fbpx

Na današnji dan pred 75 leti so krvoločni titoisti ubili 24-letno dekle Karlino Jakše

Nedolžna iz Krimske jame. (Foto: France Korošec)

Na današnji dan pred 75 leti so komunistični likvidatorji ubili 24-letno Karlino Jakše, ker je bila članica Katoliške akcije. Znotraj okupirane Ljubljane so večinoma pobijale komunistične enote KOS, do leta 1943 pa so pobijali izključno slovenske civiliste –  katolike, liberalce in druge politične nasprotnike. 

Časopis Slovenec se je 27. junija 1943 spomnil na obletnico krute smrti 24-letne Karline Jakše iz Semiča v Beli Krajini. Jakšetovo opisujejo kot skromno, pridno in delavno dekle, ki se je žrtvovala za reveže v ljubljanski cukrarni, hkrati pa je bila članica Katoliške akcije, kar je bilo za komuniste tako zmotno, da so jo dali na seznam za likvidacijo in jo na koncu tudi zunajsodno in protipravno umorili. Kot za večino drugih razrednih sovražnikov komunistov so tudi njej pripisali oznako, da je belogardistka oziroma je prišla v Ljubljano z namenom organizacije bele garde.

V Ljubljani so enote KOS sistematično pobijale na zahrbten način
Med drugo svetovno vojno se je znotraj okupirane Ljubljane in bližnje okolice dogajalo hudo komunistično nasilje – gre za tisto nasilje, ki so ga – s popolno podreditvijo političnim ciljem in s ciljem nasilnega prevzema oblasti – izvajale vojaške skupine pod vodstvom komunistične partije nad civilnim prebivalstvom. Zgodovinar Damjan Hančič v svojem delu Revolucionarno nasilje v Ljubljani opisuje organizirano delovanje komunističnih enot službe KOS, ki so načrtno in na zahrbten način pobijale civiliste, medtem ko so redne partizanske enote izvajale nasilje bolj v okolici Ljubljane. V knjigi so opisani konkretni primeri atentatov, naveden je tudi seznam žrtev in nekaterih krvnikov.

Še posebej je avtor poudaril, da so bile “žrtve komunističnega nasilja do leta 1943 izključno civilisti, šele od takrat naprej pa so bili med žrtvami tudi pripadniki vaških straž, ki so se organizirali zaradi izredno slabega zagotavljanja varnosti s strani italijanske vojske in čedalje hujšega nasilja s strani komunistov”.

 

C. Š.