[Ekskluzivno] Vaška straža Blaža Zidarja rešila življenje zabodenemu pakistanskemu migrantu – napadli in oropali so ga njegovi migrantski pajdaši!

Blaž Zidar in poškodovani migrant (Foto: Facebook)

Vaška straža je zelo učinkovita pri varovanju meje pri nelegalnih prehodih meje, v petek popoldne pa je enemu od migrantov, na katerega je naletela na Kočevskem, celo rešila življenje. Pakistanca so namreč napadli njegovi migrantski kolegi in ga oropali. Vodja vaške straže Blaž Zidar ga je našel zabodenega in okrvavljenega, na prihod policije pa je po njegovih besedah čakal kar dve uri. V bližini naj bi se skrivalo še 35 migrantov, ki so čakali na tihotapce, ki bi jih nato prepeljali proti Italiji.

V petek popoldne se je vodja belokranjske vaške straže Blaž Zidar s sinom vozil po Kočevskem, pri čemer je bil kot vedno pozoren na migrante. Pri Macesnovi gorici, kjer se nahaja masovno grobišče po drugi svetovni vojni umorjenih domobrancev, je na križišču za Koprivnik naletel na osebo, ki je nemočna ležala na tleh. Kmalu je postalo jasno, da gre za nelegalnega migranta, po izvoru iz Pakistana, za katerega se je izkazalo, da je hudo poškodovan. Zidar mu je takoj priskočil na pomoč in ugotovilo se je, da je bil migrant šestkrat zaboden, od tega štirikrat v noge in dvakrat v ramo.

Pakistanca so napadli in oropali njegovi migrantski kolegi
Zidar je takoj zatem poklical policijo, na njen prihod pa so po njegovih navedbah čakali kar dve uri, od 16. ure do 18. ure. Kot so pojasnili v vaški straži, so Pakistancu kolegi migranti odtujili zlatnino, ki mu jo je za spomin dala njegova mati, tisoč evrov in mobilni telefon.

Migranta so po napadu odpeljali policisti, še prej pa se je iskreno zahvalil Zidarju za pomoč, izrazil pa je tudi prepričanje, da bi ga njegovi kolegi pokončali, če Zidar ne bi posredoval.

V bližini se je skrivalo še 35 migrantov, ki so čakali na tihotapce, da jih odpeljejo naprej
Kot je migrant povedal Zidarju in policistom, se je v eni izmed jam v bližini skrivalo še 35 nelegalnih migrantov. Ti so čakali na tihotapce, ki naj bi prišli ob 20. uri s kombijem in bi jih morali odpeljati proti Italiji. Med migranti, ki so se skrivali, je bil po vsej verjetnosti tudi napadalec.

Foto: Facebook

Z vprašanji smo se obrnili tudi na policijo, od koder so nam poslali sledeče pojasnilo:

 

“Policijska uprava Ljubljana je bila dne 20. 9. 2019 ob 17.04 s strani občana obveščena o državljanu Pakistana na območju Macesnove gorice, ki naj bi bil nekoliko poškodovan in naj bi bil v skupini 35 drugih tujcev. Ob tem pojasnjujemo, da se je prijavitelj po njegovih lastnih izjavah vračal domov in ob tem naletel na tujca (tujce?) in o tem obvestil policijo. Nikakršna vaška straža torej ni bila na delu, nikomur pa niti ni rešila življenja, saj nihče ni bil v resnici poškodovan.

Dejstvo je, da so bili policisti nemudoma napoteni na kraj, ki je sicer težko dostopen in začeli postopek z državljanom Pakistana, ki je na nedovoljen način prestopil državno mejo. Tujec ni bil vidno poškodovan, nikakor pa ni bil šestkrat zaboden, kot poročate na vaši spletni strani, je bil pa vidno utrujen.

V razgovoru s policisti je povedal, da je dan pred prijetjem potoval v skupini 35 tujcev, ki pa so ga iz skupine izločili, saj naj ne bi imel več denarja, s katerim bi si lahko plačal nadaljnjo pot, prav tako pa poti ni mogel nadaljevati zaradi izčrpanosti. Tujec v postopku policistov ni zahteval zdravniške pomoči, prav tako ni zaprosil za azil. V razgovoru s policisti, niti z besedo ni omenil, da bi bil okraden ali fizično napaden, kot pišete na vašem portalu, niti ni podal prijave zoper osebe, ki naj bi ga fizično napadle in okradle. Naslednji dan po zaključenih policijskih
aktivnostih je bil izročen varnostnim organom Hrvaške.

