fbpx

Na Vrhniki zaradi vnetja nevarnih snovi gorelo kot še nikoli. Požar je k sreči pogašen, vendar zrak ostaja onesnažen

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/firefighters-training-gm514454367-47578886

Na Vrhniki so se v ponedeljek znašli v ognjenih zubljih – okoli 20. ure je namreč zagorelo v tovarni Kemis. Gre za družbo ki se ukvarja z zbiranjem, predelovanjem, odstranjevanjem in posredovanjem različnih vrst odpadkov – mednje prištevajo tudi več kot 1.500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov, kot so odpadna olja, lake, topila, barve in celo zdravila.

Kljub vsemu vzrok požara še ni znan, saj vstop v stavbo zaenkrat ni bil mogoč, je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh. Jasno je, da nastale škode za zdaj torej še ni mogoče oceniti.

Pri gašenju požara, ta naj bi bil že skoraj pogašen, je na pomoč priskočilo kar 256 gasilcev iz območja Ljubljane in Kranja; dva izmed njih naj bi zaradi posledic vdihavanja dima poiskala zdravniško pomoč. Zaradi možnosti občasnih izbruhov požar že nekaj časa varuje straža, je še dodal Razdrh.

Voda ostaja pitna, zrak nekoliko onesnažen
Prizorišče v območju 200 metrov tako ostaja omejeno, daljše zadrževanje na tem področju pa ni dovoljeno. Zaradi številnih vozil gasilcev in policije v okolici objekta je trenutno dostop do vrhniškega zbirnega centra in komunale onemogočen.

Vrtci in šole bodo kljub požaru delovali nemoteno, odsvetujejo le dolgotrajnejše dejavnosti na prostem, trenutno je bolje, da se prebivalci zadržujejo v zaprtih prostorih. Voda je sicer pitna, prekuhavanje priporočajo le za podtalnico in vodo iz vodnjakov.

S. E., STA