Medicinska sestra, ki jo je v piranskem zdravstvenem domu napadel narkoman in jo 22-krat zabodel, upravičena do odškodnine!

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Višje delovno in socialno sodišče je potrdilo sodbo nižjega sodišča, da je medicinska sestra iz piranskega zdravstvenega doma Jelka Jerančič upravičena do 50.000 evrov odškodnine, ker jo je februarja lani v piranskem zdravstvenem domu z nožem kar 22-krat zabodel neprišteven moški.

Tožnici pripada 10 tisoč evrov odškodnine za pretrpljene fizične bolečine in nevšečnosti med zdravljenjem, prav toliko za strah, 25 tisoč evrov za duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti in 5 tisoč evrov za skaženost. Zdravstveni dom Piran ji bo moral tako skupaj z zavarovalnico Adriatic Slovenica plačati 45 tisoč evrov, še 5 tisoč evrov pa bo moral primakniti napadalec sam, poroča Delo.

Brutalno in brez razloga jo je napadel
Dolgoletni zasvojenec s prepovedanimi drogami, ki je bil v kazenskem postopku spoznan za neprištevnega in so mu izrekli ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, je v zdravstveni dom prišel z namenom, da bi obiskal organizacijo Projekt Človek v prostorih centra za zdravljenje odvisnikov. Zašel je v tretje nadstropje, tam je najprej ukradel jakno in obstal v čakalnici med petimi naročenimi bolniki. Ko ga je medicinska sestra vprašala, koga išče, je odgovoril, da svojo mater. Pojasnila mu je, da je tam ni. Napotila ga je v splošno ambulanto, kjer naj bi takrat delala žena psihiatra, ki mu je napadalec že pred tem napovedal maščevanje, ker je zanj odredil hospitalizacijo.

Kasneje se je moški vrnil, vstopil v ambulanto in Jerančičevo, ki je bila ravno z bolnico, vprašal, ali je ona ta zdravnica, in jo, še preden mu je odgovorila, začel zabadati z nožem. Skupaj je dobila kar 22 vbodov po glavi in obrazu, levem očesu, obeh nadlahteh, dlaneh in zapestjih, saj se je poskušala braniti.

Zdravstveni dom ni ustrezno poskrbel za varnost zaposlenih
Višji sodniki so pritrdili sodnikom na prvi stopnji, da v piranskem zdravstvenem domu razen kljuke v obliki bunke, pri kateri vrat ambulante brez ključa od zunaj ni mogoče odpreti, niso imeli uvedenih drugih mehanizmov za zagotavljanje osebne varnosti zaposlenih. Ti tudi niso dobili navodil, kako ravnati v takšnih situacijah. Medicinski sestri med napadom ni priskočil na pomoč nihče od zaposlenih, v ordinaciji tudi ni bilo tipke za alarm. Po prepričanju sodišča se je vodstvo zdravstvenega doma zavedalo nevarnosti, da se tam zaradi odvisnikov lahko zgodi incident, in bi že zato moralo zagotoviti ustrezne preventivne ukrepe, povzema Delo.

Zdravstveni dom Piran in zavarovalnica AS, pri kateri je zdravstvena ustanova zavarovana, sta sicer zavračali tožbeni zahtevek. Delodajalec je zanikal, da bi podcenjeval povečano tveganje za nasilje, zavarovalnica pa je med drugim menila, da dejanje napadalca “ni bilo objektivno predvidljivo”.

C. Š., STA

 

 • črnaovca

  A je bil mihrant. Izgleda da niso samo oni nasilni

  • cosmosjasnovidec

   Napadalec je bil drogeraški bosanđerovski muslič torej izbeglica iz bosne tako kot ti jebo ti pas mater butasto.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

 • Olga2345

  Kdaj bodo plačevali odškodnine vladajoči levičarski talibani, ki uvažajo divjake, ne zavarujejo meja in ogrožajo slovenske državljane?!! Videli smo na Hrvaško bosanski meji, kako znajo biti divjaki nasilni!!! V Sloveniji so ŽE umorili policista!

 • xtc

  Narkiče na prisilno delo.

 • Franc Šink

  Nobeni oblasti na tem svetu ne bo uspelo zatreti kurbarije, kriminala, nasilja….Saj ima vsaka oblast sama te “vrline”.Verjemite mi, da je tukaj vse zaman.

 • Bonifacij

  Še ena slaboumna sodba. Odškodnino bi morali plačati zagovorniki ‘človekovih pravic’, ki zagovarjajo narkomane, kriminalce ipd., predvsem tisti odgovorni za kazenski sistem.

 • Dragan Krstič

  Vsekakor je upravičena do velike odškodnine. Če so državni organi vedeli da je narkoman nevarna oseba za okolico, bi ga morali prisilno zdraviti ali spraviti v psihijatrično ustanovo. Davkoplačevalce mora normalna država zaščititi pred takimi osebami, ki nikjer ne delajo, povzročajo krimanal in pravzaprav živijo na račun davkoplačevalcev.

  • cosmosjasnovidec

   Nagnati bi čefutarja morali že prej iz države pa naj se drogira v njegovi balkanski čobanski vukojebini.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

 • Antonius

  Nataša Pirc Musar ima višjo ceno od neke medicinske *one*, ki je bila na službenem mestu kar 22 krat zabodena z nožem. Musarca je brez enega zbodljaja za svoje duševne bolečine in trpljenje od RtvS iztržila za 40 procentov večji znesek.
  Presstitutkam pa zadostuje, da si trpljenje v dušah izmislijo, pa jim hoče krivosodje iz Janševega žepa priboriti kar 12 procentov od 50 jurjev. Iz tega sledi, da bi dobila medicinska *one* manj od prsstitutk, če bi bila z nože, zabodena samo dvakrat.
  Pred zakonom nismo vsi enaki, ker so Kučanu zvesti, dražji.

  • stane

   Nehaj bluzit

 • cosmosjasnovidec

  Da pa je tale narkoman bil čefutarska muslimanska nesnaga pa ni napisano.
  Ta drogeraška čefutarska golazen v Sloveniji dela same pizdarije namesto,da bi lenuhi delali kot pobiralci smeti in čistilci greznic za kar so rojeni.
  Za njimi pa pozneje plačujejo slovenski davkoplačevalci.
  Prekleta drhal čefutarska.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • stane

   Saj vsi,ki pridejo v Slovenijo so dusevni spacki ,ki jim je mozganska pohabljenost prirojena.

 • Premalo,znesek bi moral biti precej večji in tožba,ker jo ni nobeden zaščitli.Vsaj 1 milijon €
  bi lahko pokasirala.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!