fbpx

Na polit-biciklističnih protestih tudi obtoženi preprodajalci drog: član mamilarskega kartela Anis Ličina

Anis Ličina (Foto: Socialna omrežja)

“Svinja Stara sdsovska, upam da te pobere virus, govno eno, da več ne boš glasoval iz groba, gnoj,” je znani član mamilarskega kartela Anis Ličina dejal nekdanjemu kandidatu na evropskih volitvah Davorinu Kopšetu, ki je kandidiral na listi SDS. Konec januarja je Ličina sicer zaslovel kot član slovite kriminalne mreže, ki je preprodajala ogromne količine kokaina, heroina, amfetaminov in nelegalnega orožja. Ličina pa ni le obtoženi preprodajalec drog, ampak tudi spolitiziran hujskač.

Obtoženi član mamilarskega kartela Anis Ličina je nekdanjega kandidata na evropskih volitvah Davorina Kopšeta, ki je kandidiral na listi SDS, ozmerjal s skrajno podlim besednjakom: “Svinja Stara sdsovska, upam da te pobere virus, govno eno, da več ne boš glasoval iz groba, gnoj.” Ličina pa se ne navdušuje zgolj nad kriminalom, marveč tudi nad političnim hujskaštvom. Zadnje čase smo ga lahko videli na protivladnih protestih.

Znano je, da sta konec januarja slovenska in hrvaška policija skupaj razbili mednarodno kriminalno tolpo, ki je tako na območju Hrvaške in Slovenije kot tudi širše po svetu trgovala s prepovedanimi drogami. Policija je sicer zasegla nekaj kilogramov kokaina in heroina, 120 kilogramov amfetaminov, večinoma proizvedenih v Sloveniji, nelegalno orožje, nekaj tisoč kosov ekstazija pa tudi 150 tisoč evrov v gotovini, ki je bila prislužena s trgovanjem z drogo. Kriminalistična akcija je trajala kar dve leti. V akciji so pomagale tudi policijske enote drugih držav. Aretacije so se vršile tako v Sloveniji, kot tudi na Hrvaškem. Policija je proti aretiranim tudi skrivaj zbirala dokaze s prisluškovanjem in snemanjem, poroča Večer.

Foto: družbena omrežja

Delo naših kriminalistov je sicer usmerjalo tožilstvo v Ljubljani, zaradi obsežnosti pa je bil primer dodeljen več tožilcem. Celotno kriminalno združbo je vodil Aleš Župančič, ki mu pravijo tudi Bazenar, doma iz Most pri Komendi in se uradno preživlja s popravilom in prodajo avtomobilov, njegova desna roka pa je bil Novica Joskić iz Kamnika.

Posamezniki iz mamilarskega kartela so imeli veze celo v lukah Koper in Reka
Ostali vpleteni slovenski osumljenci pa so še: Branko ŠćulijaJure MočnikPeter UlčarJernej KotnikGoran Ropret, Rok LesjakŽiga SeverMatjaž HočevarAnis Ličina ter zakonca Simon in Polonca Nose. Posamezniki iz mamilarskega kartela so imeli veze celo v lukah Koper in Reka, kamor naj bi bila večkrat dostavljena droga, ki je bila skrita med vsakovrstnim tovorom znotraj kontejnerjev. Prepovedano drogo so nato kriminalci razvažali po Sloveniji, na Hrvaškem in drugod.

Fotografija je simbolična.(Foto: iStock)

Tudi v Veliki Britaniji poteka oster boj s preprodajalci drog. Od tamkaj prihajajo vesti, da so preprodajalci zaradi trenutnih omejitev prometa prisiljeni vse več tvegati. Prav zato so v zadnjem času že naleteli na nekaj gromozanskih pošiljk tovrstnih prepovedanih substanc. Če je nekdo “diler” v Belgiji ali na Nizozemskem in želi prepeljati 100 kilogramov kokaina, porcijo običajno razdeli na štiri dele. Če je kdo izmed štirih ljudi pridržan, pa ostalim trem uspe prečkati mejo.

Sedaj pa se dogaja, da dve osebi prenašata po 50 kilogramov, ali pa vse poskuša prenesti zgolj ena sama oseba, kar je v nasprotju z “dilerskimi pravili” v običajnih razmerah. Britanska obmejna straža pa je pridržala tudi rešilca iz severne Francije. Voznik je trdil, da prevaža medicinsko opremo, vendar pa tihotapil 285 kilogramov kokaina, v vrednosti 25 milijonov funtov. Le nekaj dni poprej pa so pri Evrotunelu Britanci pridržali tovornjak z 26o kilogrami kokaina.

Žan Novak