Nadaljevanje sojenja Milku Noviču: Umorjeni Jamnik pred smrtjo prejemal številne anonimke, epilog znan že konec aprila

Milko Novič (Foto: STA)

Zvjezdan Radonjič, predsednik sodnega senata v novem sojenju za umor Janka Jamnika, upa, da bo lahko konec aprila letos izrekel sodbo v tej zadevi. Ker pričakuje pritožbe, želi zagotoviti čas še za odločanje višjega oziroma vrhovnega sodišča. Zadeva zastara dve leti po razveljavitvi prve sodbe na vrhovnem sodišču, torej septembra 2020.

Sodni senat je danes sicer znova zaslišal zaposlena na Kemijskem inštitutu, Mirana Gaberščka ter Mašo Korenčan, Mateja Oražma, nekdanjega sopripornika obdolženega Milka Noviča, ter strokovno pričo obrambe, kemika z Instituta Jožef Stefan Mirana Čeha.

Anonimke so Jamnika močno obremenjevale
Gaberšček ter Korenčanova sta obnovila svoji pričanji iz preiskave in prvega sojenja o tem, kakšne so bile razmere na Kemijskem inštitutu v času pred umorom nekdanjega direktorja inštituta Janka Jamnika, o sporih z nekdanjimi zaposlenimi, med drugim z umora obdolženim Milkom Novičem ter Michelom Stephanom, ki mu sodijo zaradi napeljevanja k umoru še enega vodilnega na inštitutu. Govorila sta tudi o poslovanju in financiranju projektov na inštitutu.

Dr. Michel Stephan (Foto: Nova24TV)

Jamnik po pričanju Gaberščka zadnja leta vodenja inštituta ni bil več tako zavzet za znanost, temveč ga je bolj zanimal denar. To je Gaberšček pripisoval dejstvu, da se je Jamnik poročil z žensko, ki je delala v banki in katere vrednota je denar. Ocenil je tudi, da se Jamnik v mesecih pred smrtjo ni bal za življenje, je pa bil pod stresom, med drugim zaradi anonimk o domnevnih nepravilnosti pri financiranju na inštitutu ter izplačilu honorarjev Jamniku in članu upravnega odbora Kemijskega inštituta pa tudi zaradi obravnav v tožbah nekdanjih zaposlenih na sodiščih. Korenčanova je med drugim ocenila, da sta anonimki Jamnika obremenjevali predvsem zaradi ugleda inštituta in njega samega.

Forenzični laboratorij napačno pregledal smodniške delce
Čeh, ki ga je v prvem sojenju najela obramba Milka Noviča, je danes ponovil svoje mnenje glede delcev streljanja, najdenih na jakni, rokah ter glavi Noviča. Izvedencu Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), kjer so opravili analize, je Čeh očital napačno navajanje, kako dolgo delci streljanja ostanejo na tkaninah. Medtem ko v NFL pravijo, da delci s površin odpadejo v roku do šest ur, Čeh zatrjuje, da se delci na tkanino prilepijo in bi jih na plašču našli še več let po streljanju. S tem je pritrdil tezi obrambe, da je Novič svojo jakno “okužil”, ko je zadnjikrat – leto pred umorom Jamnika – streljal na strelišču. Ko je dan po umoru odšel na policijo, da bi mu odvzeli vzorce, pa je s tem, ko je jakno oblekel, delce z nje prenesel na roke, z rok pa tudi na glavo.

Kritiziral je tudi ugotovitve NFL glede kemijske sestave delcev, najdenih na Noviču. Kot je dejal, lahko z gotovostjo trdi, da so bili nekateri delci napačno označeni. Ob vprašanjih tožilke Blanke Žgajnar je sicer pojasnil, da je pravzaprav pogledal le analize za okoli 15 delcev od skupno več kot 200, ki so bili najdeni na Novičevi jakni, saj da vpogleda v celotno dokumentacijo ni imel.

