fbpx

Mesec dni po uboju Gašperja Tiča: Kaj nam skriva policija? Obtožnice proti Cakiću ni, preiskava še poteka, sojenja ne bo pred jesenjo!

Gašper Tič (Foto: STA)

V torek je minilo natanko mesec dni od krutega uboja na Trubarjevi cesti v Ljubljani, ko je 20-letni Stefan Cakić vzel življenje znanemu dramskemu igralcu Gašperju Tiću. Forenziki so na truplu 44-letnega igralca našteli najmanj 15 vbodnih ran s 30 centimetrov dolgim rezilom, kar priča o tem, da je med žrtvijo in storilcem prišlo do zelo hudega spora, katerega vzrok pa ostaja širši javnosti neznan, saj na policiji o tem še vedno molčijo. V medije so pricurljale zgolj informacije, da sta se Tič in Cakić poznala že od prej in da sta usodne noči do 6. ure skupaj popivala v Box baru nasproti železniške postaje, preden sta se odpeljala v Tičevo stanovanje. Kasneje smo na Novi24TV prišli do podatka, da naj bi Tič 20-letnega člana društva Mladi zmaji spolno zlorabil in da je bil Cakić pred tem dve leti v tujski legiji, od koder se je vrnil znancem skoraj kot neprepoznavna osebnost. In čeprav je policija s predkazenskim postopkom že zdavnaj zaključila, Okrožno sodišče v Ljubljani še vedno ni spisalo obtožnice, temveč je mladeniču zgolj podaljšalo pripor. Cakićev odvetnik Gorazd Fišer nam je v telefonskem pogovoru zdaj potrdil, da sojenja pred jesenjo zagotovo ne bo.

V sredo so nam s PU Ljubljana znova zatrdili, da z zadevo nimajo ničesar več, saj naj bi zaključili s predkazenskim postopkom in osumljenca s kazensko ovadbo ter z vsemi zbranimi ugotovitvami o kaznivem dejanju uboja privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. V nadaljevanju pristojno tožilstvo v Ljubljani vodi predkazenski postopek. Ob tem tudi pojasnjujemo, da navedbe, ki jih omenjate, ne moremo komentirati,” nam je v elektronskem sporočilu odgovorila predstavnica za odnose z javnostmi, Maja Ciperle Adlešič.

Naj spomnimo. Na Novi24TV smo pisali o hudih pritiskih homoseksualnih lobijev na to, da se javnosti okoliščin uboja na Trubarjevi ne izda. Ugibalo se je, da želijo na takšen način zaščititi Gašperja Tiča, ki je bil odprt biseksualec, čeprav je imel tudi ženo in dva otroka. Požareport je pred dnevi celo poročal, da so okoliščine umora tako krute in bizarne, da jih policija sploh ne upa posredovati javnosti. Čeprav bi to v skladu s prakso morala, saj v nekaterih drugih primerih, ko niso vpletene javne osebnosti, v javnost posreduje precej več podatkov, na kar nas je opozoril tudi nekdanji generalni direktor policije Jože Romšek.

Pripor Stefanu Cakiću v fazi preiskave podaljšan
Tudi Cakićev odvetnik Gorazd Fišer ne želi povedati nič konkretnega, ker je zavezan k varovanju tajnosti, čeprav nam je pred časom že povedal, da ima svoje dokaze, za katere je prepričan, da mu lahko pomagajo ubraniti njegovega klienta. V sredo pa nam je v telefonskem pogovoru znova potrdil, da se sojenje trenutno še ne more začeti, ker sploh še ni uradne obtožbe. “Obtožnica še ni spisana, pripor pa je bil v fazi preiskave podaljšan. Lahko vam potrdim, da sojenja pred jesenjo ne bo,” nam je povedal in hkrati zanikal, da bi v tem času pridobil še kakršne koli nove dokaze.

Sicer se v javnosti vse bolj ugiba, da se utegne 20-letnemu nekdanjemu vratarju Nogometnega kluba Radomlje soditi za zaprtimi vrati, o čemer bo odločal sodni senat. Fišer sicer ne želi ugibati, če se bo senat res odločil tako, a poudarja, da po zakonu o kazenskem postopku sme senat javnost izključiti iz dela ali celotne javne obravnave, če bi to škodilo bodisi obdolžencu, bodisi oškodovancu. Čeprav Cakić ni več otrok, lahko zaradi varstva osebnih pravic obdolženca ali oškodovanca sodišče obravnavo zapre ne glede na starost vpletenih.

Foto: Facebook. Stefan Cakić na sliki levo.

Medijski molk se nanaša samo na Gašperja Tiča, kar kaže na dvoličnost režimskih medijev
V primeru uboja Gašperja Tiča pa se vendarle zdi, da želijo homoseksualni lobiji s pritiskom na policijo in sodstvo doseči, da se glavna obravnava zapre prav zaradi pokojnega igralca, da ne bi na dan prišle kakšne nove neokusne podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja. O tem priča tudi pozivanje Društva novinarjev Slovenije in nekaterih drugih režimskih medijev, naj se o Tiču ne poroča, medtem ko je bilo očitno o Cakiću dovoljeno izdati prav vse, celo imena in podrobnosti o njegovi družini. Takšno dvoličnost so močno obsodili v Združenju novinarjev in publicistov pod vodstvom Tina Mamića.

Fišer je sicer večkrat zatrdil, da je Stefan Cakić psihično na dnu in kot takšen popolnoma nenevaren za okolico, a je sodišče zavrnilo njegovo prošnjo, da bi 20-letniku omogočili braniti se s prostosti.  Cakić je tako že mesec dni v priporu in čaka na začetek sodnega postopka. Za obravnavano kaznivo dejanje uboja je sicer zagrožena kazen med petimi in 15 leti zapora.

T. F.