Nadaljevanje sojenja Jankoviću: Donacijo v pogodbi pravno zapakirali kot “odškodnino”, nekdanji svetovalec T-2 se je bal izgube posla!

Foto: STA

Sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, obtoženemu zlorabe položaja v zadevi Gratel, se je danes nadaljevalo z zaslišanjem prič. Lastnik in prokurist Gratela Jurij Krč, ki je dal Ljubljanskemu gradu za tožilstvo sporno donacijo, je na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal, da je bila to le normalna in pričakovana izpolnitev pogodbe. Pričal je tudi nekdanji svetovalec T2 Miran Kramberger, ki je pojasnil, da se je telekomunikacijska družba ravno takrat pogajala za najem kredita pri konzorciju bank, nenadaljevanje gradnje pa bi po njegovi oceni vplivalo na pridobitev posojila. Obe pričanji dajeta vedeti, da so bile donacije pravno opredeljene kot “odškodnine”, doniranje pa je bilo pogoj za nadaljevanje poslov z Jankovićevo MOL.

Tožilka Blanka Žgajnar ljubljanskemu županu Jankoviću očita, da je po nastopu županske funkcije konec leta 2006 od podjetja Gratel v zameno za dovoljenje za nadaljevanje del polaganja optične infrastrukture v Ljubljani zahteval 500 tisoč evrov donacije v korist občine oziroma Ljubljanskega gradu.

Krč pa je danes pojasnil, da so imeli še v času prejšnje županje v Ljubljani služnostno pogodbo za izgradnjo optičnega omrežja, vendar pa jo je Janković pozneje prekinil, zato so z občino podpisali nov protokol o tem, kako lahko izvajajo dela in jih umeščajo v prostor.

Donacijo pravno zapakirali kot “odškodnino”
Dogovorjeno je bilo, kako pristopimo na ulico, koga moramo obvestiti, kdo mora biti prisoten. Zapisano je tudi glede odškodnine, ker smo v prostor posegali širše, kot je bilo v služnostni pogodbi,” je pojasnil. Po prej veljavnem dovoljenju so imeli po njegovih besedah manj nadzora nad izvajanjem del. Glede pol milijona evrov donacije je pojasnil, da so imeli v služnostni pogodbi zapisano, da bodo, če posežejo v prostor širše od dogovorjenega, plačali odškodnino. “Z županom smo se zmenili, da bomo odškodnino poravnali, in to smo tudi naredili,” je dejal Krč.

Kramberger izdal, da so raje plačali “donacijo”, kot izgubili posel
Janković sicer po njegovih besedah nadaljevanja del ni pogojeval z donacijo. Kot lastnik Gratela se zaradi donacije tudi ne čuti oškodovanega, saj je deloval v skladu s pogodbo. “Plačali bi tako ali drugače,” je dodal. Ob tem je Janković dejal, da so bili dogovorjeni, da podjetje plača ali odškodnino ali pa da donacijo, in da je na koncu vseeno, za katero možnost so se odločili, ker je bil denar na koncu predan istemu namenu.

Foto: STA

Pričal je tudi nekdanji svetovalec T2 Miran Kramberger, ki je pojasnil, da se je telekomunikacijska družba ravno takrat pogajala za najem kredita pri konzorciju bank, nenadaljevanje gradnje pa bi po njegovi oceni vplivalo na pridobitev posojila, še poroča STA.

C. Š.

 • Miro

  sud SDS je že obsodil Jankoviča…

  • SIMON ROZIC

   Miro, pomiri se!

  • milanček

   kdaj sem ga že jaz, je pokvarjen, zahrbten, je lopov, je posiljevalec, skratka gnoj od človekaq!

  • macon

   Kako pa kaj bulmastifi, Miro? Hov hov?

 • Andrej

  Zoki me spominja na AlCaponeja. Nobeden za seboj ni puščal nobenih sledi, biznise sta delala v imenu kakor nekega skupnega dobrega, izpuhtelo je pa ogromno. Je pa pomembna razlika. Al Caponeja so dobili na utaji davkov. Glede tega je pa Zoki popolnoma zaščiten.

  • SIMON ROZIC

   …dobijo ali ne, “baš ga boli” !

  • rabbit

   Gospod Janković je zelo prebrisan zmeraj poskrbi, da na pogodbah ni on podpisnik ampak direktor podjetja, ki naj bi bil pristojen za dotični posel.

 • karpelec

  Tako ali tako bi bil že čas, da bi se nabrano maslo okoli Jankovića začelo topiti na tak ali drugačen način, ker postaja že breme za normalno družbo.

 • Winston Wolf

  A Žgajnajreva že ve,kaj bo tokrat “pozabila” za “napako v postopku”???

  • SIMON ROZIC

   …ji bo Kučan javil pravi čas!

 • SIMON ROZIC

  Tale tovariš, Srbsko-Slovenski režeči exsot, je zaščiten kot
  medvedek PU in nedotakljiv kot Marija devica!…Sramota Slovencev,
  da si dovolimo prav vse, kar počne, torej smo krivi sami!

  Ljubljanska himna

  Mi smo ciganu dovolili,
  da zajaha konje naše,
  po deželi naši lepi,
  svoje pase še pajdaše!

  Mi smo, dragi moji krivi,
  da nas cigo izsiljuje,
  da za podle si sinove
  velik kos dežele snuje!

  Mi smo krivi, moji dragi,
  da nas cigo nateguje,
  ko gradi vse te palače,
  da si kapital nakuje!…

  …za provizije bogate,
  cigo krade kakor sraka,
  tebi, meni, “mili brate”,
  nikoli kazni ne dočaka !…

  Ej, preljubi vsi Slovenci,
  vrne naj nam konje naše,
  izženimo to barabo,
  naj se v Saraoncih pase!!!!

