fbpx

Mozirsko kočo je ogenj v celoti uničil, kriminalisti iščejo vzrok požara

Mozirska koča na Golteh je pogorela do tal (Foto: Facebook)

Celjski policisti so bili o požaru na Golteh obveščeni v sredo okoli pol osmih zvečer, Mozirska koča je bila sicer zaprta in naj bi v njej ne bilo ljudi. Posredovalo je več gasilskih društev s 16 vozili in 84 gasilci, prvi so pri požaru posredovali gasilci PGD Mozirje. V dobrih dveh urah so požar uspeli omejiti in preprečiti širjenje na gozd. Kot je za STA povedal gasilec in poveljnik PGD Mozirje Stane Weiss, gasilci koče niso mogli rešiti, saj je pogorela do temeljev.

Po poročanju STA je na kraju pogorišča že skupina celjskih kriminalistov. Z ogledom bodo začeli takoj, ko bo to z vidika varnosti izvedljivo, obstajajo namreč še posamezna žarišča. O ugotovitvah bo policija javnost seznanila, ko bodo opravili ogled in zbrali obvestila. Po poročanju portala 24ur.com se pojavljajo domneve, da bi požar lahko povzročila eksplozija. V dobrih treh letih je na območju PU Celje to sicer že tretja koča, ki jo je ogenj v celoti uničil.

Mozirska koča stoji na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golte ali Mozirskih planin na 1365 metrih višine in veselja za eno najstarejših v Sloveniji. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva in jo odprla 5. oktobra leta 1896. Povečali in preuredili so jo leta 1920. Leta 1929 so poleg stare koče postavili novo poslopje, ki je bilo namenjeno predvsem smučarjem. Leta 1933 so mozirski planinci zgradili še eno kočo. Vse koče je nemški okupator požgal 5. avgusta leta 1942. Celjski planinci so leta 1946 zgradili novo kočo, ki pa je v gozdnem požaru julija leta 1950 pogorela. Kočo so obnovili in jo odprli 9. septembra leta 1951. Nazadnje je bila koča temeljito obnovljena leta 2011.

https://twitter.com/lesjakb/status/1364654126286700556?s=20

Oktobra leta 2017 je zagorel Kocbekov dom na Korošici. V tem primeru so policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili državljanko Poljske, ki je pomotoma hotela pogreti petrolej, namesto vode. Pred dvema letoma pa je zaradi napake na električni napeljavi v celoti pogorel Frischaufov dom na Okrešlju. Tuja krivda za nastanek požara je bila v tem primeru izključena.

Sara Bertoncelj