Nesreč na slovenskih smučiščih vse več

Foto: STA

Na enem od gorenjskih smučišč sta v ponedeljek hudo trčila smučarja. Nesreča se je zgodila zaradi neprevidnosti smučarja, ki je silovito trčil v smučarko v spremstvu učitelja smučanja. V nesreči sta se oba poškodovala. Tudi drugod po Sloveniji se na belih strminah nesreče kar vrstijo …

Poškodovana so s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center, policisti pa o nesreči še vodijo postopek. Tudi vzroki za druge nesreče v prejšnjem tednu so bili povezani s trčenji in s padci.

Pri enem od primerov, ki so jih policisti obravnavali od začetka prejšnjega tedna, je do nesreče prišlo med zavijanjem, pri drugem pa med smučanjem po zaprtem delu smučišča, kjer je smučarka hudo padla in se poškodovala. Utrpela je več zlomov in poškodbe glave.

Trki med smučarji so tudi posledica objestnosti in pretiravanja
Izkušnje iz preteklih let kažejo, da so padci pogosto posledica utrujenosti in neznanja oziroma precenjevanja znanja smučanja in razmer na progi, do nesreč pa prihaja tudi zaradi objestnosti, pretiravanja, izvajanja trikov in neupoštevanja pravil o varnosti na smučiščih. Posledica vsega tega so tudi trki med smučarji, so poudarili policisti.

Na smučišču niste sami
Smučati je potrebno varno in prilagojeno glede na znanje in zmožnosti smučarja ali deskarja ter upoštevati teren, zahtevnost proge oziroma smučišča in razmere. Smučarji naj upoštevajo pravila trezno in odgovorno, saj je smučišče namenjeno več osebam in ne samo enemu smučarju, opozarjajo na PU Kranj.

Policisti opozarjajo še, da je zelo pomembno, da je posameznik na varno smuko ustrezno pripravljen in da začne smučati z ustrezno fizično pripravljenostjo ter brezhibno smučarsko in zaščitno opremo.

Najmanj čelada je za otroke do 14. leta obvezna, za ostale pa je zaščitna oprema zelo priporočljiva, so še poudarili policisti.

N. K., STA