fbpx

Naj vidi cel svet, kako zverinsko so partizanski nasilneži iznakazili štiri zavedne Slovence

Na današnji dan leta 1942 so partizanski nasilneži pri gradu Hmeljnik na Dolenjskem brutalno in nečloveško umorili štiri zavedne Slovence, med njimi župnika Janka Komljanca, hlapca Alojzija Pašiča ter brata Toneta in Lojzeta Murglja. Zdravnik, ki je sodeloval pri izkopu nesrečnih žrtev, je ugotovil neverjetno iznakaženost pokojnih. Pri župniku Komljancu so ugotovili povsem razbito lobanjo, zdrobljeno desno spodnjo čeljust in ličnico, odrezano zgornjo ustnico in hematom na področju hrbta. Rane so bile prizadejane s topim predmetom. 

Skorajda ne mine dan, da pregled medvojnega časopisja ne bi prinesel poročanje o takratnih zločinih, ki so jih namenoma prizadejali slovenski partizani proti narodno zavednim Slovencem in katolikom. Tako je Slovenec leta 1943 poročal o prvi obletnici brutalnega umora župnika Janka Komljanca, hlapca Alojzija Pašiča in bratov Toneta in Lojzeta Murglja. Zapisnik, ki so ga naredili ob izkopu žrtev, 3. aprila 1943, je zelo šokiral takratno javnost o “osvoboditeljih”, partizanih. Preden so jih umorili, so jih namreč še zverinsko mučili in iznakazili.

Pri izkopu žrtev je sodelovala komisija s številnimi pričami, da bi ugotovili fizične poškodbe umorjenih, pa so zaprosili sanitetni referat, ki je trupla strokovno pregledal in ugotovil številna šokantna dejstva na truplih pokojnih.

Kraj zločina pri gradu Hmeljnik na Dolenjskem.

Pred smrtjo so bili zverinsko mučeni
Vse žrtve so se nahajale v skupinskem grobu severno od gradu Hmeljnik pri Novem mestu. Na vrhu je ležal Anton Murgelj, pri katerem so ugotovili močno okrvavljena oblačila, levo stran glave je imel popolnoma razbito, po izjavi zdravnika pa so bili vsi udarci prizadejani s topim udarcem, verjetno s kopitom puške. Nesrečniku so odrezali tudi zgornjo ustnico in nos, pokojnik pa je umrl zaradi težkih poškodb glave. Pod njim je v grobu ležal brat Alojz, ki je imel prav tako močno iznakažen obraz z odrezanim nosom in ustnico, zlomili so mu tudi ramo.

Navzoče so šokirale tudi poškodbe mladega hlapca Alojza, ki so ga našli z zlomljenim zapestjem, dvakrat zlomljeno levo nogo, odrezanim nosom in zgornjo ustnico ter razbito levo čeljustjo, ličnico in senčno kostjo. Kot zadnjega so pregledali župnika Komljanca, ležečega na dnu jame, pri njem pa so ugotovili zdrobljeno lobanjo na zadnji strani, zdrobljeno desno spodnjo čeljust in ličnico, odrezano zgornjo ustnico ter številne podplutbe na hrbtu.

T. F.