Maribor: Migrantu iz Eritreje sodijo zaradi poskusa uboja v integracijski hiši – in sploh ni prvič, da so se migranti zabadali!

Okrožno sodišče v Mariboru (Foto: STA)

Eritrejskemu migrantu na okrožnem sodišču v Mariboru sodijo zaradi poskusa uboja sonarodnjaka, sojenje pa predstavlja precejšnje breme za sodišče. V postopku namreč sodelujeta kar dva tolmača. Sicer pa ni prvič, da je prišlo do nasilja med migranti, poročali smo že, kako so se med seboj zabadali na nekaterih izmed najbolj zloglasnih zbirališč marginalcev v Ljubljani!

26-letnemu eritrejskemu migrantu Andhomu Mussi, ki ima status begunca z mednarodno zaščito, očitajo, da je v soboto, 11. avgusta lansko leto. v alkoholiziranem stanju na nogometnem igrišču v bližini integracijske hiše večkrat zabodel 20-letnega sonarodnjaka in ga tako hudo poškodoval. Povod naj bi bilo ljubosumje, kot navaja Dnevnik, pa se je žrtvi uspelo zateči v hišo, kjer se je zaklenila v sobo. A storilec ni odnehal, besno naj bi razbijal po vratih, pri čemer ga nista uspela umiriti niti 25-letna partnerka, ki je bila po storilčevem mnenju nezvesta, niti 43-letni sonarodnjak. Izvedenski psihiater Mladen Vrabič trdi, da je Mussa dejanje povzročil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, kar je upoštevala tudi tožilka Tadeja Majcen.

Migrantu zdaj grozi zaporna kazen in izgon iz države
Kot še poroča Dnevnik, Mussi zdaj grozi štiri leta in deset mesecev zapora zaradi poskusa uboja in dodatno štiri mesece zapora zaradi grožnje, po petih letih pa še triletni izgon iz Slovenije. Kazen bi utegnila biti milejša, če bi dejanje migrant priznal, kot je na četrtkovem predobravnavnem roku predlagala sodnica Tanja Rot, a Mussa je priznanje zavrnil, saj očitno verjame, da bo tekom postopka uspel dokazati svojo nedolžnost. Mussa je sicer že pol leta v priporu, postopek pa utegne biti posebno obremenjujoč za sodišče in za davkoplačevalce, sodelujeta namreč kar dva tolmača iz tigrajščine, ki je uradni jezik Eritreje. Odvetnik Miha Šošić je sicer poskušal preprečiti možnost deportacije s sklicevanjem na pravico do azila, a je tožilka potrdila legalnost na primeru enake stranske kazni pri podobnem primeru leta 2007, ko sta jo potrdila Višje sodišče v Mariboru in nato še Sodišče EU.

Foto: STA

V Ljubljani so se večkrat zabadali v znanem zbirališču marginalcev
Lansko leto smo bili v Sloveniji priča tudi napadu z nožem s strani migranta v zloglasnem ljubljanskem Rogu, kjer se zbirajo marginalci. Glede tamkajšnjega nasilja so, kot smo na Nova24TV takrat poročali, ti marginalci sklicali tudi sestanek, iz zapisnika pa je izhajalo, da naj se napad z nožem ne bi zgodil le enkrat, pač pa celo štirikrat. Vsi prisotni na sestanku so bili poimenovani z vzdevki, da se jih ne bi prepoznalo, tudi delujejo na pol legalno. V začetku so razkrili, da je bil “zabodeni uporabnik Roga” v incidentu, ki se je zgodil sredi aprila, dejansko njihov “šef”, kot so ga poimenovali, ki se je na začetku hvalil, kako ga migranti kličejo, ga prosijo za prenočišča, kasneje pa je prišlo med njimi do konflikta, ki se je končal z napadom z nožem. V zapisniku se pogovarjajo, kako bi jih iz Roga spravili ven, razmišljajo celo, da bi poklicali policijo, a so nekateri proti temu, saj bi po njihovem Zoki zmagal”. Pri tem naj bi bili migranti najbolj nasilni. “Ni problem le v enem migrantu, ampak da so vsi enaki. Vsi so isti, sam on je glup, ker je to naredu pred vsemi,” je dejal uporabnik z vzdevkom Hišnik, nanašajoč se na tistega, ki je zabodel njihovega “šefa”. Po tem smo takrat lahko sklepali, da so tudi ta incident želeli skriti pred očmi javnosti.

J. Ž.

 • Dragan Krstič

  Sploh ne vem zakaj jim dajejo k jedilnemu priboru tudi nože. Šarec in Cerar bi morala vedeti da tam doli družina je z rokami in ne s priborom. Aja seveda ne moreta vsega znati, onadva potujeta v Afriko na naše stroške in bivata v De luxe hotelih tako da teh običajev ne poznata.

 • garfi

  enakost po leWiČĆarsko

 • ZatonMesecnikov

  #Migrantu zdaj grozi zaporna kazen in izgon iz države#

  Na papirju. V tem je keč. Da bodo slovenceljni rekli, aha, pa ga bodo. Slovenija namreč nima ekstradicijske pogodbe podpisane z Eritrejo.

  Afričan, ki je predlani neko žensko na Dunaju z železno štango po glavi, je imel ravno tako izgon iz Avstrije.

  če mene vprašate, bo ta eritrejec, potem ko ga bodo pogojno obsodili, še nekoga štihnil, kot garancijo, da bo ostal tukaj. Mu je lepše tukaj.

  • Dragan Krstič

   Če ima Eritrejec eritrejski potni list bo šlo. Če ga nima, ga Eritreja ne bo vzela. Takih imajo doma preveč. Rodnost tam je skoraj 6 otrok na žensko. Se množijo kot podgane.

   • ZatonMesecnikov

    Ja, Bob Geldof pa We are the World. To so vse otroci Boba Geldofa.

    pasoš je pa že zdavnaj odvrgel, to sem pa 1000%.

   • Franc Šink

    Kot virusi v obdobju pandemije.

 • Franc Šink

  Od kdaj pa klošarje imenujejo marginalci, je to nov pojem multi kulti pojem?

  • Franc Šink

   Včasih so jih imenovali klateži lenuhi….in še kaj. Ne delajmo se norca iz sebe.

 • RATATA

  Zabadati(?) … kaj pa je to zabadati?
  Nabadati vem kaj pomeni. Ježek teka, teka in se kotali, jabolka in hruške nabadati hiti.

  • stane

   Ko bos to pogruntal,bo ze pol Evrope-Slovenije zabodene.

 • RATATA

  “Odvetnik Miha Šošić je sicer poskušal preprečiti možnost deportacije s sklicevanjem na pravico do azila…” Šošiću domov ga pel!!! Preko Drave, Sotle, Kolpe si ga odpel!!!

 • Olga101

  Rabi azil, da bo moril po Sloveniji????

  • stane

   Bi mu ga dal v Kocevju,k medvedom in volkecom.