fbpx

Neznanci iz zasebne orožarne odtujili več kosov orožja, med drugim tudi dva bombometa!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Policijska uprava Ljubljana obravnava vlom v poslovni prostor v Ljubljani, od koder je bilo odtujenih več različnih kosov orožja, večinoma kratkocevno orožje, med odtujenimi kosi pa sta tudi dva bombometa. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so na ministrstvu za notranje zadeve in Inšpektoratu RS za notranje zadeve z vlomom v podjetju 365 PLUS seznanjeni. Pri preverjanju pa so že ugotovili, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja za opravljanje dejavnosti prometa z orožjem.

Vlom se je zgodil v noči na sredo, ko so neznani storilci z vlomom in drugim premagovanjem ovir prišli v poslovne prostore podjetja, ki se ukvarja s prodajo orožja. Gre za orožje, ki je po zakonu o orožju opredeljeno kot prepovedano orožje in orožje, za katerega je potrebno dovoljenje.

Vse od prijave kaznivega dejanja do danes opoldne je potekal ogled in pregled bližnje in širše okolice z namenom zavarovanja sledov in predmetov, ki bi služili kot dokaz v nadaljnjih postopkih. Takoj po prejemu prvih obvestil in zbranih dokazov so obveščali partnerske službe doma in v tujini ter pristojne  inšpekcijske službe. Intenzivne aktivnosti za izsleditev storilcev in odtujenega orožja še potekajo.

Kako mora biti orožje hranjeno po zakonu
Prostor v trgovini, kjer se hrani orožje, je lahko namenjen izključno hrambi orožja in mora biti mehansko zaščiten. Mehanska zaščita prostora pomeni, da morajo biti vsa okna, če se orožje hrani v pritličju zgradbe, od zunaj zavarovana s kovinskimi rešetkami ali posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Mehansko zaščitena morajo biti tudi okna s kovinskimi okvirji in z varnostno zasteklitvijo. Vrata v prostoru, kjer se hrani orožje, morajo biti masivna, brez steklenih odprtin, z mehanizmom večtočkovnega zapiranja ali s ključavnico, varovano proti lomljenju. V primeru enotočkovnega zaklepanja morajo biti vrata dodatno varovana s prečno zaporo, navajajo na ministrstvu.

Kot še dodajajo, mora biti v času, ko v objektu ni prisotnih oseb, prostor tudi elektronsko zaščiten (senzorji gibanja, videonadzor …). Za določene kategorije orožja, če se v prostoru hrani več kot 30 kosov, pa mora biti v času, ko v objektu ni oseb, signal vezan na intervencijski center varnostnega podjetja.

C. Š.