fbpx

Nekdanji član Združene Levice Luka Vlaović obsojen na 23 let zapora za poskus umora žene in hčerke!

Luka Vlaović na sojenju. (Foto: STA)

Po poročanju dnevnega časopisja mora “Luka Vlaović po odločitvi prvostopenjskega sodišča zaradi več kaznivih dejanj za zapahe za 23 let. Obsojen je bil, ker je zastrupil nekdanjo ženo in hčer”. 

Kot smo že poročali, naj bi pred leti zabodel tudi moškega, tako da zastrupitev njegovih družinskih članov ni edino kriminalno dejanje, s katerim se je proslavil nekdanji kandidat Združene levice-DSD na lokalnih volitvah za občinski svet leta 2018 v Šentjurju. Tako se je ponovno znašel na zatožni klopi. Svoji bivši partnerici in otroku naj bi v pecivo in pijačo zamešal pomirjevala z namenom, da ju ubije.

Na obisku pri Luki Vlaoviću naj bi se oglasila njegova nekdanja partnerica, hčerka znane celjske odvetnice Nuše Maček, in njun otrok. V času odhoda sta se obe slabo počutili in se ju odpeljali v celjsko bolnišnico. Tam naj bi po več preiskavah ugotovili, da sta obe zaužili mamila. Vlaović je pozornost slovenske javnosti požel leta 2014, ko se je znašel v sodnem procesu poskusa umora asistenta farmacevtske fakultete Roka Šibanca. Vzrok za umor je bila le zaljubljenost Šibanca v Vlaovićevo dekle.

Nekdanji kandidat Združene levice-DSD na lokalnih volitvah Luka Vlaović obsojen na 23 let zapora. (Foto: Šentjur)

Ta je umor načrtoval dober mesec dni, ko se je pod izmišljenim elektronskim naslovom predstavljal za Šibančevo študentko. Usodnega dne je v bližini Šibanca parkiral avtomobil in ga prosil, naj mu pomaga pri nošenju gradbenega materiala. Ko se je Šibanc sklonil, ga je zabodel s 14-centimetrskim nožem. Napadeni se je pognal v beg in ga je pred Vlaovićem rešil naključni mimoidoči. Začela se je sodna farsa, v kateri so glavno vlogo igrali tožilci in sodniki. Vlaović je bil obsojen na štiri leta zaporne kazni zaradi poskusa uboja.

Dobrota je sirota: Ugriznil je v roko, ki mu je ponujala zaščito in kruh!
Kazen je delno odsedel v hišnem priporu in delno v zaporu na Dobu na polodprtem oddelku. Po pogojnem odpustu pa je bil izpuščen na prostost. Strokovni pregled dela tožilcev je pokazal, da so vsi štirje tožilci, ki so v različnih vlogah sodelovali pri preiskavi in pregonu Vlaovića, pri presoji kaznivega dejanja zagrešili strokovne napake. Sodbe Vlaoviću pa ni bilo mogoče več spremeniti. Ob tem mu je pomagala njegova nekdanja tašča in vplivna celjska odvetnica Nuša Maček. Vlaović je v času zaporne kazni tudi doštudiral pravo in se za nekaj časa zaposlil v odvetniški pisarni Maček. A tudi tam ni zdržal dolgo, saj naj bi po pričevanju Mačkove in njenega moža Aleša kradel strankam in vlagal vloge, za katere sploh niso vedeli in so imeli kasneje zaradi njih velike težave.

Miodrag Valović. (Foto; STA)

Kot je dejal še Maček, je Vlaović delal za svoje prijatelje pod njihovim žigom in jih prijavljal Fursu za neizdajanje računov v teh primerih. “Od dneva prenehanja njegove zaposlitve v pisarni se grožnje stopnjujejo, kar je na koncu navedel tudi v svoji knjigi, ko blati vse po vrsti, Nuši pa zagrozi celo z grobom,” je še dejal Maček za Slovenske novice. Vlaović je imel med drugim čas za pisanje romanov, saj je leta 2018 izdal knjigo Puščavski zapisi. Problematične kriminalne preteklosti pa nima samo Vlaović, ampak tudi njegov oče in nekdanji predstojnik travmatološkega oddelka celjske bolnišnice Miodrag Vlaović.

Jabolko ne pade daleč od drevesa: Izkušen kriminalec je bil že njegov oče Miodrag!
Slovenski mediji so v preteklosti poročali, da se obtožnice nanašajo na nedovoljeno sprejemanje daril, pranje denarja in ponarejanje ter uničevanje poslovnih listin. Dokumentacija pa je bila tako obsežna, da so jo na sodišče morali pripeljati s tovornim kombijem. Obsegala naj bi več kot deset tisoč strani. Na sojenju je Vlaovića močno obremenila direktorica Emporia Medical Urška Jurkovič. Sama se je  s tožilstvom pogodila,  zato je na sodišču povedala, da je sama podkupnino prenesla dvakrat, tudi sedaj že upokojenemu vodji celjske travmatologije. V pričanju je potrdila, da je podjetje Emporio Medical podkupovalo zdravnike, “čeprav ne vem več koga in na kakšen način, je pa bilo vse zabeleženo”, je dejala Jurkovičeva. Kot je poročal Večer, so starejšega Vlaovića začasno izločili zaradi zdravstvenih težav.

Domen Mezeg