Minister Židan zaradi malomarnosti oškodoval Slovenijo za skoraj 9 milijonov evrov

Dejan Židan. Foto: STA

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je pod okriljem kmetijskega ministra Dejana Židana zamudila rok za oddajo tožbe zoper Evropsko komisijo, zato bo morala plačati 8,7 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Evropska komisija je namreč zaradi nepravilnosti pri zapiranju tovarne sladkorja v Ormožu kaznovala Slovenijo – ker pa so na omenjeni agenciji zamudili rok za oddajo pritožbe, bo potrebno to kazen kar poravnati.

Splošno sodišče v Evropske unije v Luksemburgu je po pisanju Tatjane Pihlar v časniku Dnevnik Slovenijo že 23. novembra lani obvestilo, da je izgubila tožbo proti Evropski komisiji. Kazen si je Slovenija prislužila zaradi nepravilnosti pri zapiranju Tovarne sladkorja Ormož (TSO), a se nanjo ni pritožila, saj pritožbe ni vložila pravočasno. Za pritožbo so imeli na agenciji sicer dva meseca časa.

Še najbolj tragično v tej zgodbi je dejstvo, da se Židanovemu ministrstvu od 23. novembra pa do danes ni zdelo vredno obvestiti javnosti o skoraj devetih milijonih, ki jih bodo zaradi malomarnosti pristojnih morali poravnati davkoplačevalci. Izjava je pricurljala v javnost šele dobra dva meseca kasneje, pa še to po “nesrečnem slučaju”, ko se je direktor agencije Benedikt Jeranko zagovoril, da je Evropska komisija Slovenijo kaznovala za ravnanje brez pravne podlage, “in ker imamo odprt še en podoben primer, smo javnost o tem obvestili,” je pojasnil Jeranko in tako nehote razkril, da kazen ni le ena.

23. novembra 2015 je splošno sodišče EU odločilo: “Ker je Slovenija tožbo vložila prepozno, se zavrže kot nedopustna. Republika Slovenija nosi svoje stroške in stroške, ki jih je priglasila Evropska komisija.”

To pa ni prvi nevestni minister …
Spomnimo. Zaradi nevestnega dela v službi je bil v primeru Patria obtožen že Karl Erjavec, ki v primeru podpisa pogodbe za 8 oklepnikov ni ustrezno ravnal. Pozneje se je izkazalo, da njegova malomarnost za Slovence sicer ni imela milijonske škode, da pa so slovenski organi pregona v zvezi s tem reagirali, kljub temu da za malomarnost ni bilo nobenega dokaza. Ministru Židanu pa je le-ta evidentno dokazana, zaradi česar bo Slovenija skoraj ob 9 milijonov evrov.

Anja Dangubič