Naj še povemo, da je policija ravno 22. 9. 2019 okoli 11. 30 ure na območju Borovca pri Kočevski reki prijela skupino 38 oseb, o kateri smo poročali tudi v pregledu dogodkov PU Ljubljana in po vsej verjetnosti so bili to preostali člani skupine, ki so skupaj nezakonito prečkali mejo.”

 

Nova24TV ob tem poudarja, da je ne glede na pojasnila Policije na videoposnetkih in fotografijah, ki so priložene članku jasno razvidna kri. Tudi sogovorniki so ponovno potrdili svoje izjave. Zidar je dodatno pojasnil še, da migrant ni želel zdravniške pomoči, pač pa, da se pokliče policija. Prav tako obstaja možnost, da je migrant lagal Zidarju.

Vaška straža na oktobrski vrhunec migrantskega vala, ki bo oktobra, bolje pripravljena kot policija
Na Nova24TV smo že poročali, da število nelegalnih prehodov meje uhaja izpod nadzora in tudi število migrantov, ki prispejo na grške otoke, je naravnost alarmantno. O tem pričajo tudi številke, s katerimi razpolaga agencija Združenih narodov za begunce UNHCR, ki navaja, da je na otoke v Egejskem morju samo v letošnjem avgustu prispelo 8.103 migrantov, medtem ko jih je v enakem mesecu lansko leto prišlo 3.200. Vsi ti migranti nameravajo nadaljevati pot, tudi prek Slovenije, in na ministrstvu za notranje zadeve naj bi se že pripravljali na vrhunec letošnjega migrantskega vala, ki ga pričakujejo oktobra, kar je v skladu s trendi preteklih let. V zvezi s tem naj bi že potekali krizni sestanki na visokih ravneh. Tako lahko pričakujemo naravnost apokaliptične prizore, primerljive ali pa celo hujše od tistih, ki smo jim bili priča leta 2015.

Foto: Facebook

Kot je za spletni portal Nova24TV pojasnila Nataša Zidar, žena Blaža Zidarja, vaška straža tudi v teh dneh, ko se je shladilo, dnevno opravlja svoje obhode, a kljub koncu poletja je po njenih besedah ilegalnih prehodov meje vse več, ti pa ne predstavljajo več težave le na obmejnem območju, pač pa vse bolj tudi v notranjosti države. Po njenih besedah je vaška straža na oktobrski vrhunec letošnjega migrantskega vala dobro pripravljena.

Rok Krajnc

 • Povratnik

  Tole je pa pohvalno za vaške straže. Policiji in reševalni službi se pa ni nič mudilo.
  Tudi za slovenske državljane ni nič bolje.
  Ko jih pokličeš si vzamejo čas da pridejo.

 • karpelec

  Kje je sedaj srce parajoče in trepetajoče Fajonkino srce, ki je zamudilo rešiti srce pakistanca, ki se je znašlo v rokah vaške straže.

  • Anton

   Fajonka mu bi rane kar lizala.

 • Slovenec

  Pohvala vaški straži za čuječnost in varovanje meje. Vlada z ministrom
  za notranje zadeve pa ni vredna nič,
  ko ne aktivira vojske in policije na
  ustreznem nivoju.

  • Anton

   ustrezni nivo vojaka-mejaša nekoč je bil stoj ali streljam,, sedaj pa na žalost pod tem bebovim, škilovim poveljnikom vojske zgolj support policistom, da le ti ilegalce spravljajo v azil.Tako smo priča vsakodnevnega kršenja Schengena s strani vlade

   sarkazem press

 • Bula Gnojna

  Bravo Blaž, samo tako naprej !

 • KAPIBARA

  Glavno, da je serpentinšek, pred časom dejal, kako leftardsko zavajajoče: Ne grem v marakeš podpista nobene pogodbe- dogovora . ( ON, je šel pa za to drugi ! )..

 • GverilaStyle

  tako je to v slovenistanu…..naši-tvoji te kradejo!!!

