Morilec z Ižanke za 30 let v zapor

Samo Tadin (foto: STA).

Okrožno sodišče v Ljubljani je Samu Tadinu, ki se je julija lani na Ižanski cesti namerno zaletel v policijsko vozilo na nujni vožnji, dosodilo 30 let zapora. Za umor policista je dobil 25 let, za poskus umora drugega policista pa 15 let zapora. Skupno so torej določili 30 let, kar je tudi najvišja možna kazen v tem primeru.

Sodišče je torej sledilo predlogu tožilstva, ki je predlagalo takšno kazen. Samo Tadin je dejanje na preobravnavnem naroku priznal, njegov odvetnik Bojan Župevec pa je sodišče zaprosil, naj bo pri izreku sodbe milostno in izreče najnižjo možno kazen. Tadin je namreč star že skoraj 45 let, brez službe in stalnega prebivališča. A sodišče ni našlo nobene olajševalne okoliščine.

Počakal policijsko vozilo in namerno trčil vanj
Tadin je julija lani poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od policistov je umrl na kraju nesreče.

Drug policist iz avtomobila še danes na rehabilitaciji
Drugi policist iz avtomobila, v katerega je trčil Tadin, se je lažje poškodoval, povzročitelj nesreče pa je nekaj tednov ležal v komi, se nekaj časa še zdravil, še danes pa potrebuje rehabilitacijo. Trenutno je v priporu, kjer bo najbrž ostal do pravnomočnosti sodbe. Tožilstvo je danes zaradi ponovitvene nevarnosti predlagalo podaljšanje pripora, prepričano je namreč, da bi Tadin na prostosti predstavljal nevarnost za ljudi.

N. K., STA