fbpx

Na območju Ankarana brutalen rop – vlomilca in roparja močno poškodovala okradeni ženski

Slika je simbolična. Foto: iStock

V vasi blizu Ankarana se je na kulturni praznik zgodil brutalen rop – vlomilca in roparja sta hudo poškodovala okradeni ženski. Na srečo je eni od njiju uspelo priklicati 113, policisti pa so zgolj po besedah klicateljice “Pomoč, policija!” nemudoma ukrepali, izsledili, od kje je klic in morda preprečili veliko tragedijo. 

Generalna  policijska  uprava je obvestila vse sektorje kriminalističnih policij v Republiki Sloveniji, da na območju celotne države prihaja do ropov v stanovanjskih hišah, ki se jih glede na območje povezuje z delovanjem skupine istih storilcev. Rope so decembra 2016 začeli izvajati na območju PU Ljubljana, Kranj in Nova Gorica. V vseh primerih je več zamaskiranih storilcev, običajno pa dva ali trije, vlomilo v stanovanjsko hišo in nato nasilno napadlo oškodovance. V vseh primerih so storilci oškodovance pretepli in jih zvezali. Od oškodovancev so nato zahtevali gotovino in vrednejše predmete. Kot cilj so vedno izbrali starejše ljudi in odmaknjene stanovanjske hiše. V nekaterih doslej obravnavanih primerih so storilci prerezali tudi žico hišnega telefona.

Ženska je v ozadju kričala: “Pomoč, policija!”
Na kulturni praznik, 8. februarja 2017, so ob 22.17 na PU Koper prejeli telefonski klic iz naselja v okolici Kopra, pri čemer se ni nihče javil. V ozadju pa je bilo slišati kričanje ženske in moškega. Operater OKC PU Koper je iz klica razbral, da nek moški pretepa žensko,  ženska  pa  je  kričala:  “Pomoč, policija!” Glede na predhodno obvestilo in klic v sili na interventno številko policije 113 je operater PU Koper posumil, da gre za izvrševanje kaznivega dejanja ropa, zato je na naslov klicatelja takoj napotil večje število policijskih patrulj. Policisti so po prihodu na kraj vstopili v hišo, kjer so v pritličju našli hudo poškodovani ženski, v zgornjem nadstropju pa moška, ki so ju prijeli in jima zaradi utemeljenih razlogov suma storitve kaznivega dejanja ropa odvzeli prostost. Prijeta osumljenca sta bila identificirana kot 30-letnik z območja Novega mesta in 42-letnik z območja Kočevja.

Na kraju so policisti ugotovili, da je ena ženska oškodovanka močno poškodovana po glavi, druga ženska pa po nogah. Na kraju ju je oskrbel zdravnik, z reševalnim vozilom so ju odpeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Takoj po vstopu v hišo sta fizično napadla obe oškodovanki
Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja dejanja je bilo ugotovljeno, da sta prijeta osumljena nasilno vstopila  v  stanovanjsko hišo oškodovank z namenom, da ju oropata. Pred vstopom osumljenih v hišo je ena od oškodovank uspela poklicati interventno številko Policije. Osumljena sta takoj po vstopu v hišo fizično napadla obe oškodovanki in tudi prerezala telefonsko žico.

Vpleten še 36-letnik iz Kočevja, ki je pobegnil
Pri širšem pregledu okolice kraja kaznivega dejanja so našli parkiran osebni avtomobil, ki so ga osumljeni uporabili za prevoz do kraja. Ugotovljeno je bilo, da je pri kaznivem dejanju sodeloval tudi 36-letni osumljenec z območja Kočevja, ki pa je očitno ob prihodu policistov zbežal. Naslednji dan, ob 14.25 uri, so policisti PP Kočevje osumljenega izsledili in prijeli.

“Vsi trije osumljenci so bili v preteklosti že obravnavani za kazniva dejanja, tako  za  premoženjska kot tudi kazniva dejanja z elementi nasilja; 30-letni osumljenec je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanja tatvine in nasilništva ter več kaznivih dejanj velikih tatvin; 42-letni osumljenec je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanja tatvin, velikih tatvin, zaradi  kaznivega dejanja preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov, kaznivega dejanja ogrožanja varnosti, kaznivega dejanja grdega ravnanja, kaznivega dejanja prikrivanja  in  nasilništva;  36-letni  osumljenec je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanja izsiljevanja, tatvine, velike tatvine, neupravičene  proizvodnje in prometa z mamili, goljufije, prepovedanega  prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari in zatajitve,” so sporočili iz PU Koper.

Policisti so nato 30-letnega  in  42-letnega  osumljenca  s  kazenskima  ovadbama zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa in dveh kaznivih dejanj povzročitve hude telesne poškodbe privedla k preiskovalnemu  sodniku Okrožnega  sodišča v Kopru na zaslišanje. Zoper oba je bil odrejen pripor. Tretji  osumljeni je bil zaradi zdravstvenih težav hospitaliziran v zdravstveni ustanovi.

Za  kaznivo dejanje ropa je zagrožena zaporna kazen od 3 do 15 let, za kaznivo dejanje hude telesne poškodbe pa zaporna kazen od 6 mesecev do 5 let.

M. S.