fbpx

[Ekskluzivno] V torek nasilen incident v Azilnem domu Vič povzročil nekdanji Gadafijev vojak, ki je danes “begunec”! Policija ga ni odvedla in tako lahko nadaljuje z ustrahovanjem osebja!

Foto: STA/Facebook

V torek popoldne je v ljubljanskem azilnem domu na Viču spet prišlo do incidenta, v katerem je razgrajal eden od migrantov, šlo pa naj bi za nekdanjega bojevnika libijskega voditelja Gadafija. Posredovala je tudi policija, a po umiritvi situacije migranta ni odpeljala. Veliko težavo predstavlja dejstvo, da so migranti, nastanjeni v azilnem domu, po večini vojaško izurjeni in pripravljeni za boj, po drugi strani pa je dodatna grožnja tudi njihovo mentalno stanje. Poleg psihiatričnih zdravil, ki jih jemljejo, prav tako na veliko zlorabljajo droge in alkohol. Migranti sicer dnevno povzročajo incidente in ustrahujejo zaposlene, med drugim jih jezijo hrana in oblačila, ki jih prejmejo. Sicer si z večjimi količinami gotovine, ki jo nosijo s seboj, radi privoščijo dostavo na dom, oblačijo se v dizajnerska oblačila, zabavajo pa se s telefoni znamk Apple ali Samsung, ki stanejo prek tisoč evrov.

V torek okrog 15. ure popoldne je po informacijah, ki smo jih ekskluzivno prejeli, prišlo v Azilnem domu Vič do novega nasilnega incidenta. Prosilec za azil, ki v domu biva že dalj časa, je začel razgrajati, kričati in se prerivati. V incidentu je posredovala tudi policija, ki je umirila situacijo, a nasilneža ni odvedla in ta tako lahko nadaljuje z ustrahovanjem zaposlenih v azilnem domu. Omenjeni migrant naj bi trdil, da je bil nekoč v Libiji pripadnik varnostne službe diktatorja Moamerja Gadafija. S prosilcem za azil naj bi bila v tem domu nastanjena tudi njegova družina. Incident je potrdila tudi vršilka dolžnosti direktorice urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarina Štrukelj, ki nam je sporočila, da “je prišlo do dogodka, v katerega so bili vključeni družina in varnostniki, eden od članov se je razburjal. Poklicana je bila policija”.

Prav omenjeni incident je po vsej verjetnosti povod za čustven zapis uporabnika družbenega omrežja Facebook Roka Kokotca, ki kot varnostnik dela v azilnem domu in je dal misliti številnim Slovencem: “Ko prideš domov po napornem dnevu dela z ilegalnimi migranti, ki ti vsakodnevno grozijo in v naši državi kršijo zakon brez posledic, se utrujen uležeš in pride k tebi 2-letni sin, te objame in poljubi, takrat veš, zakaj živiš!!! Živim in umrl bom za idejo, idejo, da bi moj sin in naši zanamci živeli v boljšem sistemu!? Ustavna pravica državljanom narekuje varovanje suverenosti svoje države in njene blaginje, mi pa gledamo, kako nam kradejo državo, rušijo nacionalno varnost in ne spoštujejo naše kulture ter naših vrednot. Namesto da bi v naši državi bili gospodarji, postajamo vedno večji hlapci!?”

Foto: posnetek zaslona

Nazoren je tudi primer migranta, ki je pred časom grozil varnostniku Roku in so ga nato odvedli na psihiatrijo, od koder pa se je še isto noč vrnil, nato pa je varnostnika skušal napasti. Ta migrant še danes na račun davkoplačevalcev uživa v udobju azilnega doma, kjer pa se po incidentih, ki jih je povzročil, šopiri in hvali.

Varnostnik Rok Kokotec, ki ga migranti sovražijo, saj je do njih “strikten” in “trd”, kot ga opisujejo njegovi sodelavci. (Foto: Facebook)

Še preden so nas dosegle informacije o dejanskem torkovem incidentu, smo pri uradu preverili tudi, zakaj o grožnjah in kršitvah zakonodaje ne obveščajo javnosti bolj dosledno in celovito, na vprašanje pa je direktorica odgovorila takole: “V azilnem domu so nastanjeni prosilci za mednarodno zaščito. Nastanjeni so do pravnomočno končanega postopka. Življenje in dejavnosti v azilnem domu potekajo po ustaljenem redu. Pomembne informacije o obiskih, dogodkih, aktivnostih ter statistični podatki so objavljeni na spletnih straneh našega urada.”

