fbpx

[Ekskluzivno] Drama v azilnem domu Vič: Trije migranti delali samomore, nato pa med prevozom v bolnico zbežali neznano kam!

Fotografija je simbolična. Foto: STA

V azilnem domu na Viču v Ljubljani je prišlo do poskusov samomorov treh alžirskih državljanov. Dva naj bi si rezala žile, eden pa se je hotel obesiti – vse z namenom izogiba deportaciji. Ko so jih odpeljali bolnišnico pa so med prevozom pobegnili neznano kam!

Po informacijah zanesljivega vira policija v azilnem domu na Viču obravnava primer treh poskusov samomora alžirskih državljanov. Dva od njih naj bi si rezala žile, eden pa se je hotel obesiti. Marsikdo bi sprva pomislil, da gre za hudo človeško stisko migrantov, vendar je realnost povsem drugačna.

Najprej samopoškodbe, nato pobeg
Na Policijski postaji Ljubljana so nam potrdili, da so bili včeraj okoli 14. ure obveščeni o incidentu treh tujcev iz Alžirije, ki so zaprosili za mednarodno zaščito na Hrvaškem. Slednji so zaradi nestrinjanja s postopkom razbili ogledalo in se z drobci stekla porezali po telesu ter si prizadejali manjše poškodbe. Nato so jih z reševalnim vozilom odpeljali proti Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana, med prevozom pa so zbežali neznano kam!

To počnejo z namenom izsiljevanja, saj se tako izognejo deportaciji. Omenjeni bi namreč morali biti vrnjeni na Hrvaško, saj ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev azila v Sloveniji, vendar so to preprečili s samopoškodbami oziroma poskusi samomora.

Azilni dom na Viču (Foto: STA)

Nikakor pa ne gre za prvi incident, ki se je zgodil v okviru azilnega doma na Viču. Natanko pred enim letom so migranti protestirali zaradi domnevno slabih razmer v centru, toda v resnici so spet želeli le opozoriti, da Slovenija ni bila njihova ciljna točka, temveč je to v večini primerov Nemčija ali Švedska, kjer imajo bogate socialne programe.

C. Š.