Mariborčan priznal napade in poškodbe, ki jih je zadejal na nasilnih novembrskih protestih

Foto: Twitter

Mariborčan Gregor Mitev je na sodišču priznal štiri napade na uradno osebo, poškodovanje tuje stvari, ter povzročitev lahke in hude telesne poškodbe. Gre za dejanja, povzročena na novembrskih nasilnih protestih v Ljubljani. Naslednji narok bo 31. maja, ko bo predvidoma tudi izrek sodbe, dobil naj bi dve leti in osem mesecev zapora, poročajo današnje Slovenske novice.

Na novembrskih nasilnih protestih v Ljubljani ni manjkalo nevarne pirotehnike, granitnih kock in drugih predmetov, ki so jih huligani metali v policiste in v katerih je bilo poškodovanih več ljudi. Nekaj ljudi je bilo tudi napadenih, pretepenih –  dva so morali prepeljati v ljubljanski klinični center. “Nasilje je eskaliralo. Pripadniki Antife so napadli policiste, ki so popisali protestnika, ki je provociral v srbskem jeziku. Enega policista so brcnili v hrbet,” je naš novinar poročal izpred Trga republike. Kot je poročal, so nato napadli še policiste na konjih in novinarja Top News Vladimirja Voduška. Ljubljana je na trenutke izgledala kot pravo vojno območje. Izkazalo se je, da je bil med protesti brutalno pretepen fotoreporter Borut Živulovič, fizično pa so bili napadeni tudi nekateri drugi snemalci in novinarji, med drugim tudi televizijska ekipa Planeta. Poškodovanih je bilo še 15 policistov, pet jih je moralo poiskati zdravniško pomoč.

Na posnetkih je bilo videti moškega, ki je med drugim grobo brcnil v hrbet policista, policija je nekaj časa iskala to osebo, tudi s pomočjo objav v medijih. Ugotovili so, da je eden glavnih, poleg pobudnika Ljubljančana Anisa Ličine, 26-letni Mariborčan Gregor Mitev, ki je bil nato od konca novembra v priporu. Tožilka Ksenija Bukovac Mitevu očita, da je napadel policista, ko se je ta ukvarjal z drugim protestnikom. Policista je, kot je razvidno tudi na posnetkih, predvajani na televiziji, brcnil v hrbet, nato pa je ta še z glavo udaril v tla. Enemu od snemalcev je brcnil v kamero, nato še njega, da je padel na kamero, zaradi tega je bila uničena. Lotil se je tudi novinarja Voduška in ga z roko udaril v hrbet, nato pa ga še brcnil v stegno, da je padel po stopnicah in utrpel poškodbe. Fotografa Živuloviča pa je Mitev brcnil v nogo in z roko udaril v čeljust, nato pa ležečega na tleh in nezavestnega še večkrat brcnil in ga hudo poškodoval. Mitev je sicer napadel še policista konjenika, proti drugemu policistu je vrgel gorečo baklo, še enega pa je brcnil v predel prsnega koša, je poročal časnik.

Po neuradnih podatkih naj bi bil Mitev član navijaške skupine Viole in naj bi se protesta udeležil, da bi se z nasiljem dokazal v navijaški skupini in si s tem zaslužil napredovanje po hierarhiji skupine. Pri osumljencu je bila izvedena hišna preiskava, po kateri je bil pridržan in z odredbo preiskovalnega sodnika poslan v pripor. Nasilnež je po pisanju časnika očitno sklenil, da ne bo tvegal kazenskega postopka in še višje kazni, ter tako s pomočjo zagovornika, odvetnika Damjana Donka, s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Na sodišču je priznal štiri napade na uradno osebo, poškodovanje tuje stvari, ter povzročitev lahke in hude telesne poškodbe. Naslednji narok bo 31. maja, ko bo predvidoma tudi izrek sodbe. Takrat naj bi se oškodovanci izjasnili o morebitnih premoženjskopravnih zahtevkih. Živulovič od napadalca zahteva skupaj 19.500 evrov (zaradi strahu, fizičnih in duševnih bolečin, trajne skaženosti spodnje ustnice). Tudi policist, ki ga je Mitev brcnil v hrbet, bo zahteval odškodnino. Po besedah njegovega zagovornika Mitev zahtevkov ne bo priznal in predlaga napotitev oškodovancev na pravdo. Sam pa je pripravljen priznati premoženjskopravni zahtevek snemalca za poškodovano snemalno opremo v višini 530 evrov, še dodaja časnik.

Sara Bertoncelj