fbpx

Na Primorskem v prvih štirih mesecih 325 odstotkov več nezakonitih migrantov kot prejšnje leto, povečala se je tudi migrantska kriminaliteta

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Na območju Policijske uprave Koper so v prvih štirih mesecih letos obravnavali 526 (lani v enakem obdobju 162) oseb, ki so nedovoljeno prestopile kopensko državno mejo z Republiko Hrvaško, kar je za 325 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2017. Med ilegalnimi migranti prevladujejo državljani Sirije, sledijo državljani Alžirije, državljani Kosova, državljani Afganistana, državljani Pakistana in državljani Tunizije. V prvih 8 dnevih maja pa so policisti obravnavali kar dodatnih 105 nedovoljenih prehodov državne meje. Večina ilegalnih migrantov pri nas zaprosi za mednarodno zaščito, nato padejo pod oskrbo države.

Največkrat osebe za ilegalne prehode državne meje izberejo območje Ilirske Bistrice. Mejo prehajajo predvsem v bližini mejnih prehodov Jelšane in Starod ter po železniški progi Šapjane – Ilirska Bistrica. Na območju PP Piran sta to območji v bližini mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja, na območju PP Koper pa Podgorje, Tuniši in Hrvoji.

Kriminalne družbe organizirajo prevoze migrantov
Policisti policijskih postaj in koprski kriminalisti so letos obravnavali tudi 22 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje (po 308. členu KZ-1). V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na celi poti, od Turčije preko Srbije oziroma BiH in preko Hrvaške. Za 8 prijetih osumljencev je preiskovalni sodnik sodišča v Kopru odredil pripor. Lani je bil pripor odrejen za 23 oseb, ki so bile kazensko ovadene zaradi storitve kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika.

Foto: STA

V prvem trimesečju letos so tujim varnostnim organom izročili 56 oseb (leta 2017 pa 74), kar je 24,3 odstotka manj. Hrvaškim varnostnim organom je bilo izročenih 52 oseb, Italiji 3 osebe in Avstriji 1 oseba. V tem obdobju pa je 145 oseb izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosile za mednarodno zaščito. Na mejnih prehodih je bilo pri vstopu v državo zavrnjenih 197 oseb (v istem obdobju 2017 pa 154 oseb).

Na območju Bele krajine pa so policisti v zadnjih štiriindvajsetih urah izsledili in prijeli 14 nezakonitih migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Tujci, državljani Pakistana in Alžirije so zaprosili za mednarodno zaščito in bodo po zaključenih policijskih postopkih odpeljani v azilni dom.

C. Š.