Policija vnovič nad lastnike zemljišč na gradbišču kanala C0

Foto: STA

Župan Zoran Janković je celo po odločitvi upravnega sodišča napovedal, da bo kanal C0 končan še letos. Njegova napoved je na kraj gradnje vnovič pognala množico protestnikov, ki nasprotujejo gradnji kanala pitne vode, zaradi česar so tamkajšnji varnostniki poklicali tudi policijo, ki pa tam ni  bila prvič. Po poročanju STA so skupino nasprotnikov tokrat le popisali. Spomnimo, da je v preteklosti prišlo tudi do policijske brutalnosti nad enim od nasprotnikov gradnje.

Na gradbišču povezovalnega kanala C0 na ljubljanski Ježici je morala ponovno posredovati policija. Zaradi varnosti zemljišča in tudi lastne varnosti glede na pretekle dogodke so lastniki zemljišč, ki gradnji nasprotujejo, najeli svojo varnostno službo, ki pa jo je po poročanju več medijev odgnala Jankovićeva ljubljanska občinska varnostna služba. Do novega incidenta prihaja nekaj dni po tistem, ko je upravno sodišče pritrdilo društvu Alpe Adria Green, da je lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani in zadevo agenciji za okolje vrnilo v ponovno odločanje.

Gradbena dela se ne glede na odločitev upravnega sodišča medtem nadaljujejo, kar je na torkovi redni novinarski konferenci napovedal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Slednji je dejal, da je odpiranje okoljevarstvenega soglasja na pravnomočno gradbeno dovoljenje “praktično neizvedljivo”, iz česar je moč zaključiti, da mu je prav “malo mar za tamkajšnjo pitno vodo”. Še več, po poročanju RTV je Janković očitno ocenil, da se tožba ne dotika vsebine, čeprav gre za okoljevarstvo, češ da gre za tožbo proti (nekdanjemu) ministrstvu za okolje in prostor, zato se je odločil, da odpove tudi sklic izredne seje mestnega sveta in tudi že pozval mestne svetnike iz Liste Zorana Jankovića, Gibanja Svoboda in SD-ja, da se seje ne udeležijo.

Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Janković je omenil tudi pobudo za sklic izredne seje mestnega sveta o kanalu C0, ki jo je zahtevala opozicija. Opozicijskim svetnikom je že odgovoril, da seje ne bo sklical, saj da so to poskusili že leta 2019 “in so bili tudi takrat nesklepčni”. “Sklicevati sejo samo zaradi seje je popolnoma nepotrebno,” je prepričan župan. Kot je pojasnil, je sicer tudi pozval mestne svetnike iz Liste Zorana Jankovića, Gibanja Svoboda in SD-ja, da se seje ne udeležijo.

Lastniki zemljišč: to je nespoštljivo
Lastniki zemljišč, ki gradnji nasprotujejo, so po poročanju nekaterih medijev najeli svojo varnostno službo, ki ni mogla opravljati svojega dela – varovanja, potem ko se je vmešala tudi Jankovićeva varnostna služba Mestne občine Ljubljana. Eden od lastnikov je po poročanju STA, ki navaja 24.ur, povedal, da je “nespoštljivo in da je zadeva že pet let na sodišču“. Tja naj bi bili na pobudo varnostne službe poslano tudi nekaj policistov iz PU Ljubljana, ki so protestnike popisali, drugih ukrepov naj ne bi izvajali.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Gradnja je v prvih dveh občinah je že končana, v Ljubljani pa je bila od aprila 2020 zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča, pa tudi fizičnega oviranja izvajalcev s strani lastnikov, večkrat prekinjena, nato pa tudi zaustavljena. Nasprotniki projekta so prepričani, da bo kanal vplival na kakovost pitne vode.

Ana Horvat