Migranti plešejo: V prazničnem podaljšanem vikendu PU Koper zabeležila skoraj 700 migrantov

Foto: Lea Kalc Furlanič

Gibanje Svoboda je ob izvolitvi obljubljalo ples. Če pri državljanih Slovenije tega ni zaslediti, pa je povsem drugačna pesem pri nezakonitih migrantih. Ti so namreč še kako radostni, ker se je aktualna slovenska oblast odločila za podiranje ograje, ki jim je še olajša njihovo popotovanje. Najbolj zgovorna je statistika, ki kaže, da je bilo samo na območju Policijske uprave Koper v podaljšanem prazničnem vikendu prijetih kar 674 migrantov.

Na  celotnem območju PU Koper je bilo v podaljšanem prazničnem vikendu (od petka, 28. oktobra 2022, od 6. ure, do torka, 2. novembra 2022, do 6. ure) obravnavanih skupno 674 migrantov, in sicer: v petek, 28. oktobra: 126 migrantov,  v soboto, 29. oktobra: 110 migrantov,  v nedeljo, 30. oktobra: 140 migrantov, v ponedeljek, 31. oktobra: 138 migrantov, v torek, 1. novembra: 138 migrantov in v sredo, 2. novembra (do 6. ure): 22 migrantov.

Tako kot na Koprskem, kjer so od petka do danes zjutraj prijeli skoraj 700 migrantov, so imeli pestro tudi policisti iz PU Novo mesto. Zajeli so namreč več kot 200 migrantov, ki so nezakonito prestopili mejo. Policisti  so  med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 28. oktobrom in 2.  novembrom  na  območju Policijske postaje  Brežice  (Rigonce, Loče, Dobova, Slovenska vas, Mokrice, Mihalovec, Jesenice, Brežice, Obrežje, Dvorce, Ribnica in Cirnik) izsledili in prijeli 103 državljane Indije, 23 državljanov Rusije, 18 državljanov Afganistana, 17 državljanov Kube, 12 državljanov Sirije, deset državljanov Pakistana, osem državljanov Iraka, sedem državljanov Maroka, šest državljanov Bangladeša, tri državljane Konga, tri državljane Mongolije, dva državljana Nepala in državljana Alžirije. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Ministrica Tatjana Bobnar rada v zagovor politike Golobove vlade javno zavaja, kako niti žica niti ograja ne moreta preprečiti migracij, medtem ko migranti preplavljajo dvorišča domačij ob južni meji, čeprav poznamo uspešne prakse varovanja meje z ograjo, ki je dovolj visoka in močna, denimo na Madžarskem, v Litvi in na Poljskem. Ker pa Bobnarjeva vsa varnostna opozorila označuje kot politične manipulacije, beležimo migrantske rekorde.

Policija je v prvih devetih mesecih letos obravnavala 15.590 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj 115 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je bilo teh 7260. Kot je razvidno iz policijske statistike, je med njimi še vedno največ prebežnikov iz Afganistana, v vrh pa so se prebili še državljani Indije in Burundija. Največji pritisk nezakonitih prečkanj meje še naprej beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili skoraj polovico vseh primerov, opazna pa je rast števila še na območju novomeške policijske uprave, kjer beležijo skoraj tretjino vseh primerov.

Foto: Andrej Sekulović

Medtem ko se v Ljubljani sprenevedajo in fantazirajo, domačini, ki živijo ob meji, na lastne oči opazujejo, kako migracije naraščajo. Luknje v obmejni ograji, polno smeti v naravi in velike skupine migrantov postajajo v Movražu in drugih obmejnih vaseh običajen pojav. Domačini so zaskrbljeni, saj prihaja do kraj koles, pred dobrim mesecem pa so domačinu iz naselja Gradin vdrli v manjšo hišo. Kako dolgo bo še tako?

Sara Kovač