Matej Oražem pa je pričal o tem, da naj bi ga Novič v času, ko sta bila skupaj v priporu, prosil, naj sodišču pove, da je nekoč prodal pištolo znamke Walther Robertu Bartolu, ter mu v zameno za to obljubljal znižanje kazni, ki jo Oražem prestaja zaradi uboja. Bartol je na večer umora, domnevno za šalo, na Novičev mobilni telefon poslal sporočilo s šaljivo vsebino, na katerega je Novič tudi odgovoril, in sicer devet minut po streljanju na Jamnika.

Sodni senat je danes med drugim sklenil, da bodo opravili vpogled v celoten spis v sojenju Michelu Stephanu, NFL bodo tudi prosili, da analizira pištolo iz primera Stephan in ugotovi, ali je bila morda uporabljena za streljanje na Jamnika. Prav tako bodo pregledali tulec, ki ga je pred časom sodišču predložil Novič, da bi preverili, ali je bil morda izstreljen iz pištole, ki je streljala na Jamnika.

Zavrnili pa so predlog za izločitev sodnega izvedenca za področje telekomunikacij Mitje Štularja, ki naj bi v tej zadevi pripravil mnenje glede baznih postaj. Njegovo izločitev je zahteval odvetnik Miha Kunič, ki zastopa ženo umorjenega Jamnika. Izločitev Štularja je zahteval, ker je ta član stranke SDS, Novič pa je v preteklosti kandidiral na listi te stranke. Sodnik Radonjič je svojo odločitev za zavrnitev izločitve utemeljil z navedbo, da politična pripadnost ni razlog za izločitev. Štular bo tako predvidoma pričal 5. marca, 16. aprila pa naj bi predvidoma pričali še nemški izvedenci, je danes še napovedal predsednik sodnega senata, še poroča STA.

H. M.

 • janezxy

  Problem je članstvo SDS,zato je KRIV.

 • Janez Kepic-Kern

  NO?
  ŠE ENA ZGODBA,
  KI POVE, KAKO – SE ZDI – “NIZKO”
  JE PRAVOSODJE
  V VSEH – SE ZDI
  – NE ČISTO ENOSTAVNIH PRIMERIH. Žalostno. Mar ne? L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  HM?
  KDO JE “MORILEC” ? Kako pa ti to veš?
  Če imaš kake dokaze – jih predaj sodišču, a ne? L.r. Janez K.Kern KOMENDA

  • Hunyađi

   Tebi se še zdj podkev od kobile na čelu pozna.

 • MižekFiga

  Sodne zmote so resničnost, vendar ne v Sloveniji, ker so namernost !!!

 • Nšo-či

  Kdo bo Noviču vrnil čas, ki mu je bil odvzet?

  • Hunyađi

   Kdo bo Jamniku vrnil živlenje?

   • Nšo-či

    Oba sta žrtvi. Najin pogovor pa ni smiseln.

    • Hunyađi

     Moje vprašanje je edino smiselno, čeprav časa ni moč nazaj zavrtet. Tvoj odgovor je pač samo diplomatski.

  • goldhorn

   Ne samo čas. Tudi ugled, pa psihično počutje med prestajanjem zapora.

 • janko

  Tam možakar že ni kriv!
  Zanimivo, ničesar konkretnega ne izjavi, npr da bi jih nazmerjal, naj ga pustijo pri miru, ker nima ničesar s tem…. Naša mafija je hujša od sicilijske in še vedno nemoteno ubija. Preklemanska banda komunajzlasta, še vedno je živ naš rdeči zmaj.

 • Olga101

  Morajo biti “izvedenci” iz vrst SD, da so verodostojni?

  • Hunyađi

   Fer bi bilo nepristranskega oz nepolitično ozigosanga.

 • rrrrr

  Po mesecu dni zastoja sojenja ,,nadomestnemu morilcu” dr. Noviču se spet oglašam iz sodne dvorane.

