Neverjetno: Anton Rop oproščen, ker sodnica verjame, da je podatke prejel od naključnega telovadca

Anton Rop (foto: STA)

Saj ni res, pa je. Okrajno sodišče v Ljubljani je danes nekdanjega premierja Antona Ropa oprostilo očitka izdaje tajnih podatkov v pogovoru z novinarjem Vladimirjem Voduškom. Po besedah sodnice Ane Testen gre Ropu verjeti, da je podatke, ki naj bi jih razkril, dobil od takrat še novinarja Roka Praprotnika, ta pa jih je dobil naključno od neznanega telovadca na Golovcu.

Ropa tožilstvo preganja, ker je leta 2007, ko je bil poslanec, takratnemu novinarju TV Slovenija Vodušku dejal, da naj bi se slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi. Vodušek je izjavo objavil v TV Dnevniku.

Rop je bil leta 2013 na prvostopenjskem in nato še na višjem sodišču spoznan za krivega izdaje tajnih podatkov, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Večji del slednjega je potekal za zaprtimi vrati, vključno z današnjo zaključno besedo tožilca Luke Viranta, ki je za Ropa predlagal plačilo 10 tisoč evrov denarne kazni.

Nenavadna argumentacija sodnice
V ustni razglasitvi sodbe je sodnica povedala, da gre verjeti Ropu, da je podatke o domnevnih pogovorih med Janšo in Sanaderjem dobil od Roka Praprotnika, ta pa naj bi jih dobil naključno od neznanega telovadca na Golovcu, v tem primeru pa Rop ni mogel neposredno razkrivati uradnih podatkov. Podobno kot Ropov zagovornik v zaključni besedi je namreč opozorila, da obtožni predlog nima oznake, da vsebuje tajne podatke. Nenavadno je, da se nekoga preganja zaradi izdaje tajnih podatkov, hkrati pa obtožni predlog nima takšne oznake, je dejala.

Verjamete Praprotniku, da je podatke prejel od naključnega sprehajalca?
(Foto: STA)

Rop po njeni oceni s svojim dejanjem tudi ni povzročil nobene škode, čeprav je Hrvaška po tem, ko je zadeva prišla v javnost, Sloveniji poslala diplomatsko noto, v kateri naj bi jo opozorila, da bodo Ropove besede vplivale na odnose med državama. Protestna nota po oceni sodnice sama po sebi še ne predstavlja škodljivih posledic.

Podbregar se je spretno izognil pričanju
Danes bi sicer moral na sodišču pričati nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Iztok Podbregar, a se je po besedah Ropovega zagovornika v pričanju, ki je bilo zaprto za javnost, skliceval na to, da bi se lahko z odgovarjanjem spravil v kazenski pregon. Državni tožilec Virant je na odločitev napovedal pritožbo.

C. Š., STA