Na Primorskem v prvih štirih mesecih 325 odstotkov več nezakonitih migrantov kot prejšnje leto, povečala se je tudi migrantska kriminaliteta

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Na območju Policijske uprave Koper so v prvih štirih mesecih letos obravnavali 526 (lani v enakem obdobju 162) oseb, ki so nedovoljeno prestopile kopensko državno mejo z Republiko Hrvaško, kar je za 325 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2017. Med ilegalnimi migranti prevladujejo državljani Sirije, sledijo državljani Alžirije, državljani Kosova, državljani Afganistana, državljani Pakistana in državljani Tunizije. V prvih 8 dnevih maja pa so policisti obravnavali kar dodatnih 105 nedovoljenih prehodov državne meje. Večina ilegalnih migrantov pri nas zaprosi za mednarodno zaščito, nato padejo pod oskrbo države.

Največkrat osebe za ilegalne prehode državne meje izberejo območje Ilirske Bistrice. Mejo prehajajo predvsem v bližini mejnih prehodov Jelšane in Starod ter po železniški progi Šapjane – Ilirska Bistrica. Na območju PP Piran sta to območji v bližini mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja, na območju PP Koper pa Podgorje, Tuniši in Hrvoji.

Kriminalne družbe organizirajo prevoze migrantov
Policisti policijskih postaj in koprski kriminalisti so letos obravnavali tudi 22 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje (po 308. členu KZ-1). V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na celi poti, od Turčije preko Srbije oziroma BiH in preko Hrvaške. Za 8 prijetih osumljencev je preiskovalni sodnik sodišča v Kopru odredil pripor. Lani je bil pripor odrejen za 23 oseb, ki so bile kazensko ovadene zaradi storitve kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika.

Foto: STA

V prvem trimesečju letos so tujim varnostnim organom izročili 56 oseb (leta 2017 pa 74), kar je 24,3 odstotka manj. Hrvaškim varnostnim organom je bilo izročenih 52 oseb, Italiji 3 osebe in Avstriji 1 oseba. V tem obdobju pa je 145 oseb izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosile za mednarodno zaščito. Na mejnih prehodih je bilo pri vstopu v državo zavrnjenih 197 oseb (v istem obdobju 2017 pa 154 oseb).

Na območju Bele krajine pa so policisti v zadnjih štiriindvajsetih urah izsledili in prijeli 14 nezakonitih migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Tujci, državljani Pakistana in Alžirije so zaprosili za mednarodno zaščito in bodo po zaključenih policijskih postopkih odpeljani v azilni dom.

C. Š.

 • Waltter

  Zdaj mi pa naj eden pove kako je to mogoce da lahko oseba ki je ilegalno prestopila mejo (ne gre za osebo ki je prispela z letalom) sploh zaprosi za mednarodno zascito pa sploh ni hrvaski, italjanski, avstrijski ali madzarski drzavljan? Torej policija dela v nasprotju z zakonom v taksnih primerih je EU sodisce ze dejalo da se migrant vrne na hrvasko ozr. drzavo iz katere je prisla ta osbea. Gre za nedovoljene prehode meje po kazenskem zakoniku gre za prekrsek in kaznovo dejanje in taksna oseba ni opraviena do mednarodne zascite. Ce hocejo zaprostiti za mednarodno zascito lahko to zaprosijo na meji in cakajo na resitev na hrvaskem ne v sloveniji. V teh primerih prevzema Policija 100% odgovornost z njimi celotno ministrstvo za notranje zadeve. Tukaj sploh ni debate.

 • Bastian

  Velik, sodoben migrantski multiplex za cca miljon osebkov bi lahko zgradili blizu doma tepca Mesca v Železnikih. Parcele so, volja tudi. Sovaščani so navdušeni in ponosni na klenega marxista ki bo kmalu postal musliČ.

 • sprehajalec

  Slovenija je šibka točka Šengna. Od leta 2015 ni bilo ničesar narejenega, da temu ne bi bilo tako, Vlada pa je bila paralizirana z stališčem skvoterjev iz Roga in metelkove o tem vprašanju ter Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, kot konzulata teh skvoterjev. Politika porednih Mladincev ZSMS in hipijev iz 60tih let z 60 letnim zamikom.

