fbpx

LDS-ov tajkun Pavček in njegova združba ne priznavajo krivde oškodovanja podjetja Viator & Vektor

Zdenko Pavček (Foto: Nova24TV)

Nekdanji predsednik uprave krovne družbe Skupina Viator & Vektor Zdenko Pavček, obtožen zlorabe položaja, in njegovi soobtoženi na današnjem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču niso priznali krivde za očitana dejanja. Med obtoženimi je tudi pravna oseba Izletnik Celje, njena zastopnica pa krivde prav tako ni priznala.

Poleg Zdenka Pavčka so na zatožno klop danes sedli še nekdanji direktor Viator & Vektor Logistike Bojan Novak, predsednik uprave Izletnika Celje Darko Šafarič in Pavčkov sin Peter Pavček, ki je v Skupini Viator & Vektor zasedal enega ključnih položajev. Obtoženi so pomoči pri zlorabi položaja. Ker krivde niso priznali, se bo sojenje zanje nadaljevalo z glavno obravnavo.

Nepravilnosti pri poslu je jeseni 2013 opazil stečajni upravitelj Viator & Vektor Logistike Anton Jagodic. Za kazensko ovadbo se je odločil zaradi prenosa lastništva romunskega podjetja Viator & Vektor Ro z Viator & Vektor Logistike na Izletnik Celje, ki je bil izpeljan septembra 2011. Po preučitvi ovadbe je tožilstvo zoper vse omenjene vložilo obtožnico.

Stečajni upravitelj trdi, da so vozila prepeljali zaradi prodaje
Pred stečajem je Viator & Vektor Logistika namreč močno okrepila floto tovornjakov v Romuniji, tako da je v tamkajšnji Viator & Vektor Ro preselila skoraj 50 tovornjakov. Čeprav so bili tovornjaki zastavljeni pri Gorenjski banki, Jagodic ni izključil možnosti, da so bili v Romunijo preseljeni zaradi nadaljnje prodaje vozil. Pavček je to zanikal in dejal, da so kamione preselili v Romunijo izključno zato, ker jih je tamkajšnje podjetje potrebovalo zaradi povečanega obsega poslov.

Zdenko Pavček (foto: STA)

Omenjeni posel predstečajnega prenosa lastništva romunskega podjetja je stečajni upravitelj najprej skušal izpodbijati v Sloveniji, ko mu to ni uspelo, ga je izpodbijal tudi na sodišču v Romuniji, vendar tudi tam ni uspel. Leta 2014 je Pavček zatrjeval, da po njegovem vedenju pri poslu ni bilo nič nezakonitega.

Pavček upnikom dolguje kar 14,5 milijona evrov, odgovornosti se bo rešil z osebnim stečajem
Spomnimo, da je propadli tajkun Zdenko Pavček že pred dvema letoma razglasil osebni stečaj in pred tem odprodal vse prestižno premoženje, med drugim tudi 17-metrsko jahto. Prejema sicer visoko pokojnino v višini 1600 evrov, a mora od tega odšteti kar 1200, ki jih mesečno nakazuje nekdanji ženi za preživnino. Nekdanji direktor in večinski lastnik skupine Viator & Vektor, ki upnikom dolguje kar 14,5 milijona evrov, pa bo, kot kaže, kmalu finančno svoboden, ne da bi poravnal svoj dolg.

C. Š.