fbpx

Migranti med vikendom povzročali preglavice policistom; prijeli so jih več kot 120!

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Policisti treh policijskih uprav – Ljubljana, Novo mesto in Koper – so med petkom in ponedeljkom prijeli kar 124 nezakonitih migrantov. Največ so jih prijeli na belokranjskem območju.

Nezakoniti prehodi meje so še vedno velik varnostni problem države, ki ne zna učinkovito zapreti meja s Hrvaško, da migranti ne bi nezakonito uhajali na državno ozemlje.

Oglejte si še: Neverjetno: migranti, stlačeni v armaturo avtomobila, želeli vdreti na evropsko ozemlje

Primorska: 41 nezakonitih migrantov
Na  območju  PU  Koper  so  policisti od petka, 24. 5. 2019 od 7.00 ure, do danes, 27. 5. 2019 do 7.00 ure, obravnavali 41 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. 24  oseb so obravnavali policisti PP Ilirska Bistrica, 11 oseb PP Kozina in 6 oseb obravnavajo policisti PP Koper. 3 osebe so v postopku zaprosile za azil  in  bile  odpeljane v  Azilni  dom.  10  oseb je že bilo vrnjenih na Hrvaško, ostali bodo po zaključenih vseh postopkih.

Kriminalisti obravnavajo tudi 5 oseb (2 državljana Pakistana ter državljana Slovenije, Romunije in Mehike) za kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Obravnavani nedovoljeni prehodi po državljanstvih: Pakistan 23, Turčija 10, Afganistan 4, Kosovo 2, Albanija 1, Indija 1.

25. 5. ob 3.40 so policisti v Movražu ustavili vozilo, v katerem je bilo šest ilegalnih migrantov, državljanov Turčije. Voznik vozila avstrijskih registrskih številk je bil državljan Romunije. Migranti so bili vrnjeni na Hrvaško, voznik pa kazensko ovaden. 25. 5. ob 19.44 so policisti pri Ilirski Bistrici ustavili vozilo, v katerem so bili voznik, 33-letni državljan Slovenije, in štirje državljani Turčije. Voznik nima vozniškega dovoljenja, sledi mu obdolžilni predlog in kazenska ovadba, Turki so vrnjeni na Hrvaško. 26. 5. ob 3. uri so policisti v Ilirski Bistrici ustavili vozilo, v katerem je bilo 8 državljanov  Pakistana, 1 državljan Indije in sprovajalec, državljan Pakistana. Slednji bo kazensko ovaden, ilegalni migranti pa vrnjeni na Hrvaško. 26. 5. so pri Ilirski Bistrici prijeli 2 državljana Pakistana in 1 državljana Afganistana, ki so nedovoljeno vstopili v državo. Po prijetju so zaprosili za mednarodno zaščito. 27. 5. ob 3.37 so policisti pri Ilirski Bistrici ustavljali vozilo, ki je pripeljalo iz smeri Zabič. Peljali so za njim mimo Markovščine in ga uspeli ustavili v Tubljah. V vozilu Opel Zafira, italijanskih registrskih številk, je bilo 13 oseb (tudi v prtljažniku). Vozila je 46-letna državljana Mehike, vodič pa je bil 20-letni državljan Pakistana, z italijanskimi dokumenti. Po zaključenih postopkih bodo tujci vrnjeni, vodiča pa kazensko ovadena.


Dolenjska in Bela Krajina: 56 nezakonitih migrantov
Policisti  so  med  opravljanjem  nalog  varovanja  državne meje na območju krajev Brezje pri Veliki Dolini, Ponikve, Šutna, Rakovec, Drašiči, Žuniči, Metlika,  Tanča  gora in Radenci izsledili in prijeli 56 ilegalcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s 14 državljani Sirije, 12 državljani Alžirije, 11 državljani Pakistana, po petimi Jemna in Bangladeša, dvema državljanoma Afganistana, dvema Somalije in dvema Iraka in po enem Indije, Zahodne Sahare in Maroka še niso zaključeni.

24.  5.  dopoldne je na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno  kontrolo  in pregled vozila. V tovornem delu so našli tri državljane Afganistana, ki so se skriti med tovorom skušali izogniti mejni kontroli in nezakonito  vstopiti  v Slovenijo. Migrante so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Ribnica, Kočevje, Ljubljana: 24 nezakonitih migrantov
Policisti  PU Ljubljana so prijeli 24 ilegalcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo  (11 Alžircev, 6 Iračanov, 3 Turke, 2 Kitajca, 1 Maročan, 1 Senegalec).

C. Š.