fbpx

Ljubljanska džamija ponovno tarča svinjskih glav

Foto: epa

Na gradbišču ljubljanske džamije se je zopet znašla svinjska glava, ki jo je spremljala plastična posoda s krvjo. Policisti dogodek še preiskujejo, prav tako še vedno poteka preiskava podobnega dogodka, ki se je zgodil pred dobrima dvema tednoma.

Ljubljanski policisti so bili nekaj pred 1. uro ponoči obveščeni, da so neznani storilci po vsej verjetnosti v času med 23.00 in 0.30 preko ograje na dvorišče ob Kurilniški ulici vrgli živalski kadaver – svinjsko glavo in plastično posodo s krvjo. Policisti oba incidenta s svinjsko glavo še vedno preiskujejo v smeri kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, so sporočili s PU Ljubljana.

Oster Cerar
Dejanje je medtem primer Miro Cerar ostro obsodil in dejal, da je “nov poskus zastraševanja manjšinske verske skupnosti vsega obžalovanja vreden”. Po besedah premierja moramo imeti kot družba do takšnih dejanj, ki na žaljiv in nasilen način razpihujejo nestrpnost med ljudmi, ničelno toleranco in pri tem brezpogojno vztrajati.

Islamska skupnost obtožila kar revijo Reporter
Podoben incident se je zgodil že 13. januarja, ko se je na gradbišču džamije prav tako pojavila svinjska glava. Takrat je slovenska islamska skupnost za tovrstna dejanja obtožila kar revijo Reporter, saj naj bi ta širila in spodbujala sovraštvo do muslimanov. “V preteklem obdobju časopis Reporter s svojimi članki kontinuirano hujska zoper gradnjo Islamskega kulturnega centra. V svojih člankih redno straši javnost, širi sovraštvo zoper muslimane in poziva, da se ustavi gradnja džamije v Ljubljani,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na incident s svinjskimi glavami se je ostro odzval tudi Mirovni inštitut, saj po njihovem mnenju to “nedvomno spada med dejanja spodbujanja verskega sovraštva in nestrpnosti”. Zanimivo je, da v njihovih sporočilih ni opaziti reakcij na številne simbolne napade na drugo versko občestvo – kristjane. Nestrpna dejanja na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani so sicer obsodili tudi na Slovenski škofovski konferenci.

N. K.