Načrti Eugenije Carl – “watchdog” splavali po vodi: Tožilstvo umaknilo obtožnico proti Marušiču in Cugmasu

(vir: twitter)

Tožilka Polona Veberič je naznanila umik obtožnega predloga zoper rektorja primorske univerze Dragana Marušiča in odvetnika Velimirja Cugmasa. Razlog naj bi bil nezmožnost govora “o utemeljenem sumu storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja oz. pomoči pri tem dejanju”. Sodnica Melita Černe je zaradi tega obtožbo zavrnila.

Tožilstvo je Cugmasa dolžilo napeljevanja h kaznivemu dejanju, Marušiču pa očitalo zlorabo položaja, ko je brez javnega razpisa s Cugmasom sklenil pogodbo o izvajanju pravne pomoči, s katero naj bi Cugmas zaslužil 94 tisoč evrov. Po poročanju STA so k odločitvi tožilstva pripomogla pričevanja, ki so potrdila, da Marušič ni vodil postopka sklenitve pogodbe o pravnem svetovanju oziroma aneksa k pogodbi. Poleg tega se je izkazalo, da Cugmas ni nudil pravne pomoči samo Marušiču, ampak tudi ostalim univerzitetnim službam.

Sodnica Černe je tako po 357. členu Zakona o kazenskem postopku obtožbo zavrnila. Marušič in tožilstvo sta se odrekla pravici do pritožbe, medtem ko se Cugmas še ni izrekel. Cugmas je zavrnil trditve tožilstva, da bi morala univerza izvesti postopek javnega naročila, saj kakor je rekel, “takšen postopek za tovrstne storitve nikoli ni veljal, saj sta pravno zastopanje in svetovanje izvzeta iz zakona o javnem naročanju.” Odvetnik je namignil, da razmišlja tudi o vlogi odškodninske tožbe. “Vsaka posledica, zlasti protipravna, ima za sabo tudi posledico. Ta posledica je v neki odškodninski odgovornosti,” je pravni postopek in morebitne posledice komentiral Cugmas.

Ivan Šokić