fbpx

Libijec Alhamed dekletu Zali ukradel telefon v nočnem lokalu Ljubljani, policista, ki sta mu ga odvzela in vrnila dekletu, pa zmerjal, da sta “rasistična policijska pujsa”! Med sojenjem je pobegnil!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Sodnica za mladoletne na Okrožnem sodišču v Ljubljani Metka Bergant Debevc je ustavila postopek proti državljanu Libije Habibu Alhamedu, ki je med sodnim postopkom postal polnoleten. Alhamed je februarja ukradel telefon Zali in bil nasilen do policistov, ki sta krajo opazila in mu telefon odvzela ter ga pozneje vrnila mladenki.

Policistoma se je fizično upiral, ju zmerjal, da sta “rasistična policijska pujsa”, in grozil, da ju bo ubil. Nadaljevanje postopka je – je ugotovilo sodišče – nesmisel, ker je storilec, sicer prosilec za mednarodno zaščito, junija izginil.

Izginil je že Mohamed
O podobnem primeru sem v Spletnem časopisu poročal avgusta, ko je sodišče presojalo ravnanje Mohameda Khiata, ki je februarja dekletu, tudi z imenom Zala, na Tržaški cesti v Ljubljani ukradel 320 evrov vreden mobilni telefon Samsung J7. V tistem primeru je sodišče storilca obsodilo, a sodbe ni moglo nikomur vročiti, ker je Mohamed medtem iz azilnega doma izginil neznano kam. Tokrat pa je Habib v lokalu Cutty sark v centru Ljubljane drugi Zali, ki je bila tam s prijateljicami na pijači, ukradel Iphone 6, vreden 500 evrov, a je imel precej nesreče, ker sta ga opazila kriminalista Luka in Erik, ki sta ga ustavila, odzval pa se je precej burno. Obvladala sta ga šele s strokovnimi prijemi in s precej težavami in nasilja. Policista je Mohamed med nasilnim prerivanjem žalil, da sta “rasistična policijska pujsa”, vpil je tudi, da ju bo ubil. Obvladala sta ga šele z rabo plinskega razpršilca in dodatno pomočjo.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Sodišče se je s predlogom tožilstva, naj ustavi postopek, ker je obtoženi izginil, strinjalo. Pred tem je ugotovilo, da sta policista Zali nepoškodovan telefon vrnila, sodišču pa sta kriminalista pojasnila, da tako dolgotrajnega in intenzivnega upiranja še nista doživela – mladenič je prenehal šele, ko sta poklicala dodatno pomoč in so ga vklenili. Da gre za prosilca za azil, sta ugotovila iz njegove osebne izkaznice. Preko Centra za socialno delo je sodišče izvedelo, da je Habib junija samovoljno zapustil azilni dom in da ne vedo, kje je.

Peter Jančič, Spletni časopis