 • Povratnik

  Tisti, ki imate mišice. Včeraj je bil Zoran Jankovič na tekmi Slovenija – Rusija.
  Z dvema gorilama. Poleg je bil Borut Pahor…
  Prav nobenega ni bilo od vas, da bi se upal priti poleg.
  Res ste napihnjenci tu gor…

  • Nata

   Saj večina športa ne mara !! Za mnoge je to delo brez koristi za državo !

 • Silos

  Čudno,pri Odmevnih in jutranji kroniki pa o tem niso nič poročali!

  • Andrej

   Jim je zmanjkalo novinarjev. Vsi so pri LMŠ in SD.

  • šmentanamuha

   To je to, pravilno si ugotovil, počasi bo kapnilo ljudem, vsaj nekaterim, da pa morda z javno RTV Slo res morda ni vse v redu oziroma z njenim novinarskim poročanjem. Zato pa takšna ipika zaradi Nove24TV.

  • Karel Triler

   Le kdo še gleda te osle rdeče.

 • Andrej

  Te zoprne vaške straže. Tako lepo so bili zmenjeni tihotapci s policaji, da pridejo šele naslednji dan. Zdaj pa samo dve uri. In koliko od 35 so jih ujeli?

 • RATATA

  Rešili življenje parkrat zaštihanemu migrantu.
  Zdaj ga bo treba pa zašiti in pocajtati, stroške zdravljenja pa ne bo nihče povrnil.
  Čudna praksa, ko se pa delavec na šihtu poškoduje, mora pa njegov delodajalec vse povrniti ZZZS, čeprav plačujemo obvezno zavarovanje.
  No, reklama je pa dobra po eni strani ampak marsikdo si bo to napačno tolmačil.

  • Lisjak

   Pred 3 tedni so v kirurški spec.amb.Ptuj sprejeli “Pakistanca” mimo vrste seveda,ter ga 4 dni hranili in negovali,ker bi naj bil “podhranjen”.Tudi to je potrebno plačat.

   • RATATA

    Krivica najbolj boli!
    Takrat postanem zverina in si ne morem prav nič pomagat! Gre za načela, principe, …. ne potrebujem lepe besede, le direktno resnico kakršnakoli že je…

 • Lisjak

  In vse kar vam je sedaj natvezil vi temu verjamete?Pa saj tega ne moreš verjet!

 • šmentanamuha

  Predlagam, da novinarji Nove24Tv naredite kakšen intervju s predstavniki Mirovnega inštituta, da vidimo, kakšno je njihovo mnenje v zvezi z migrantskim obnašanjem. Če bodo hoteli kaj povedati, seveda.

 • Mojca pokraculja

  Nisem prepričana, če je to z vaškimi stražami pametno početje. Prej ali slej jo bo kdo skupil.In potem bo sam kriv da je bil napaden. Mislim da oblast ravno to čaka, da bo lahko udarila po vaških stražah. Se je do sedaj že opredelila do tega vprašanja?
  Po drugi strani, policija in “humanitarci” si lahko samo manejo roke, da jim domačini dajejo informacije. Kje končajo vsi ti migranti itak nihče ne ve.Oni drugi pa itak samo kasirajo.
  Torej sizifovo delo. Ne bi preveč pametovala, toda boljša taktika bi bila, pustiti jih naj trumoma prihajajo in s tem doseči kolaps v policiji, v vseh spremljajočih službah, upor v azilnih domovih, skratka narediti kaos. Navidezen mir je tleča vžigalica.

  • GverilaStyle

   Ja pač, ti nisi prepričana, da je to pametno početje…..drugi vemo, da je pametno, ker je potrebno.

   • Mojca pokraculja

    Prosim razloži mi zakaj misliš, da je to pametno.

  • Unikatna

   Sami bi jih morali nazaj vračati in jim ne dovoliti preko meje…
   Olajšujejo delo politikom, vojski in policiji…Premalo policije, da bi jih vse lahko sami vozili v azilne domove in jim še oni pomagajo…

   Saj bo prišel kaos, malo še počakaj…

   • Mojca pokraculja

    Verjamem, da so domačini prepuščeni in se ne počutijo varno. Toda če je premalo policije itd. pomeni, da je treba sprovocirati oblast, da se bo znotraj same oblasti zgodil prelom- kaos. Ljudje (policisti) bodo enkrat morali priti do točke, ko bodo rekli “ne grem se več, za ljubi kruhek ne bom služil skorumpirani oblasti”.

