Med vikendom 99 migrantov ilegalno prečkalo slovensko mejo – nekateri so se skrili celo v podvozje dveh vagonov

Foto: epa

Slovenski policisti so v zadnjih dnevih spet imeli polne roke dela z ilegalnimi migranti, ki so uspeli prečkati slovensko mejo. Po celotni Sloveniji so policisti le med vikendom prijeli skupno 99 migrantov. Nekateri so se odločili prečkati mejo peš, nekateri so se skrili v podvozje vagona, nekateri pa v tovorne vagone. Spet nekateri so se peljali s kombijem, drugi z avtom, za katerega (slovenski) voznik sploh ni imel vozniškega dovoljenja. Dva Pakistanca pa sta “odlično” varovano mejo oziroma bodečo žico kar preplezala.

Policisti Postaje mejne policije Dobova so v noči na nedeljo med kontrolo tovornega vlaka pri vstopu v Slovenijo v podvozju dveh vagonov našli skrite štiri državljane Indije in Pakistana, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Prav tako v nedeljo, nekaj po 9. uri, pa so v enem izmed tovornih vagonov, ki je prevažal glino, našli še tri državljane Sirije, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli.

Med  vikendom so policisti Policijske uprave Novo mesto med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Lokev, Orehovice, Žvirč,  Hrasta pri Vinici in Dobrave izsledili in prijeli 44 migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Na območju PU Ljubljana prijeli 17 migrantov
Iz Policijske uprave Ljubljana pa so sporočili, da so minuli vikend na območju Ljubljane izsledili in prijeli 7 migrantov (državljanov Maroka in Alžirije), na območju Iga, Knežje Lipe in Koprivnika pa dodatnih 10 (državljane Alžirije, Pakistana, Turčije in Maroka), ki so nezakonito prestopili državno mejo.

(Vir: DW)

Slovenski državljan brez vozniškega dovoljenja tihotapil migrante
Na območju Policijske uprave Koper pa so policisti obravnavali kar 58 migrantov, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Policijska postaja Ilirska Bistrica je obravnavala 24 oseb, PP Kozina 19 oseb, PP Koper 12 in PPIU Koper 3 osebe. Policisti Ilirske Bistrice pa so ujeli tudi državljana Slovenije, državljana Italije ter državljana Tunizije, z urejenim statusom v Italiji, zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje državne meje. V soboto so policisti v Ilirski Bistrici ustavili voznika osebnega avtomobila Lancia Y, 56-letnega državljana Slovenije, ki je v vozilu prevažal  šest ilegalnih migrantov, državljanov Turčije. Voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozilo so mu zasegli, sledita obdolžilni predlog in kazenska ovadba. Prav tako v soboto so v Gradišču prijeli 14 ilegalnih migrantov (od tega 7 otrok), državljanov Afganistana. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito.

Ilegalnih migrantov ne zaustavi niti ograja na meji. (Foto: Nova24TV)

Danes zjutraj so policisti v Materiji ustavili bel kombi, v katerem je bilo 14 državljanov Pakistana; vozil je 23-letni državljan Italije, sopotnik pa je bil enako star državljan Tunizije, z urejenim statusom v Italiji.

Tudi na območju Ormoža so obravnavali ilegalni prestop državne meje. Dva državljana Palestine sta preplezala mejo oziroma bodečo žico ter se tako izognila mejni kontroli. Po končanem postopku sta bila migranta vrnjena hrvaškim varnostnim organom.

Lana Božič