fbpx

Milko Novič je na svobodi. Sodišče je po zaslišanju nemškega izvedenca odpravilo pripor

Milko Novič (Foto: STA)

Po skoraj dveletnem prestajanju pripora Milka Noviča v zadevi umora direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, je okrožno sodišče v Ljubljani zanj odpravilo pripor. Nemški balistični strokovnjak Axel Manthei je v današnjem pričanju na sojenju Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pojasnil, da na podlagi delcev, najdenih na rokah Noviča, ne more neizpodbitno trditi, da je ta 14. decembra 2014 dejansko streljal. Milko Novič bo že danes ob 19. 30 uri gost naše oddaje Aktualno z novinarko Piko Simič. 

Sodnica Špela Koleta je odločila, da je danes slišano zadostna podlaga, da Noviča, ki je v priporu že skoraj dve leti, izpustijo na prostost. Kot je na zaslišanju pojasnil nemški strokovnjak, so na Novičevih rokah, laseh in jakni našli malo delcev, ki so značilni za streljanje. Vzrokov za to je lahko več: prvi je ta, da Novič tistega večera pred lokalom na Viču ni streljal na svojega nekdanjega direktorja Jamnika, ali pa ta, da so bili vzorci vzeti šele 23 ur po streljanju, je pojasnil Manthei, saj bi lahko delci po 23 urah že odpadli oz. bi jih odstranil s pranjem, lahko pa bi bili prineseni tudi od drugod.

Kot je sodnici Špeli Koleta pojasnil Manthei, so  prišli do enakih rezultatov kot strokovnjaki slovenskega nacionalnega forenzičnega laboratorija, drugačna je le razvrstitev kategorij vzorcev.

Novič pri odhodu iz pripora na Povšetovi, ki je bila njegov "dom" skoraj dve leti. (foto: STA)

Novič pri odhodu iz pripora na Povšetovi, ki je bila njegov “dom” skoraj dve leti. (foto: STA)

Nemci vzorce kategorizirajo v kategorije od A do D, pri tem kategorija A ustreza delcem, ki po elementarni sestavi ustrezajo orožju, najdenem na kraju dogodka. V kategorijo B spadajo delci, ki so nastali kot posledica streljanja, a ne ustrezajo popolnoma tej definiciji, delci C pa lahko nastanejo pri streljanju, vendar ne nujno. Delci, ki so jih našli na laseh obtoženega, so iz kategorije B, je pojasnil Manthei.

V tulcu so bili najdeni elementi svinec, barij, antimon in kositer. Delci z rok so vsebovali kombinacije svinca, barija in antimona oz. svinca, barija in kositra, noben delec pa ni vseboval vseh štirih elementov, je dejal Manthei in ob tem poudaril, da pri streljanju nastanejo delci iz kategorij A, B in C.

Tudi delec z Novičeve glave, ki je vseboval vse štiri elemente, je imel tako intenziteto, da bi bil lahko uvrščen v kategorijo A, vendar se po obliki teh delcev ne da določiti, ali so posledica streljanja ali morda kakega drugega izvora.

Manthei je danes potrdil, da kontaminacije vzorcev na katerem koli delu telesa ne more izključiti. “Enkrat si z roko sežemo v lase in imamo možnost, da prenesemo te delce. Moramo govoriti tudi o oddaljenosti delcev. V časovnem razponu 23 ur lahko te delce sperem z umivanjem rok in tuširanjem. Obe variaciji sta možni, tako naknadnega vnosa kot spiranja,” je pojasnil.

Nemški izvedenec je kot popolnoma možno ocenil tudi možnost, da bi bili delci, najdeni na Novičevi jakni, ostanki streljanja izpred enega leta. Novič namreč trdi, da je sam res streljal leto dni pred umorom na strelišču.

V nadaljevanju je izvedencu vprašanja zastavljala tožilka Blanka Žgajnar, ki je želela izvedeti, ali bi bilo možno, da bi se delci z Novičeve jakne, ki so posledica streljanja, ob kasnejšem rokovanju z njo prestavili v forenzični laboratorij, na tožilstvo, sodišče in tudi v laboratorij za biokemične preiskave. Manthei je pojasnil, da v Münchnu niso jemali novih vzorcev, temveč so analizirali vzorce, ki so jih odvzeli že slovenski preiskovalci. Zato stvari, ki so se z jakno dogajale po odvzemu vzorcev, na njihovo delo niso imele nikakršnega vpliva.

Zagovorniki so večkrat neuspešno zahtevali odpravo pripora
Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu Novič je v priporu že od decembra 2014, njegovi odvetniki pa so večkrat skušali doseči odpravo pripora. Ustavno sodišče je 19. julija letos ugodilo Novičevi pritožbi ter razveljavilo odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani glede pripora. Zadevo je ustavno sodišče tedaj poslalo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču, ki je dan kasneje za Noviča znova odredilo pripor, 29. julija pa je to odločitev potrdilo še višje sodišče. Novič se je znova obrnil na ustavno sodišče, ki pa v drugo o priporu še ni odločilo.

Odločitev o odpravi pripora so danes pozdravili tudi podporniki Odbora 2014, ki ves čas spremljajo Novičeve obravnave in vztrajajo, da se mu godi krivica.

A. B., STA