fbpx

Morilcu policista na Ižanki ne zadostuje 10 znamk in ovojnic na mesec: Zdaj terja izredno socialno pomoč od države!

Foto: STA

Nekdanji mož bivše slovenske namestnice veleposlanika na Danskem Samo Tadin, ki je na zahrbten način umoril policista Igorja Mauserja, zaradi česar mu je bila bila izrečena 30-letna zaporna kazen, si sedaj drzne terjati izredno denarno socialno pomoč od države. Vztraja namreč, da denar nujno potrebuje za ovojnice, znamke in kartuše, s pomočjo katerih želi odpraviti posledice sojenja, ki ga označuje kot nepoštenega.

Tadin je svojo maščevalno naravo pokazal 4. junija 2015, ko je prijavil, da bo na Igu, kjer so živeli straši njegove nekdanje partnerice, izvedel pravi masaker. Iz tega razloga so policisti na pomoč poslali več patrulj, sam pa je čakal v zasedi; ko je na ižanki z daljnogledom zagledal policijsko octavio, v kateri je bil policist Mauser, je vanjo silovito trčil in pri tem policista hladnokrvno ubil.

Izvedel tudi zahrbten napad
Kmalu je postalo znano, da je Tadin Mauserja umoril iz maščevanja, saj mu je bila dva dni pred tragedijo izrečena prepoved približevanja nekdanji partnerki. Za umor Mauserja in poskus umora Mauserjevega sopotnika Kristjana Čoža mu je bila izrečena 30-letna zaporna kazen. Če bi človek pričakoval, da se bo Tadin vsaj iz obžalovanja zaradi tragedije, ki jo je povzročil, v zaporu obnašal zgledno, se je uštel. V začetku leta je namreč na plano prišla novica, da je napadel paznika v zavodu za prestajanje zaporne kazni na Dobu, ker mu je bil začasno odvzet računalnik.

Foto: STA

Tedaj so namreč v okviru rutinskega pregleda ugotovili, da Tadin uporablja modem za brezžično povezavo na internet, katerega uporaba v zaprtem delu zavoda nikakor ni dovoljena. Ko je zadnji izmed policistov zapuščal sobo, je Tadin izkoristil moment, pograbil jedilni nož in policista dvakrat zabodel v hrbet. Nič čudnega ni, da je bil Tadin ves čas obravnave na sodišču vklenjen zaradi begosumnosti in velike možnosti napada.

Delati naj ne bi mogel zaradi trajnih poškodb
Kljub temu, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve dvakrat zavrnilo tožbeni zahtevek, je Tadin v torek vnovič vložil nov zahtevek. Na državnem odvetništvu po poročanju Sveta 24 namreč vztrajajo, da naj bi imel Tadin kot zapornik v celoti zagotovljeno preživetje in da ne izpolnjuje pogojev za dodelitev izredne socialne pomoči, saj ni materialno ogrožen. Ob tem ima pa ta tudi na voljo opravljanje dodatnega dela, za kar pa naj ne bi kazal pretiranega interesa. Tadin, ki sicer vztraja, da naj bi bil po krivici obsojen, trdi, da je plačilo v zaporu slabo in bi mu to zadostovalo le za pokritje 15-20 odstotkov stroškov. Pri tem pa dodaja, da je v prometni nesreči utrpel trajne poškodbe, zaradi katerih naj ne bi bil zmožen opravljati dela v zaporu. Saj ne, da si jih je zadal sam …

Foto: STA

Po poročanju Sveta 24 Tadin toži, da v zaporu mesečno dobi le 10 ovojnic in 10 znamk, katere naj bi mu zadostovale za en resni dopis v Strasbourg. “Izredna denarna socialna pomoč je zame življenjskega pomena. Drugega načina, da bi si pridobil sredstva, nimam,” vztraja. Ob vsem tem se človek vpraša, kako je mogoče, da nekdo, ki hladnokrvno umori človeka, nato še zahteva ugodnosti v obliki interneta in izredne socialne pomoči. Resnično neverjetno.

Hana Murn