fbpx

Nekdanji ugledni član SD znova išče pravico na sodišču

Bojan Šrot. Foto: STA

Višji sodniki bodo na današnji javni obravnavi prisluhnili pritožbam nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota in soobsojencev na sodbo okrožnega sodišča zaradi financiranja menedžerskega prevzema pivovarne. Šrot, ki v zaporu prestaja že pravnomočno dosojeno kazen, je bil v tej zadevi obsojen na štiri leta in dva meseca zapora.

Ljubljansko okrožno sodišče je Šrota pred letom dni spoznalo za krivega zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema pivovarne, Šrot pa se je na sodbo, ki še ni pravnomočna, pritožil. To je bila zanj že druga dosojena zaporna kazen; na Dobu namreč od lanskega oktobra prestaja skoraj šestletno zaporno kazen v primeru Istrabenz.

Samo on sedi zaradi menedžerskega prevzema
Nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja je sodišče zaradi pomoči pri zlorabi položaja obsodilo na dve leti in šest mesecev zapora, družba Atka-Prima pa je odgovorna za zlorabo položaja, zato mora po prvostopenjski sodbi plačati 50.000 evrov denarne kazni. Okrožno sodišče je medtem nekdanjo Šrotovo svetovalko Vesno Rosenfeld zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Ta sredstva so šla za poplačilo prevzema pivovarne.

U. U., STA