Nezakonite migracije: Tihotapec nezakonitih migrantov pobegnil v gozd, njegov avto pa trčil v policiste

Foto: PU Novo mesto

Ko je vlada Roberta Goloba napovedala odstranitev žice na meji, je s tem izrazila povabilo vsem tistim, ki se želijo na nezakonit način pretihotapiti na ozemlje Evropske unije. Ker je tihotapljenje z belim blagom dobičkonosen posel, ne čudi, da migracije cvetijo. To samo dokazuje primer brežiških policistov, ki so prišli na sled moškemu, ki je prevažal nezakonite migrante. Ta pa je nato na filmski način zbežal iz vozila in pobegnil v gozd.

Čeprav je vsakomur z nekaj kmečke logike jasno, da je veliko število migrantov posledica odstranjevanja žice na meji, ministrica Tatjana Bobnar vneto vztraja, kako naj bi šlo le za politične manipulacije opozicije.

Tihotapec je še na begu
Policisti enote za nadzor državne meje so v sredo zjutraj pri Bukošku v občini Brežice skušali ustaviti voznika enoprostorca, za katerega so sumili, da prevaža migrante. Ker se na njihove znake ni odzival, so zapeljali predenj in ga skušali ustaviti s počasno vožnjo. Tik preden bi se ustavil, je voznik skočil iz vozila in začel bežati v gozd. Policisti so to opazili in se ustavili. Enoprostorec brez voznika pa se je sam peljal še malo naprej in trčil v zadnji del službenega vozila policije.

V enoprostorcu so policisti odkrili osem državljanov Bangladeša in Indije, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. V postopek so jih prevzeli brežiški policisti. Voznik vozila, ki je osumljen storitve kaznivega dejanja pomoči pri nezakonitem prestopu državne meje, naj bi bil državljan Slovenije. Zaenkrat ga policija še ni uspela prijeti.

Migracije ne pojenjajo
V zadnjih 24 urah so sicer na območju Policijske uprave Novo mesto prijeli 52-tujih državljanov, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Vsi so bili prijeti na območju Posavja (Bukošek, Podvinje, Dobova, Trnje, Obrežje, Rigonce, Jesenice na Dolenjskem), prihajajo pa iz Bangladeša, Indije, Pakistana, Afganistana, Kube, Konga in Burundije. Postopki z njimi še niso zaključeni, so sporočili z omenjene policijske uprave.

Na območju Policijske  uprave  Koper  so v  zadnjih 24 urah obravnavali 99 ilegalnih prehodov državne meje. Policisti Policijske postaje Gorišnica so po podatki Policijske uprave Maribor obravnavali 11 državljanov Burundija in enega državljana Sierra Leone, ki so pred tem na nezakonit način vstopili iz Republike Hrvaške v Republiko Slovenijo. Zajeti so v postopku zaprosili za mednarodno zaščito, zato so bili prepeljani v Azilni dom. Danes zgodaj zjutraj pa so policisti Policijske postaje Podlehnik prijeli tri državljane Burundija, postopek trenutno še poteka.

Fotografija je simbolična. (Foto: Demokracija)

Devet interventnih klicev so s področja mejnih zadev in tujcev prejeli na Policijski upravi Celje. Na  območju  Policijske  postaje  Rogaška  Slatina  so  obravnavali  štiri ilegalne prehode državne meje, sporočajo. Več kot očitno je, da migracije ne pojenjajo. Pri tem pa je potrebno imeti v mislih, da je resnično število nezakonitih migracij višje od uradnih statistik. Policisti namreč ne morejo pokrivati vsakega kotička meje. Oblast, ki večino časa preživi v pisarnah po Ljubljani, pa jim varovanja državne meje preprosto ne želi olajšati.

Sara Kovač