fbpx

[Foto] Na gradbišču ljubljanske džamije odvrgli svinjske glave. Islamska skupnost obtožila novinarje Reporterja

Foto: epa

Ponoči je neznanec na gradbišču islamskega centra odvrgel svinjske glave, zaradi česar so primer že prevzeli policisti. Storilca bi lahko bremenila obtožba javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, v tej smeri pa policisti tudi že zbirajo obvestila. Islamska skupnost je s prstom pokazala kar na novinarje tednika Reporter.

Dejanje je že obsodila islamska skupnost, ki pa je “umazanijo” že počistila. Dejanje razumejo kot “sovražni napad na manjšinsko skupnost”.

Vir: STA

Vir: STA

Obvestilo so na Policijski upravi Ljubljana prejeli okoli 9. ure, predhodno pa so o tem že pisali nekateri mediji. Zakon za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na verski pripadnosti, za takšna dejanja predvideva zaporno kazen do dveh let.

Islamska skupnost: Vsega je kriv Reporter
Islamska skupnost je za tovrstna dejanja obtožila kar revijo Reporter, saj da naj bi ta širila in spodbujala sovraštvo. “V preteklem obdobju časopis Reporter s svojimi članki kontinuirano hujska zoper gradnjo Islamskega kulturnega centra. V svojih člankih redno straši javnost, širi sovraštvo zoper muslimane in poziva, da se ustavi gradnja džamije v Ljubljani,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na obtožbe so se v uredništvu Reporterja že odzvali, aktivni pa so bili tudi na družbenem omrežju Twitter, kjer je omenjeno dogajanje komentiral tudi odgovorni urednik tednika Silvester Šurla.

[Foto] Na gradbišču ljubljanske džamije odvrgli svinjske glave. Islamska skupnost obdolžila novinarje Reporterja 1

Reporter se je prav tako odzval na obtožbe tajnika islamske skupnosti Nevzeta Porića, ki je zatrdil, da Reporter za svoja kritična pisanja dobiva plačilo.

[Foto] Na gradbišču ljubljanske džamije odvrgli svinjske glave. Islamska skupnost obdolžila novinarje Reporterja 2

Na koncu se je izkazalo, da naj bi šlo za komunikacijski šum, saj je Porić izjavo umaknil ter zatrdil, da se z novinarko RTV Slovenija niso dobro razumeli.

[Foto] Na gradbišču ljubljanske džamije odvrgli svinjske glave. Islamska skupnost obdolžila novinarje Reporterja 3

 

Janković pričakuje, da se bodo proti Reporterju sprožili ustrezni postopki
Na odvržene svinjske glave se je odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. “Očitno je, da se najdejo posamezniki, ki ne razmišljajo o posledicah svojih dejanj in žalijo čustva pripadnikov verskih manjšin,” so Jankovićevo izjavo sporočili z mestne občine. Župan Ljubljane upa, da bo tožilstvo proti Reporterju in storilcem, ki so na gradbišču odvrgli svinjske glave, sprožilo ustrezne postopke.

Ž. K., STA