fbpx

Mokre sanje družbeno-politične delavke RTV Špele Kožar razblinjene: Plakatov z nacistično vsebino po Velenju niso lepile ekstremistične skupine, povezane z “eno stranko”, temveč mladoletnik! Bo vodstvo RTV zoper njo ukrepalo?

Foto: Fb

“Plakate z nacistično vsebino je junija letos v Velenju nalepil mladoletnik. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je dejanje storil sam in da motiv za storjeno dejanje ni bil povezan s problematiko ekstremističnih skupin,” so po mesecih preiskave sporočili s policije. Spomnimo, da je ob najdbi praktično vsa politika te tri plakate izkoristila za 5 minut kulturnega boja proti namišljenim sovražnikom. Velenjski župan Bojan Kontič je v stilu svojih komunističnih vzornikov pozival k ustavitvi sovražnega govora, novinarka RTV Špela Kožar pa je dogodek celo povezala z Janševo SDS.

Leva politična scena na čelu z nekdanjim predsednikom vlade Mirom Cerarjem, direktorico Mirovnega inštituta Nežo Kogovšek Šalamon ter velenjskim županom Bojanom Kontičem, je meseca junija prišla na svoj račun, ko so se v Velenju pojavili trije plakati z nacistično vsebino. Vsi trije so v en glas obsojali nestrpnost v družbi in pojav sovražnega govora ter pozivali k brezkompromisnemu pregonu.

Bo vodstvo RTV sankcioniralo novinarko zaradi klevet in širjenja nepreverjenih dejstev?
Najdlje pa je šla novinarka RTV Špela Kožar, ki je na Facebooku med drugim zapisala, da “le ena stranka nenehno širi tako propagando, na svoji Novi24 govori ne le o deratizaciji, Janša je za kulturni praznik govoril tudi o preštevanju – in spomin na ure zgodovine glede naci propagande mi je ostal v glavi. Nehajmo se sprenevedat no, da Janša ni nevaren in zakaj je temu tako. Hvala”. Prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je na Twitterju odzval na zapis Kožarjeve in zapisal, da se sprašuje, če bo “vodstvo RTV Slovenija reklo kako na sovražni govor novinarke ali se molče strinja?”

Plakati so bili velikosti formata A3, na njih pa so bili ilustracija nacističnega vojaka in pripadnikov paravojaške organizacije nacistične stranke, v gotici podobni pisavi zapisano geslo “Za družino, za državo, za raso”, svastika in “1488”.

Več mesecev so se ukvarjali s preiskavo
Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Celje, je mladoletnik nalepil šest plakatov z nacistično vsebino. Na plakatih na velenjskem grbu je bila tako natisnjena svastika z napisom “za raso” ter častnik nemške vojske z odlikovanjem viteškega križa. Plakati so s svojo vsebino vzbudili zgražanje in prizadetost širše javnosti, s čimer je bil ogrožen tudi javni red in mir. Celjski kriminalisti so takoj po prijavi začeli z zbiranjem obvestil ter drugimi klasičnimi policijskimi ukrepi. Plakate so poslali na pregled v nacionalni forenzični laboratorij, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju pa pridobili odredbo za hišno preiskavo pri mladoletniku, sicer doma z območja PU Celje. Zasegli so mu računalnik, mobilni telefon in druge naprave.

Z omenjenimi ukrepi so kriminalisti pridobili dovolj dokazov, da je mladoletnik iz spleta pridobil nacistične simbole ter na svojem računalniku izdelal in natisnil spornih šest plakatov, ki jih je nalepil v Velenju. Mladoletnika so policisti kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva ali nestrpnosti.

C. Š.