fbpx

Naročil umor očeta in babice

Fotografija je simbolična (foto:epa)

19-letnik Luka Savić je zagrozil mladoletniku in mu naročil, naj ubije njegovega očeta in babico. Ta je žrtvi pobil z avtomatsko puško. Savić, ki kazen prestaja v Republiki srbski, želi v slovenski zapor.

Čez nekaj mesecev bodo v največji slovenski zapor na Dobu najbrž pripeljali 21-letnega Luko Savića iz BiH. Septembra 2014 so ga v Banjaluki pravnomočno obsodili na skoraj 20-letno zaporno kazen zaradi težkega uboja svojega očeta in babice ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

Umor je naročil …
Dobrega pol leta pred obsodbo je Savić, star šele 19 let, mladoletniku D. M. z grožnjami naročil umor svojega očeta Slobodana in babice Mare.

Mladoletnik je svoji žrtvi pobil z avtomatsko puško. Fanta sta po dejanju pobegnila, prijeli pa so ju dan kasneje. Vzroka za to dejanje sodišče nikoli ni potrdilo, so poročali tamkajšnji mediji, je pa Savić trdil, da sta oče in babica z njim surovo ravnala. Mladoletnika je sodišče napotilo v popravni dom, ki na pol leta preverja, ali še obstajajo razlogi za ta ukrep.

Kaznjenec želi v slovenski zapor
Zdaj Savić, ki kazen prestaja v Republiki srbski, zaradi lažje možnosti socialne rehabilitacije želi v slovenski zapor. Kot je dejal njegov slovenski zagovornik Silvan Jakin, so razmere v zaporu, kjer je Savić trenutno, bistveno slabše kot v Sloveniji.

Obsojenec mora za prenos prestajanja kazni v skladu s konvencijo Sveta Evrope izpolniti več pogojev. Med drugim mora biti obsojenec tisti, ki zaprosi za premestitev oziroma vanjo privoli. Mora biti slovenski državljan, sodba mora biti pravnomočna, kazen, ki jo mora obsojenec še prestati, pa mora biti daljša od šestih mesecev in ne sme biti izdana zaradi vojaškega ali političnega dejanja.

Savić slovensko državljanstvo ima, po poročanju medijev iz BiH je pred leti z družino živel v Sloveniji.

V zadnjih letih je odmevalo več primerov, ko so slovenski državljani, obsojeni v tujini, prosili za prenos izvajanja kazni. Najbrž najbolj znan primer je prenos prestajanja kazni za Franca Zelenka, zaprtega v Turčiji. Postopek je trajal več kot leto in pol. Kmalu po prihodu v Slovenijo so ga iz zapora sicer izpustili.

V. V., STA