  Znano je, da je poskušalo ozadje globoke države zamenjati sodnika Radonjića, ker je presodilo, da se možakar ne uklanja njenim pritiskom in hoče priti resnici, okoliščinam in razlogom za ta gnusni umor do dna. Da pretehta predložene dokaze o krivdi obdolženega. In da v resnici sodi po zahtevah iz sodbe Vrhovnega sodišča, ki je sramotno prvostopenjsko sodbo dobesedno raztrgalo…

  Sodnik se vrača, manever ni uspel ( pri tako razvpiti zadevi bi bila zamenjava sodnika celo za bebavo širšo janost preveč prozorna ), sojenje se nadaljuje. Čeprav so občutki dobri pa je morebitni pravični izid, torej oprostilno sodbo, za sedaj vseeno težko napovedati. Obupni manever z izločitvijo neposlušnega sodnika ni zadnji in do aprila lahko pričakujemo še kakšen udbovski desant. Navsezadnje, tudi Radonjić lahko postane nenadoma zelo kooperativen. Saj veste, ali položaj in etruščanski papirni izumv kuvertici, ali pa mesto arhivarja na Tavčarjevi 9……
  Danes je bilo javnosit PRVIČ ! predstavljeno kar nekaj pomembnih pričevanj posameznih prič: da so se na Inštitutu za kemijo dogajale velike finančne nečednosti, da je v njih tičal tudi umorjeni in bil zaradi njih, torej zaradi denarja ( joj, kako nenavadno, ne?) ogrožen od vsaj petih oseb veliko bolj kot od leta 2009 odpuščenega dr. Noviča….Vsa ta pričanja je prejšnja poslušna sodnica Koleta namerno PREZRLA.
  A bistveno pri tem je, da se šlampasto zasnovani sodni konstrukt neustavljivo podira in da javnost prihaja do resnice po principu lupljenja čebule: počasi, plast za plastjo, v jedru pa preostajajo neolepšane in jasno razpoznavne nečednosti na Inštitutu ( finance po domače, mešanje drog, grožnje z umori, rožljanje z eksplozivi, družinsko in politično zaposlovanje, arabski znanstveniki in izraelska obveščevalna služba itd……saj mi ne morete verjeti, ne ?), vpletenost poslušnih policije (Majhenič), sodnice (Koleta) ter tožilke (Žgajnar), puklastih ,,forenzikov”( Sablič).

  In šlampasto zasnovan konstrukt bi celo uspel, tako kot so uspeli v primeru Kramberger, Uhernik, Jalševac , (skoraj tudi pri Patrij)i in tisoč drugih, daleč od oči javnosti. Krivosodni spaček bi potreboval le še običajno orkestrirano loščenje lastne utvare nepristranskosti z meketanjem zdresiranih piškotkarskih presstitutov ( STA, Delo, Večer, RTV, PopTV, Dnevnik, Promorske, Kure itd), nedolžni bi sedel 25 let in karavana bi šla dalje, če….
  ….če svojih izsledkov ( grobih napak snovalcev konstrukta) ne bi že v začetni fazit objavljala nepopustljiva, analitična in intuitivna novinarka Demokracije in če obravnav ne bi spremljala kritična javnost in informacije o videnem širila po družabnih omrežjih.

  In na koncu bi se vsak normalen, vsaj malce analitičen in povprečno inteligenten človek vprašal: Zakaj se mora aktivirati kompleten, ampak res kompleten arzenal globoke države, da zaščiti NAROČNIKE umora. Predvsem pa ,ZAKAJ !
  Tega ne vemo, a le ta trenutek še ne….

  • Nšo-či

   Odgovor je preprost. Zato, da se ne bi zavedli, kje živimo.

   • Hunyađi

    Resnica je preprosta.
    Dam predpostavko, da se ti razodene, kako si boš vest izprašala? Indijanska načela.

  • Hunyađi

   Kaj pa SDS izvedenec za gsm bazne postaje?
   Verjetno so tudi udbokriminalisti pripornika-cimra “našuntal”, da obremeni Noviča?
   Rodoje je sodil z oprostilno Matoza in JJ na “krivosodju” pardon pravosodju.

  • Hunyađi

   Kolk vam pa dnevnico plačajo za vztrajanje?

   • Janez Kepic-Kern

    A si TI?
    tudi zavajal, da smo bili “vztrajniki” Odbora 2014 – PLAČANI ?

