fbpx

Na ljubljanskem letališču aretirali Kongovca, ki je v Slovenijo preko Turčije tihotapil migrante

Foto: epa

Policisti so na Letališču Jožeta Pučnika aretirali državljana Konga, ki je v Slovenijo preko Turčije tihotapil nezakonite migrante. Prav vsem, razen sebi, je uredil tudi lažne potne liste.

Državljan Konga je bil v Sloveniji le nekaj dni po novem letu deležen kazenske ovadbe in pripora, osumljen pa je nezakonitega prehajanja meje. Brniški policisti so privedli Kongovca k preiskovalni sodnici kranjskega sodišča s kazensko ovadbo 10. januarja, saj je bil podan utemeljen sum, da je v začetku tega tedna z namenom nezakonitega preseljevanja organiziral in spravil na območje Slovenije pet tujcev, ki  niso  imeli ustreznih dokumentov.

Osumljenec je z njimi na letališče iz Turčije pripotoval z letalom, vsi razen njega pa so uporabljali dokumente  drugih oseb. 

Policisti so sum kaznivega dejanja ugotovili pri izvajanju mejne kontrole, je potrdil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj, zoper osumljenca pa je bil odrejen pripor. Po dozdajšnjih izkušnjah policistov verjetno niti Kongovec ni svetla izjema in je tudi on, tako kot ostali tihotapci migrantov, ravnal iz koristoljubja, ki se odraža v  namenu,  da pri spravljanju osebe ali oseb čez mejo dobijo določeno materialno korist. V zadnjih dveh letih so sicer policisti Postaje letališke policije Brnik obravnavali 162 zlorab listin: 79 v letu 2016 in 83 v letu 2017.

M. S.