Neznanci iz zasebne orožarne odtujili več kosov orožja, med drugim tudi dva bombometa!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Policijska uprava Ljubljana obravnava vlom v poslovni prostor v Ljubljani, od koder je bilo odtujenih več različnih kosov orožja, večinoma kratkocevno orožje, med odtujenimi kosi pa sta tudi dva bombometa. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so na ministrstvu za notranje zadeve in Inšpektoratu RS za notranje zadeve z vlomom v podjetju 365 PLUS seznanjeni. Pri preverjanju pa so že ugotovili, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja za opravljanje dejavnosti prometa z orožjem.

Vlom se je zgodil v noči na sredo, ko so neznani storilci z vlomom in drugim premagovanjem ovir prišli v poslovne prostore podjetja, ki se ukvarja s prodajo orožja. Gre za orožje, ki je po zakonu o orožju opredeljeno kot prepovedano orožje in orožje, za katerega je potrebno dovoljenje.

Vse od prijave kaznivega dejanja do danes opoldne je potekal ogled in pregled bližnje in širše okolice z namenom zavarovanja sledov in predmetov, ki bi služili kot dokaz v nadaljnjih postopkih. Takoj po prejemu prvih obvestil in zbranih dokazov so obveščali partnerske službe doma in v tujini ter pristojne  inšpekcijske službe. Intenzivne aktivnosti za izsleditev storilcev in odtujenega orožja še potekajo.

Kako mora biti orožje hranjeno po zakonu
Prostor v trgovini, kjer se hrani orožje, je lahko namenjen izključno hrambi orožja in mora biti mehansko zaščiten. Mehanska zaščita prostora pomeni, da morajo biti vsa okna, če se orožje hrani v pritličju zgradbe, od zunaj zavarovana s kovinskimi rešetkami ali posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Mehansko zaščitena morajo biti tudi okna s kovinskimi okvirji in z varnostno zasteklitvijo. Vrata v prostoru, kjer se hrani orožje, morajo biti masivna, brez steklenih odprtin, z mehanizmom večtočkovnega zapiranja ali s ključavnico, varovano proti lomljenju. V primeru enotočkovnega zaklepanja morajo biti vrata dodatno varovana s prečno zaporo, navajajo na ministrstvu.

Kot še dodajajo, mora biti v času, ko v objektu ni prisotnih oseb, prostor tudi elektronsko zaščiten (senzorji gibanja, videonadzor …). Za določene kategorije orožja, če se v prostoru hrani več kot 30 kosov, pa mora biti v času, ko v objektu ni oseb, signal vezan na intervencijski center varnostnega podjetja.

C. Š.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!