  • dob

   Slovenija je en velik otroški vrtec, v katerem vsi tekmujejo v izogibanju konfliktom. Tisti, ki se jim bolje izogne – zmaga!
   Kdor je bolj prepričljiv v tem početju, kdor lepše in bolj prepričljivo laže, postane minister.

   • Mojca pokraculja

    Odlično dob, saj se vse izide. Infantilnost, nebogljenost, vzgajanje, otroški vrtec, kurikulum….No samo še ime tega vrtca je treba najti.

    • dob

     VVZ MohamedHansel und Gretel

     • dob

      ….und Möderndorfer!
      (Möderndorferja je treba dodat, ker je domač narodni heroj)

  • JANEZ GUS

   Če ne ga bo pa oblast sama ruknila,da napravi zmedo ker tam so pa oni na svojem dvorišču.

 • Unikatna

  To je zelo dober primer, koliko časa si vzame policija in reševalna služba…na žalost…

 • Mojca pokraculja

  Kaj ko bi se potniki propadle Adrie, ki imajo lete v naslednjih dneh samoorganizirali in bi jih na destinacije prevažali s športnimi letali rekreativnih športnih centrov npr. Lesce, Slovenj Gradec, Portorož itd.? Še kakšen zmajar bi lahko prišel na pomoč, pa ne pozabimo tudi Boscarol !

  Državljane je vendar treba reševat, poglejmo vaške straže, le kaj bi brez njih !

 • Karel Triler

  NAŠA VLADA JE ZANIČ ZA POLICIJSKEGA MINISTRA IMAMO BIKA PASME ANGUS .

 • rrrrr

  Kozlaj v prvi osebi ednine, odojek!

 • Skrajno Desni

  Pa bi ja dokončali začeto delo.

  • Povratnik

   Skrajno si nor če tako misliš.

   • JANEZ GUS

    Nori ste vidrugi multi -kulti.

 • JANEZ GUS

  Ajde Zidar marš v p…. še ti.

 • Ježek Teka Teka

  Lepa gesta, človeška, humanitarna, nujna … sam ljudje se morte zavedat, da je na tej relaciji dobrota sirota …

 • Frank Derzic

  In elita je sodila Siska? Resnicno so v njej butalci, ki se niti zavedajo ne, kaj in kje se kaj dogaja. Zanje je vazno le da so pri koritu, kjer je se nekaj stvari da jih lahko ukradejo, za ljudi – slovence pa jim ni mar! Nasa dezela obstoja lahko le zaradi razuma in dobre volje ljudi, ki poznajo problem in se z njim vsakodnevno spopadajo, elita pa kreira nekaj za vecernja porocila!!! Kot volkovi tulijo vsi v en rog.

 • Waltter

  Ce bi ga zanesli na drugo stran ceste bi lahko poklicali hrvasko policijo? Samo vprasam?

 • freedomfighter

  Pohvalno

 • Olga101

  Bravo vaške straže!

 • Biba Majer

  Tega Pakistanca so po hitrem postopku vrnili Hrvatom, ker je zašpecal švercerje migrantov in ostale ilegalne prestopnike. To pa nikakor ni v interesu levičarskih trgovcev z ljudmi. Za kazen je bil takoj izgnan, kar je izjemna redkost, kljub temu, da je rabil zdravniško pomoč. “Humanost” pa taka. #Leftardi

 • koza

  čez par dni bo rekel, da so ga Hrvaški policaji poškodovali, tako kot oni v Bihaču, 20x proba pa ne more čez mejo, pa še gre po batine, če verjameš;
  je pa poanta drugje, če je res, da tudi oni ne marajo onemoglih in slabih, brez šoldi, bo več za njih ostalo, mi pa delat do smrti

 • kalavnik

  A tudi vaske straze pomagajo migrantom? Ogabno….pa naj potem kar vsi mi resujemo zivljenja tem opicam. Brez hrane vode in obleke bodo pocrkali, resimo jih no…

 • Josip Kontrec

  od policije slabi hasek neverjetno ne opravljajo delo za katero so plačani..