Nadaljevanje balkanske kriminalne sage: Razkrivamo delovanje Vujotića, šefa slovenske celice in desne roke vodje Kavaškega klana Zvicera

Milan Vujotić, vodja mafijske celice Kavačkovega klana v Sloveniji. (Foto: Posnetek zaslona:Policija Srbija, Ministrstvo za notranje zadeve Srbije)

Srbija danas razkriva nove informacije o balkanski kriminalni sagi Kavaškega klana. Do sedaj so se razkrila nekatera imena zloglasne črnogorske mafijske združbe s celico v Sloveniji. Razkrilo se je, da sta vodji slovenske celice Milan Vujotić Lavitese in Filip Vrzić. Ena osrednjih vez med centralo in slovenskim odredom je bila Dijana Hrlaković, nekdanja višja uslužbenka srbske policije in notranjega ministra. Sedaj so črnogorski mediji dobili vpogled do 420 strani obsežne dokumentacije slovenske policije, kjer je natančno opisano delovanje kriminalne združbe v Sloveniji. Razkrivajo, da je slovenski vodja Vujotić poleg Slovenije nadzoroval tudi kavaške celice v drugih državah Evrope. Srbski Kurir pa poroča, da vodja Kavaškega klana Radoje Zvicer ponuja pol milijona evrov za glavo ovaduha, ki je izdal organom v Srbiji in v Sloveniji ključne podatke o delovanju te balkanske kriminalne združbe.

Vujotić je bil osrednji dobavitelj kokaina, v Sloveniji pa je posel vodila Vujotićeva desna roka, Filip Vrzić. Ne pozabite, da so le v dveh letih preko Luke Koper dobavili 800 kilogramov kokaina. Slovenski organi pregona so odkrili, da je Vujotić preko Vrzića priskrbel ogromne količine kokaina iz Nizozemske. Vrzić je kokain hitro preprodal svojim kurirjem v Sloveniji, Srbiji in tudi v Španiji. V dokumentih piše, da je Vujotić drogo prevažal v kamionih, kjer se je v skrivališču za posteljo skrivalo 42 kilogramov kokaina.

Ključno napako so naredili, ko sta se pojavila istočasno dva kamiona, ki pa sta imela po teži 80 kilogramov preveč. Zajeta kamiona sta bila namenjena v Slovenijo k Drejcu Kovaču Hajru. Policisti so ugotovili, da gre za Vujotićevo pošiljko, ker je bila označena z logotipom srbskega grba. V nadaljevanju so slovenski preiskovalci še ugotovili, da so po izgubi pošiljke pričeli nabavljati pri Luki Arapović Dal.

Naslovnica Srbija danas Radoja Zvicer Kavaški klan.(Foto: Posnetek zaslona Srbija danas)

Obsežna kriminalistična prijava zapisana 420 straneh razkriva delovanje Kavaškega klana v Sloveniji 
Nadalje razkrivajo, da je bil poleg Vujotića in Vrzića še Klemen Kadivec. Ta je poleg prevoza kokaina nadziral in organiziral prevoze nelegalnih milijonov evrov v gotovini predvsem Vujotiću. V letu 2019 je del slovenske celice Kavaškega klana nelegalni denar v gotovini prevozil štirikrat. Prevzeli so ga od Vujotićevih dveh kriminalnih združb v Španiji v Srbiji. Na podlagi sledenja denarju so slovenski preiskovalci ugotovili, da ima Vujotić več kriminalnih celic vzpostavljenih po Evropi.

Vujotić je postal del Kavaškega klana leta 2018 in dovolil Vrziću, da nadzoruje celico v Sloveniji. Na več kot 420 straneh kriminalistične prijave jasno piše, da je eden izmed osumljencev povedal dobršen del informacij, a je pod tajnim nadzorom. Ta je razkril ves postopek delovanja Kavaškega klana v Sloveniji in v Evropi. Na podlagi pričevanja anonimnega kriminalnega skesanca iz vrst Kavaškega klana so njegovo pričanje potrdile tudi mednarodne tajne službe.

Naslovnica Novosti desne roke Kavački klana in vodje slovenske mafijske celice Milan Vujotić (Foto: Posnetek zaslona. Novosti)

Vujotič leta 2014 izgubil v Valencii 200 kilogramov kokaina
Milan Vujotić Lavitese je visokorangirani član Kavaškega klana. Velja za enega izmed bližnjih sodelavcev vodje klana, Radoja Zvicera. Naši organi so še ugotovili, da je do leta 2014 bila v Kotorju ena kriminalna skupina. Istega leta je v Valencii v Španiji izginilo 200 kilogramov kokaina, kar je pripeljalo do spora med vodečimi v kriminalni združbi. Po tem sporu so razpadli na dva dela in pričela se je vojna.

V teh šestih letih so se člani mednarodne kriminalne združbe iz Črne gore financirali s preprodajo mamil, eksploziva in bomb. Izvajali pa so tudi plačane umore, še piše v dokumentaciji. V našem mediju smo razkrili dobršen del imen, ki so sestavljali ogrodje Zicerovega klana v Sloveniji.

Vsa afera je eksplodirala marca, ko so srbske oblasti odkrile kriminalno podzemlje Veljka Belivuka, navijača nogometnega kluba Partizan iz Beograda. Po naročilu Zvicerja so ubijali nasprotnike, predvsem člane navijaške skupine NK Crvena zvezda, Delije. Grozljive slike so pokazale, da so ljudi zmleli in celo iz človeškega mesa jedli čevapčiče. V to sta bila vpletena nekdanji predsednik Srbske nogometne zveze Slaviša Kokeza, tesen nogometni prijatelj Aleksandra Čeferina. Poleg Kokeze je kriminalno podzemlje Belivukovega imperija nadzorovala Dijana Hrlaković. Le ta je preko sorodnika Željka Hrlakovića nadzorovala tudi delovanje mednarodne kriminalne združbe v Sloveniji.

Srbski mediji so tudi razkrili, da je Kokeza v kriminalnih poslih z Belivukom, srbske davkoplačevalce na carini okradel za 640 milijonov evrov. Kokeza naj bi se sedaj skrival v Južni Ameriki, enako kot vodja Kavaškega klana Radoje Zvicer. Srbski Objektiv je poročal, da so bili v pranje denarja vpleteni trije tajkuni, ki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo. Tako so umazani denar preko svojih odvetnikov spremenili v legalen posel za nakup zemljišč v Vojvodini in v okolici Beograda v velikosti več 100 hektarov. Le kdo so tile tajkuni in njihovi odvetniki, pa ugibajte sami.

Luka Perš