    GRDA NERESNICA !

    NOBEN OD NAS OBIČAJNIH PROTESTNIKOV

    – NI DOBIL NITI CENTA,
    NITI GA NIHČE OD NAS – DENARJA – za prihode na shode pred Vrh. sodišče
    – NITI NE BI HOTEL VZETI. Kapiš?
    Zapomni si to že enkrat. Ne sodi drugih po sebi. L.r. Janez K. Kern KOMENDA

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++Hvala za izčrpna pojasnila !
   – torej s nekaj premika v pozitivno smer.
   Sem se že res začel bati, da smo v raju za kriminalce,
   npr. ukradeš sendvič. – in če ne prijaviš sam sebe
   – se ti sploh nič ne zgodi. Oz. se ti kaj “uradnega zgodi” le,
   če si iz SDS ali kak t.i. “pomladnik”. “Vztrajnih”, cenjeni g. Vili K.
   je prvi opozoril na čudni primer dr. Novića. L.r. Janez K.Kern KOMENDA

 • Anton

  še sedaj mi ni jasno kako je lahko človek, ki je težak čez 100 kg prekolesaril razdaljo v času, ki bi jo zmogel profesionalni kolesar?

  Očitno je le nekaj na tem, kot pravi spoštovani Gospod prof. Boštjan M. Zupančič, da manjka vsaj en predmet iz naravoslovja v predmetniku pravne fakultete na pravnem/kot sprejemni izpit. Morda bo potlej manj obtožnic z vsebino polno kontradiktornostnih elementov.

  sarkazem press

  • Iva

   Tu ni šlo le za kup nelogičnih zadev, ampak za mafijsko sojenje!

 • Iva

  Bartol ali nekdo od vpletenih je po navodilih mafije pošiljal SMS (s telefona Bartola). K sreči ni mogel vedeti, kdaj bo Novič odgovoril.
  Da Novič ne more biti morilec, dokazujejo časi v povezavi s kraji sprejetih – poslanih SMS sporočil

  1. poslan SMS s telefona R. Bartola – 1 uro pred umorom (Novičev telefon sprejme sporočilo DOMA – zazna Telekom. postaja).
  Novičev ODGOVOR – 11 minut po umoru (od DOMA – zazna Telekom. bazna postaja)

  2. SMS sporočilo s telefona R. Bartola – 29 minut po umoru, sprejem zazna privat(!) bazna postaja d.o.o. Varnost na Koprski 94(!) v bližini Via Bone.
  Kdor pozna trenutek, ko je SMS poslan (s telefona Bartola), lahko z ojačanjem signala preusmeri telefon na izbrano lokacijo bazne postaje, ki telefon registrira, to je bila VARNOST na Koprski. Kateri mafijski varnostniki tam vedrijo?
  Novičev ODGOVOR (»Daj mi mir«), le 4 minute kasneje oz. 33 minut po umoru zazna Telekom. postaja -DOMA.

  Vprašanje za zdravo pamet
  Kaj naj bi delal Novič pol ure po dogodku, ob 20: 07, v bližini Koprske 94 in kako naj bi mu uspelo v 4 minutah priti domov (odgovor na 2. SMS ob 20.11) na Žaucerjevo, če je policaj, ob rekonstrukciji, potreboval za pot od Novičevega doma do VB (krajša pot), po hribu navzdol, kar 6 minut ?!

 • alborebeka

  Enostavno je lahko ugotoviti ali pa zmajnšati krok usumljenev ,preprosto Jamnik je na to srečanje zamujal 1/2 ure,in nekdo je komuniiral z Jmnikom ,da je imel informacijo ,da bo zamujal Ugotoviti je potrebno telefonske klice pred prihodom Jamnika ,zadnje komunikacije lahko potrdijo sum odgovornosti umora saj je nekdo bil seznanjen z njegovo zamudo in ta usumljenec je lahko storilec ali pa naročnik umora ..! Za to ne rabiš biti veleum da lahko skleneš krog usumljenev …!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!