fbpx

Na današnji dan pred 75 leti so partizanski zločinci ubili pisatelja in pesnika Vladimirja Kapusa

Foto: STA

Na današnji dan leta 1942 so rdeči džihadisti ubili znanega predvojnega pesnika in pisatelja Vladimirja Kapusa iz Kamne gorice na Gorenjskem, po tem, ko so ga Nemci dvakrat zaprli, kar pomeni, da so počenjali bistveno težjo represijo in teror kot nacisti.

“Žrtve komunističnega nasilja do leta 1943 so bili izključno civilisti, šele od takrat naprej pa so bili med žrtvami tudi pripadniki vaških straž, ki so se organizirali zaradi izredno slabega zagotavljanja varnosti s strani italijanske vojske in čedalje hujšega nasilja s strani komunistov,” je o revolucionarnemu nasilju med drugo svetovno vojno dejal zgodovinar Damjan Hančič iz Študijskega centra za narodno spravo.

Medvojno časopisje temu pritrjuje, saj so slovenski partizani in njihovo komunistično vodstvo, bolj kot boj proti okupatorju, izvajali teror nad lastnim in nič krivim prebivalstvom. Gre za tisto nasilje, ki so ga – s popolno podreditvijo političnim ciljem in s ciljem nasilnega prevzema oblasti – izvajale vojaške skupine pod vodstvom komunistične partije nad civilnim prebivalstvom. Na današnji dan pred 75 leti pa je nasilne smrti umrl Vladimir Kapus iz Kamne gorice na Gorenjskem, ki je bil pred likvidacijo že dvakrat zaprt s strani Nemcev. Partizanski likvidatorji so ga zvabili na zaslišanje v gozd pri Kropi in ga zahrbtno umorili.

Vladimir Kapus je bil znan pesnik in novelist ter lovec iz Jelovice. Bil je sodelavec večih časopisnih hiš, kot so Jutra, Domovina, Življenja ter Razgledi. Veliko je pisal za glasilo Lovec, v samozaložbi pa je izdal Lovske spomine ter Pesmice iz prirode.

C. Š.