fbpx

Na Primorskem našli mrtvega 47-letnega nemškega jadralnega padalca

Foto: epa

Nemškega jadralnega padalca, ki je poletel v skupini 14 kolegov, je naenkrat obšla slabost, zaradi česar je predčasno pristal na grebenu Kobariškega Stola. Poklical je še prijatelje in jih obvestil, da je na poti v dolino, nato pa so bili z njim prekninjeni vsi stiki. Čez nekaj ur so ga na gozni poti našli mrtvega.

Z zbiranjem obvestil so policisti med drugim ugotovili, da je skupina 14 jadralnih padalcev iz Nemčije z vzletnega mesta na Kobariškem Stolu poletela okoli 12. ure, med njimi pa je bil tudi 47-letni padalec, ki ga je po vzletu obšla slabost.

Po približno dvajsetih minutah letenja je 47-letnik z jadralnim padalom predčasno pristal na čistini grebena Stola, ki se nahaja nad vasjo Borjana, nato pa peš sestopal proti omenjeni vasici. O svojem stanju je po radijski zvezi sporočil skupini drugih jadralnih padalcev, s katero je bil prej na vzletišču. Z njimi se je nazadnje pogovarjal okoli 14. ure, nato pa se je kontakt z njim prekinil oziroma se padalec na klice kolegov ni več oglašal, zato so slednji posumili, da je z njim nekaj narobe, so sporočili s PU Nova Gorica.

Zgrudil se je na gozni poti
Pri iskanje pogrešanega 47-letnega jadralnega padalca so bili nato aktivirani pripadniki Gorske reševalne službe Tolmin in bovški policisti, kasneje pa je bila vključena tudi posadka s helikopterjem Slovenske vojske.

Ko so pogrešanega tujca nekaj čez 19. uro našli ob gozdni poti nad vasjo Borjana, ni več kazal znakov življenja. Njegov nahrbtnik z jadralnim padalom je bil najden na gozdni poti, približno 100 metrov nad mestom, kjer se je 47-letni jadralni padalec zgrudil in mrtev obležal.

O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe, podano pa bo tudi poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

B. O.