  Najbolj je pa presunljivo cviljenje, ki ga vladajoči levičarji uprizorijo, ko Avstrija podaljša trajanje kontrole na mejah. “Takoi majhni, tako pridni pa tako dobri. Nihče nas ne mara, krivica”

 • Olga_10

  Najdejo te pri nezakoniti raboti, pa ti dajo azil! Vse v breme države (davkoplačevalcev)! Za vsakega nam policaji naložijo 2000 evrov mesečno, če ne rabijo zdravstvenih in kdo ve kakšnih uslug še!
  Rdeca Primorska, kar volite komuniste še naprej, pa boste živeli kot v Siriji…Turistov seveda ne bo k vam!

  • Striker

   Torej, znižat plače policiji, pa jim povedati, da je to zato, ker niso čuvali slovenskih meja !!!

   • Zgornji

    TOOOOOOOČNO TKOOOOOOO !!! ! !!! IN POTEM POČAKAJMO, ČE JIH BO TO VSAJ MALO SPAMETOVALO IN PREBUDILO NJIHOVE SKURJENE MOŽGANE !!! ! !!!

 • Striker

  Največkrat kršijo KZ-1 člen 308 policisti, ki take, ki nelegalno prestopijo mejno črto peljejo v notranjost države. Zato jim je treba povedati, da jih samo nagonijo nazaj čez mejo, če je treba tudi s silo, pa bo hitro procent padel. Tiste pa, ki jih ilegalno prevažajo po Sloveniji in k zahodnim mejam pa finančno oglobiti in takoj izgnati na Kosovo ali Albanijo, skupaj z vsemi družinami, ki imajo enak priimek. Jih bojo kar sami porihtali, ko bojo spet tam.

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!! AMPAK, ZDAJ VEM, DA NAŠI VRLI POLICISTI TEGA NEBODO DELALI, KER IMAJO PREVEČ OPRANE MOŽGANE IN PRENAPOLNJENE Z NOVO ZLOBO !!! ! !!!

  • tomven

   Vsem žganim kozjejebcem sporočam, da sem včeraj štirikrat šel čez mejo v Avstrijo in nazaj, brez da bi kogarkoli opazil na meji, ne avstrijske, še manj naše policije.

 • Zgornji

  JA, LOGIČNO – TUDI PRIMORCI SO SE ŽAL ŽE POKVARILI, DA SI NAKOPAVAJO MIGRANTSKO ZLOBO NA PLEČA !!! ! !!!

 • montyamp

  Slovenski policaji so samo za kaznovanje kmetov , branjevk in delavcev .
  Lopovi po bankah in teroristi ki so ušli iz zaporov v Afriki dobijo za nagrado super lajf na plečih preveč strpnih in od udbovske golazni uničenih Slovencev .

 • montyamp

  Kaj mi plačujemo policijo za vodiče lopovom ki bežijo pred redom iz Afrike ???
  To si naj kozojebači sami plačujejo , jaz za tihotapce ilegalcev denarja NE DAM .
  Halo Cerar , Erjavec , ……………., prekleta banda izdajalska .

 • zoro

  ma, kakšen azilni dom – žale, žale bi morale biti njihov azilni dom

 • zoro

  potrebno je kazensko ovaditi policijo, saj jih spušča v državo – verjetno pa kaj kasirajo tudi, drugače jih ne bi – tako vsaj izgleda

 • Adolf Hitler

  https://www.zedinjenaslovenija.si/volilni-program-2018/

  Tu IMASTE vašo odrešitev zato pamet v glavo pa volt čene boste čist v pizdo šli!

  • RATATA

   “….Tu IMASTE vašo odrešitev zato pamet v glavo pa volt čene boste čist v pizdo šli!….”
   Če dovoliš, predlagam takšno varianto:
   Tu IMATE vašo odrešitev,
   zato pamet v glavo, pa volit,
   če ne, boste ŠLI čist v pizdo!

   Kaj več bo pa Hanibal Lector povedal.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!