fbpx

Nelegalni migranti povzročajo škodo že v notranjosti države! Bodo nasprotniki aktivacije 37a člena Zakona o obrambi odgovarjali za škodo in kriminal?

Foto: bralka

Nelegalne migracije so v porastu in migranti tako vse pogosteje nevšečnosti povzročajo tudi v notranjosti države. Kot nam je sporočila bralka, so migranti prtljago in smeti odmetavali tudi v Lavrici v bližini Ljubljane. V prvih dveh mesecih letošnjega leta so sicer policisti ujeli 79,8 odstotka več migrantov kot v enakem obdobju lani. LMŠ, Levica in SD kljub temu niso podprli aktivacije 37a člena Zakona o obrambi, saj menijo, da pritisk migrantov popušča.

Nelegalne migracije naraščajo in migranti, ki se izognejo nadzoru varnostnih organov ob prehodu meje, vse pogosteje povzročajo nevšečnosti tudi v notranjosti države. Kot je za spletni portal Nova24TV povedala bralka, je njen prijatelj v sredo v kraju Lavrica blizu Ljubljane naletel na več kosov zapuščene prtljage, s katero so migranti nasmetili po gozdu: “Od leta 2015, ko se je migrantska kriza začela, niso migranti prišli in puščali stvari tako blizu našega doma.” Bralka je ob tem izrazila skrb glede varnosti, saj so migranti očitno čedalje bližje in jih je čedalje več.

Bodo nasprotniki aktivacije 37a člena Zakona o obrambi nosili odgovornost za posledice svojega ravnanja?
Naša bralka je še izrazila razočaranje nad tistimi, ki nasprotujejo aktivaciji 37a člena Zakona o obrambi. Tako pričakuje, da bodo v primeru, da se začnejo dogajati kriminalna dejanja in škoda, nasprotniki ustrezno odgovarjali za svoje nasprotovanje in bodo kaznovani.

Foto: bralka

V prvih dveh mesecih letos policisti ujeli 79,8 odstotka več migrantov kot v enakem obdobju lani
V obdobju od 1. januarja do 29. februarja 2020 so sicer policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 1.165 ilegalnih prehodov državne meje. Število se je glede na prva dva meseca leta 2019, ko so obravnavali 648 migrantov, povečalo za 79,8 odstotka.

Vir: Policija

Največ ilegalcev prihaja iz Maroka, kjer v velikem številu dopustujejo Slovenci
V prvih dveh mesecih letos so bili najpogosteje obravnavani državljani Maroka, Pakistana in Afganistana. Državljani Maroka in Pakistana zavzemata vsak delež dobre petine vseh. Če se bo trend nadaljeval, lahko v prihodnjih, toplejših mesecih pričakujemo tudi po več sto nelegalnih prehodov meje dnevno.

Vir: Policija

LMŠ, Levica in SD niso videli potrebe po dodatnih pooblastilih vojski, saj menijo, da pritisk migrantov popušča
Vladni predlog za aktivacijo 37a člena Zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na Odboru za obrambo Državnega zbora v sredo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, proti pa sedem. Poleg poslancev koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS so predlog po poročanju STA podprli še poslanci opozicijskih SAB in SNS, poslanci LMŠ, Levice in SD pa so mu že v razpravi nasprotovali. Izpostavili so, da potrebe po dodatnih pooblastilih vojski ni, saj pritisk migrantov popušča, in da naj vojska v kriznih razmerah zaradi epidemije novega koronavirusa pomaga pri drugih nalogah.

Zagovorniki predloga so izpostavljali pretečo nevarnost vala migrantov v povezavi s pandemijo in zavračali mnenja nasprotnikov s trditvami, da to ne pomeni vojske na ulicah.

Rok Krajnc