 • dež

  Osnova za gradnjo optičnega omrežja, kar se postopkov v zvezi s soglasji in odškodninami tiče, je Zakon o graditvi objektov (ZGO). V okviru zakona je MOL eden od soglasodajalcev, enako velja za VOKA, ki je v večinski občinski lasti.
  S tem v zvezi sta MOL in VOKA najprej izdala projektne pogoje in na osnovi predložene tehnične dokumentacije (PZI projekta), usklajene s temi pogoji, tudi soglasje h gradnji. Taksa za izdajo soglasij je (bila) določena v ZGO, njena višina pa minorna oz. zanemarljiva.
  Je pa MOL upravičena do odškodnine za služnost, za gradbeni poseg na zemljiščih v njegovi lasti. Kolikšna je ta služnost lahko pokaže le pogodba o ustanovitvi služnosti (enako kot za vse druge lastnike zemljišč), ki pa jo do sedaj še nismo videli, zato se jo tudi ne da komentirati.
  Kakršnokoli drugo plačilo investitorja MOL, v zvezi z gradnjo, je nezakonito, ne glede na to, kaj je napisal Pirnat, ena največjih denarnih pijavk v novejši zgodovini te države.
  Torej, s služnostno pogodbo med MOL in T-2 na plan, potem bomo pa komentirali. Jankovićevo in tisto od Simšičeve, ki jo je sicer podpisal Igor Omerza.

  • dež

   Nimam navade pisati linkov na Mladino, a če koga podrobno zanima zgodovina tega posla, na tej povezavi https://www.mladina.si/95307/operacija-gratel/, je zelo korektno opisana. Pa cerkev v besedilu odmislite, ker brez nje Mladina ne more.

 • radames

  Tale primitivni balkanc bo še za zaslišanje na sodišču zahteval dona…, pardon, odškodnino.

  Če njega ne bi bilo, bi nekateri imeli o Sloveniji idealizirano podobo. Ker pa kot žepan Ljubljane obstaja, nam je lahko jasno, da predstavlja mafijski vzorec naše države. On je prototip slovensko-balkanske primitivne mafije. Hvala Bogu, da ga imamo. Vsaj vemo, kakšna greznica je država.!

 • Janez

  Za Božjo voljo,že kar prva karikatura za komentar je ta “poštenjakJankovič.Na drugi sliki pa Kučan.Bom se premagal in končal komentar.

 • Janez

  Močno me zanima koliko je resnice v tem,da je velika količina južnjakov(kar okoli 15000) jih je menda dobilo naslov stalnega bivališča in nekaj “donacij,da so Jankoviču krili hrbet na volitvah.Novinarji,sprašujem vas koliko je v tem resnice.

  • Jožef

   Rečeno je bilo da so v Ljubljani izdali pred volitvami preko 70.000. začasnih dovolenj. Uradnega podatka še nisem zasledil.

  • SIMON ROZIC

   Napačno število! 35000 ! Med njimi tudi žena mojega prijatelja, ki
   pa nima državljanstva, prav tako njena svakinja in njen brat !
   Čez nekaj let pa bojo volivci že Ahmadi in Fatime….s prebivališčem
   (najetim) v Sloveniji!

 • milanček

  ZAVEDNI SLOVENCI, ko bo ta sodna burleska padla in ko bo čefur janković potem zahteval še odškodnino, se malo zamislite! Ugotovili boste, da je naša država v rokah kućanove komunajzarske svinjarije podprte z jugo mafijo! Sprašujem, kdaj bomo odreagirali in “odstranili” te uničevalce slovenskega naroda!

  • Tomaž

   Ekonomski in verski migranti!

 • Viktorh

  Zadeva je kristalno jasna, Janković bo oproščen.

  • SIMON ROZIC

   Žal res! Zakaj mu kradejo dragocen čas?, medtem bi lahko že
   kakšen miljonček “ukrao”, de ? to bojo še krepko plačali nezvesti
   državljani Republike SL oz. R Ljubljane!

 • Montana

  Slika slovenskega sodstva! Niso vredni zaupanja!

 • dk

  Dokler bo Jankovič priden in poslušen kmet na šahovnici udbo mafije je iluzorno pričakovati, da se mu bo kaj zgodilo. Če pa bi slučajno skrenil s poti bi ga v trenutku globoka država prežvečila in izpljunila.

 • Mirko Sedlar

  Požrite se svečkarji in desnuhi.
  Zoki je več naredil za Ljubljano kot ves kler skupaj

  • SIMON ROZIC

   Mirko, Mirkec, tudi veliki Plečnik je bil veliki vernik in
   pobožen človek, tako kot si ti veliki vernik komunizma!

  • xtc

   jep!
   Pufov in škode.
   Bravo Moroon.

  • Tomaž

   Misliš pokradel za ceste ki jih 3 krat gradi na pesku namesto na gramozu in muminovic radi a on kasira. Kolk vas je ki nič ne razumete, v sole nazaj v sedmi razred.

 • Claudio Moro

  JANSA JE NAS EDINI HEROJ!!!!! SLOVENCI LJUBIMO SAMO JANSO!

 • xtc

  Takole čez palec,v ZDA bi večina Opankovićev z Žeparjem in sinovi in babami vred zaradi IRS gulili LIFE TIME,With out Parole.

 • Tomaž

  Škoda denarja in časa,slovensko sodišče bi se morali izreči za krajevno nepristojno in zadevo predati v niš.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!