fbpx

Migranti še vedno povzročajo težave obmejnim policistom – med vikendom prijetih 36!

Foto: epa

Slovenski policisti so med 23. in 26. novembrom prijeli 36 migrantov, ki so nezakonito vstopili v državo. Na Primorskem so jih ujeli 23, na Novomeškem in Belokranjskem pa 13.

Na mejni prehod Slovenska vas je 23. novembra v večernih urah na vstop v Slovenijo z osebnim avtomobilom pripeljal 25-letni voznik osebnega avtomobila  iz  Slovenije, v vozilu pa sta bili še dve potnici, državljanka Slovenije in državljanka Hrvaške. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila in v prtljažnem delu našli skrita dva državljana Turčije, ki sta se skušala izogniti mejni kontroli. Tujca so policisti po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom, 25-letnega voznika pa bodo ovadili na pristojnem tožilstvu zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Skrival se je v vagonu za žito
Policisti Postaje mejne policije Dobova so 25. novembra izvajali kontrolo tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije in je v vagonih – silosih v Italijo prevažal koruzo. Med pregledom so v podvozju vlaka našli skritega državljana Kube, ki je skušal nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Griblje, Tribuče in Rigonce izsledili in prijeli deset tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki s sedmimi tujci, ki so se izrekli za državljane Sirije, z dvema, ki sta se izrekla za državljana Palestine in dvema državljanoma Moldavije še niso zaključeni.

Večji pritisk ilegalcev je na Primorskem
Na območju PU Koper so policisti obravnavali 23 nedovoljenih prehodov državne meje. Glede na enoto obravnave: PP Ilirska Bistrica 19 in PP Koper 4 osebe, ki so nedovoljeno vstopile v državo. Za mednarodno zaščito ni zaprosila nobena oseba. 18 oseb je bilo vrnjenih hrvaškim varnostnim organom, 5 pa jih je najavljenih za vračanje danes. 10 migrantov je Pakistancev, 8 Alžircev, trije Afganistanci, en Maročan in en Tunizijec.

C. Š.