Katarina Štrukelj, vodja izpostave azilnega doma na Viču (Foto: GOV)

Številni migranti so vojaško izurjeni in so zelo nevarni za okolico
Po naših informacijah naj bi bila večina migrantov, ki bivajo v azilnem domu, izurjenih bojevnikov, ki izhajajo iz različnih vojaških režimov, vsi so za boj sposobni, mnogi so služili vojsko. Ne le, da so fizično zelo sposobni, zaradi opisanih okoliščin naj bi bili še posebej nagnjeni k nasilju in tako predstavljajo izredno nevarnost okolici, v kateri se nahajajo, a varnostni organi temu ne posvečajo posebne pozornosti, saj migranti zlorabljajo pravico za azil. Prav tako naj se migranti ne bi odzivali na ukaze in navodila policije, zaradi svoje preteklosti bi po vsej verjetnost bolj učinkovalo posredovanje Slovenske vojske. Veliko nevarnost predstavlja tudi samo mentalno stanje migrantov, veliko se jih namreč spopada s psihičnimi motnjami, zaradi katerih nekatere občasno odvedejo v psihiatrično kliniko. Uživajo močna psihiatrična zdravila, nekateri pa redno zlorabljajo droge, tudi trde in alkohol.

Takole je varnostnik Rok Kokotec maja nadziral situacijo v azilnem domu, ko je prišlo do pretepa v jedilnici zaradi obroka hrane. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Migranti pogosto lažejo o svoji starosti
Velik problem za socialistične oblasti, ki velikodušno sprejemajo migrante, je njihovo laganje o svoji starosti. V ta namen naj bi za ugotavljanje starosti izvajali magnetno resonanco, in sicer naj bi jih vozili v Rogaško Slatino, kjer se nahaja elitno zdravilišče, ki je v zadnjih časih posebej priljubljeno med ruskimi oligarhi. Čakalne dobe za MR so sicer za običajne državljane, ki smo prisiljeni plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje, precej dolge, migranti pa naj bi na vrsto prišli takoj, saj naj bi se le tako lahko razkrinkale njihove laži. Štrukljeva je sporočila, da je za vodenje postopkov ugotavljanja starosti pristojno ministrstvo za notranje zadeve: “Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je pristojen za nastanitev in oskrbo prosilcev za mednarodno zaščito in integracijo oseb s priznano mednarodno zaščito.”

V azilnem domu na Viču se incidenti pogosto dogajajo. (Foto: Nova24TV)

Migranti niso zadovoljni s hrano in mečejo krožnike, razvajajo pa se tudi z dostavami pic
Obnašanje migrantov naj bi bilo sicer daleč od takšnega, ki bi ga pričakovali od pred vojno bežečih beguncev. V azilnem domu naj ne bi bili zadovoljni prav z ničemer, nenehno naj bi se pritoževali tudi nad postreženo hrano, za katero jim seveda ni treba delati. Da, gre za hrano, ki je predmet razpisov, ki so dodobra večkrat razburili slovensko javnost! Na voljo imajo namreč obroke halal, prav tako velik delež obsegajo sestavine ekološke izdelave, posledično pa tudi stroški niso nizki. A za hrano ne pokažejo nikakršne hvaležnosti, svoje nezadovoljstvo pa izkazujejo celo tako, da po tleh mečejo krožnike. Mečejo krožnike s hrano, kakršne si mnogi upokojenci, ki prejemajo povprečno pokojnino, ne morejo privoščiti in odhajajo spat lačni. Prav tako niso zadovoljni z nobenimi oblačili, na račun davkoplačevalcev namreč očitno pričakujejo prestižne dizajnerske blagovne znamke.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Migranti prihajajo polni gotovine, s katero prosto razpolagajo, dodaten denar prejemajo prek sistema Western Union!
In kako se znajdejo? Zlahka! Za potešitev lakote naj bi namreč redno prek dostave na dom naročali pice in drugo hrano. Prav tako ni presenetljivo, da so jezni zaradi oblačil, ki jih prejmejo, saj si kupujejo superge za 200 evrov in več, posedujejo pa tudi oblačila prestižnih znamk v vrednosti do več tisoč evrov na osebo. Zabavajo se tudi s pametnimi telefoni znamk Apple in Samsung v vrednosti prek 1.000 evrov. To si privoščijo brez težav, znano je namreč, da s seboj prinašajo večje količine gotovine, dodaten dotok pa prejemajo kar prek sistema Western Union. Kdo jim nakazuje denar, ni znano. Koliko gotovine nosijo s seboj, nazorno priča poletno prijetje približno 120 migrantov, pri katerih je policija po neuradnih podatkih našla za 0,5 milijona evrov gotovine.

Rok Krajnc