da je očitno politično “na drugi strani”. Skartka, pravilo “če si naš, potem si v redu” razumejo na enak način tako totalitarni rdečkarji kot zagrizeni (forumski) aktivisti ključne nekomunistične, demokratske stranke. To ni dobro.

  • Najprej je potrebno razumeti pojma “utaja davkov” vs. “izogibanje davkom”, da se raume razliko med Jankovići in Snežićem. Izogibanje davkom je namreč popolnoma legalno, legitimno in če hočeš moralno NEsporno dejanje.

   Pa da bo jasno – davki so sami po sebi najbolj zlo in nemoralno zavržno, kar pozna ta svet. Naj mi nekdo razloži, kakšna je razlika med banditi, ki te ustavijo na cesti in ti pod grožnjo poberejo denar in banditi, ki spišejo zakon, da moram plačati davek in če ga ne, mi ga z grožnjo in silo poberejo.

   • soc

    Opozoril sem na osebni bankrot bogatih lopovov, ne na izogibanje davkom. Naključno sem nekoč gledal Požarjev intervju s Snežičem, ki je razlagal kako je revež osebno bankrotiral, malodane da nima za jesti. Potem je sledilo morilsko vprašanje, “Od kod pa vam torej Lamborghini, s katerim ste se pripeljali?” Alles klar.

    • OK, razumem poanto.
     Razumeti moramo, da so zakoni napisani tako kot so. In sedaj se zgražati nad tistimi, ki so jih v polno izkoristili je bedarija. Se tudi jaz spomnim, da sem davno nazaj gledal tisti intervju. PA bi se upal staviti, da je bil snežićev “stečaj” po črki zakona, pri Damjančku pa bi se že našla kakšna “napaka”, da se ga privije. Damjanček pač vse počne v smislu “kaj nam pa morete” medtem ko se je Snežić moral zelo potruditi, da je opravil stečaj “vse po reglcih” ….

     Izvorni problem je drugje: kriva je država oziroma oblastna struktura, ki je v zakone vnesla takšne obvoze. Konkretno pri Jankovićih pa gre za mnogo večjo zadevo kt je tale “osebni stečaj”. Gre oziroma je šlo za kršitve zakonov in dejstvo, da ustrezni uradniki (davčna, ….) niso opravili svoje delo. Tu je potrebno najprej nekoga “za jajca obesit” pote šele pridejo vsi Jankovići v obravnavo …

     • noričan

      kot sta dve vrsti stečaja, za komunajzarje in za naše, sta tudi dve vrsti normalnosti. ena za jankovićevce in ena za noriške janšiste. in katera vlada je sprejela zakon o osebnem stečaju, ki omogoča takšna ravnanja in recimo Bavčarju in Zagožnovim dedičem, da prikrijejo svoje kriminalne rabote in se izognejo vračanju nakradenega?

  • Nšo-či

   Ker sem na tem Forumu s svojim pogledom na Snežiča že plavala proti toku in sledila vrednotam in svoji etiki se pod tvoj komentar tudi sama podpišem.

 • FUCK COMMUNISM

  Nihce, ampak popolnoma nihce me ne more prepricat, da je odpis tako velikega dolga nekaj, kar je prav, kar je sprejemljivo, kar je eticno in moralno. To je legaliziran kriminal. Po kaksni logiki in na podlagi cesa, se njemu odpisuje tak dolg?! Kaj pa upniki?!?!? Kdo bo njim vrnil denar?!? Zakaj se potem ljudem enostavno ne odpisuje stanovanjskih kreditov?! Zakaj dvojna merila?! Kaj takega ne bi smelo biti sprejemljivo niti zakrknjenim levuharjem. Ta pankrt je zrel za hude batine. Take, ki puscajo trajne posledice!

 • Franc Šink

  Zakaj nismo enaki bi se nekdo vprašal? Odgovor bi lahko bil, ker nam vladajo sociokomunisti.

  • mginko

   Vlada nam stara udbomafija s svojim mladim podmladkom.
   Drugorazredni državljani – ZBUDITE SE IN POJDITE NA VOLITVE !

 • Olga_10

  Vse je treba spraviti za rešetke, vključno s skorumpiranci v sodstvu in jim pobrati VSE nagrabljeneno premoženje!
  Volimo desnico!

 • montyamp

  Prepotentnost udbovskega krivosodja se na veliko sonči v zablodah .
  Dokler narod ne bo stopil tej golazni za vratove , tako dolgo bodo kazali svoje hiper-ultra-idiotizme s tem ko ščitijo kriminalce in zločince .
  Dokaz da so slovenska sodišča greznica , imate tu :
  https://siol.net/novice/slovenija/slovenija-zaradi-slabega-sistema-in-neznanja-sodnikov-placala-ze-vec-sto-milijonov-evrov-437571

 • sprehajalec

  #Če je bil Janković mlajši na osebni stečaj pripravljen, bi lahko v
  roku petih let spet užival v svojih milijonih medtem, ko bi mu sodišče
  odpisalo 25 milijonov dolga#

  Sin neformalnega Vodje slovenskih levičarjev Zokija. Seveda je to pri slovenskih levičarjih le znak sposobnosti in uspešnosti, saj se je pač “znašel”. In to Levičar ceni, saj je že v socializmu veljalo, da je bil bedak, kdor ni kradel….

 • Maja

  družina Jankovič, nima pojma o financah in bi vsem članom že leta 2000 morali prepovedat registrirat in upravljat z katero koli d.o.o., k.d., s.p., d.n.o., zavodom, društvom… do smrti in bi morali vračat dolgove v vrednosti 1/3 prihodkov. Ma kakšen avto…samo kolo naj vozijo…kakšna hiša, najemniško stanovanje je dovolj…vse pobrat, tudi iz žepov…kakšen odpis? naj vračajo do smrti dolgove.

 • Dostmamrecesije

  Levicharski Žurnal:

  Zoran Janković: Vse bom naredil, da do zmage Janeza Janše ne bo prišlo!

  Kašno bolano levicharsko razmišljanje. Dobro se ve, kdo bi moral v arest.

 • Dostmamrecesije

  Le najbolj kradljivi preživijo v tem prelepem Slovenistanu.

 • Tweety Bird

  Ljubljanski župan in predsednik stranke PS Zoran Janković je povedal, da ankete trenutno kažejo na zmago Janeza Janše, zato bo ”naredil vse, da njegovo zmago prepreči”. Levim strankam želi pomagati, udeležbo na državnozborskih volitvah pa bo sporočil do 3. maja.

  Zoki, imaš mojo popolno podporo. Vsi moramo strmeti k temu, da Janez Janša nikoli več ne bo vladal :)

  NIKOOOOOOLIIIIIII….

  • Dostmamrecesije

   A še nisi v kurnku in nabadaš koruzo?? Piščančji levitschar.

  • Miro

   ne boj se!!Nikoli ne bo mandatar !! lahko da recimo zmaga, čeprav je to znanstvena fantastika, ne more pa sestaviti koalicije, to pa tudi znanstvena fantastika ne more biti

 • Miro

  Jankoviči pač ne delajo drugega kot izkoriščajo luknje v gnili zakonodaji…. tvorci zanjo pa so v Demosu in vseh vladah

 • montyamp

  Volimo SDS , komunisti so uničili 3 države v 100 letih .
  SHS-YU-SLO

 • Osti jarej

  …sinko…kdo je pa tebi ušesa robil

  http://nova24tv.si/wp-content/uploads/2018/04/j.png

 • xtc

  Seveda to gre v Kučan stanu,v ZDA bi vsi složno robjali zsradi IRS in javnosti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!